StoryEditorOCM
RegionalIZREČENA KAZNA

Nova presuda ubojici 38-godišnjeg svećenika don Mije Stijepića na nudističkoj plaži na predjelu Prosika!

Piše Vladimir Urukalo/SD
7. studenog 2020. - 09:53

Splitski Općinski sud objavio je da je sutkinja Ivana Kanaet Samardžić donijela nepravomoćnu presudu kojom je Matu Ćurkovića (42) iz Suhača kod Sinja osudila na godinu i tri mjeseca zatvora zbog prijetnje i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Ćurković je široj javnosti postao poznat nakon što je uhićen zbog ubojstva tada 38-godišnjeg svećenika don Mije Stijepića krajem lipnja 2003. godine na nudističkoj plaži na predjelu Prosika kod Pirovca te je pravomoćno 2006. godine osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od jedanaest i pol godina zatvora zbog ubojstva svećenika, pokušaja silovanja malodobnice i krađe automobila.

'Gorit ćeš, ubit ću te!'

Dakle, Ćurkovića je sutkinja Kanaet Samardžić osudila jer je 26. siječnja 2020. godine oko 23.40 u Suhaču verbalno zaprijetio vlasniku caffe bara "Pantera" zato jer ga njegova konobarica nije željela više usluživati nakon završetka radnog vremena. Kazao je tada vlasniku Mladenu K.: "Ja sam fratra ubio, ja sam Mate Ćurković, znaš ko sam ja. Večeras ti je zadnji dan da radiš, gorit ćeš, ubit ću te, sve ću zapaliti, ubit ću te, sve će goriti“.

Nedugo nakon toga je, po presudi, došao do lokala, provalio ostakljena vrata ljetne terase i ušao u unutrašnjost objekta. Dio inventara stavio je na hrpu u središtu prostora ugostiteljskog objekta te ga je zapalio. Vatra je zahvatila objekt koji je potpuno izgorio te je oštećenom vlasniku lokala, koji je bio u iznajmljenom prostoru, pričinjena šteta od najmanje 100 tisuća kuna, dok je vlasnik kuće u kojoj se nalazio kafić, Jozo D., oštećen za najmanje 200 tisuća kuna.

U svojoj obrani Ćurković je kazao da nije napravio ništa za što ga se tereti i da je te večeri u kafiću popio šest do sedam piva koja stoje 12 kuna po boci te da je zaključio kako je nemoguće da je račun 180 kuna, koliko mu je konobarica htjela naplatiti.

– Pitao sam je što sam jeo za te novce, a ona mi je rekla da ili platim ili da će zvati gazdu, s tim da mi nije izdala račun. Došao je gazda Mladen i došlo je do povišenih tonova pa smo se i pogurali i ja sam završio na tlu. Sve se to događalo ispred lokala, a završilo je tako da smo se pomirili i ja sam otišao kući. Kad je ujutro po mene došla policija, mislio sam da je to zbog remećenja javnog reda i mira. Kafić nisam zapalio i nisam mu prijetio. Jedino sam rekao vlasniku da je to zadnje što radi jer da ću ga prijaviti za ilegalne poker aparate i za to što ne izdaje račune – kazao je Ćurković u obrani.

Uhvatio ga 'u kravatu'

Vlasnik objekta, pak, ispričao je da ga je tada zvala konobarica i da se, došavši u lokal, obratio Ćurkoviću kojeg od ranije nije poznavao te mu je rekao da ne treba ništa platiti. No, ovaj ga je čekao ispred kafića gdje je došlo do naguravanja kada mu je Mate zaprijetio da će ga zapaliti, da će sve zapaliti, da će se gušiti u dimu. Kako je ispričao vlasnik lokala, Ćurković ga je htio udariti, zbog čega ga je on uhvatio u "kravatu". Kada ga je pustio, Ćurković je otišao, ne plativši račun.

24. travanj 2024 11:49