StoryEditorOCM
RegionalPRIJAVA ZA UBOJSTVO

Usanović priznao da uzima speed i ecstasy, a čeka ga i suđenje za dilanje: ‘Drogiran imam potpuno drugačiji doživljaj glazbe na partyjima!‘

Piše PSD.
10. prosinca 2021. - 08:27

Osim kaznenog postupka po prijavi za pokušaj teškog ubojstva petomjesečnog djeteta, Mario Usanović (32) zvani Usa, iz Klisa, bit će prijavljen i zbog zlouporabe opojne droge. Prilikom pretrage kuće, nakon stravičnih zbivanja u srijedu navečer, nađeno je 14 grama amfetamina, nekoliko grama MDMA-e i tri tablete ecstasyja te digitalna vaga.

To neće biti prvi put da se protiv njega vodi kazneni postupak zbog narkotika jer ga već čeka optuženička klupa na suđenju za dilanje istih droga: speeda i MDMA-e, poznatijeg kao čisti ecstasy. Protiv njega optužnicu je podiglo Općinsko državno odvjetništvo Split nakon uhićenja 2018. godine te je u međuvremenu optužni akt postao pravomoćan.

Terete ga da je krajem kolovoza 2018. godine oko 12.30 sati u Vinkovačkoj ulici u Splitu, u nakani nuđenja kupcima i zarade na razlici cijene, kod sebe držao više vrsta  droga. Imao je vrećicu s amfetaminom speed mase 66,34 grama, zatim vrećicu s 33 dvobojne svijetlo roze tablete s natpisom "Bugatti", mase 13,88 grama i vrećicu s 39 tableta s natpisom “Heineken“, mase 14,48 grama. I jedne i druge tablete sadržavale su MDMA kao djelatni sastojak. 

Tijekom ispitivanja na državnom odvjetništvu nakon privođenja Mario Usanović je negirao izvršenje kaznenog djela braneći se da je drogu nabavio samo za osobnu uporabu. 

image
Zaplijenjene tabletice ecstasyja
Ilustracija/MUP

- Ovoga puta sam malo pretjerao s količinom, ali tako mi ispadne puno jeftinije. Drogu sam kupio tog dana, 15-ak minuta prije nego što me zatekla policija. Platio sam 4.000 kuna i namjeravao sam je konzumirati kroz sljedeća dva ili tri mjeseca.

Isporučena mi je u stanu gdje živim i nakon izvršene primopredaje izašao sam namjeravajući je sakriti negdje na području Klisa. Drogu konzumiram posljednjih godinu dana, i to isključivo vikendom za vrijeme održavanja partyja, a s time sam počeo iz znatiželje i radoznalosti.

Volim svašta probati i vidjeti i otkad konzumiram drogu imam potpuno drugačiji doživljaj glazbe. Osim mjesečne plaće, ne ostvarujem nikakav drugi prihod - iscrpno je pojasnio.

Sudski vještak psihijatar mu je u vještačenju tijekom istrage utvrdio dijagnozu štetne uporabe više sredstava ovisnosti uz prisutna obilježja graničnog poremećaja ličnosti. Prema procjeni vještaka, za Maria Usanovića postoji u manjem stupnju opasnost od ponavljanja istog ili sličnog kaznenog djela.

Zaključio je tako s obzirom na nezrelu psihološku strukturu njegove ličnosti zbog koje lakše prelazi granicu društveno prihvatljivog ponašanja u smislu konzumacije psihoaktivnih tvari.

Državno odvjetništvo smatralo je njegovu obranu neutemeljenom jer osim mjesečne plaće  od 5.500 kuna nema drugih prihoda te je neuvjerljivo da je odlučio po cijeni od 4.000 kn isključivo za sebe kupiti više mjesečnu zalihu droge. U tom bi slučaju, s obzirom na svoja primanja i mjesečne novčane obveze, ostao bez ikakvih sredstava za zadovoljenje osnovnih životnih potreba.

Stoga su ga i optužili i od suda traže da ga se proglasi krivim za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojne droge. Osim osuđujuće presude za dilanje, tužiteljstvo od suda traži i da optuženi podmiriti troškove kaznenog postupka u iznosu od 13.214 kuna.

To se odnosi na trošak psihijatrijskog vještačenja od 1.664 kn, trošak toksikološkog vještačenja od 10.550 kn i paušalnu svotu od 1.000 kuna.

15. travanj 2024 04:46