StoryEditorOCM

U razmaku od tek dva dana u Zadarskoj županiji otvorena za javnost dva važna projekta vrijedna preko 90 milijuna kuna!

Piše PROMO
15. lipnja 2022. - 17:19

U razmaku od sevga dva dana, Zadarska županija otvorila je čak dva vleika projekta unutar Parkova prirode.

Riječ je o Centru izvrsnosti Cerovačke špilje u Parku prirode Velebit te Interpretacijsko-edukacijskom centra Grpašćak u Parku Prirode Telašćica.

Ukupna vrijednost ovih dvaju projekata je gotovo 90 milijuna kuna, a dodatnu dimenziju daje im činjenica da je većina sredstava za njihovu provedbu osigurana iz EU fondova.

- Park prirode Telašćica jedan je od najljepših dijelova naše županije. Posjećenost parka, osobito uvale Mir, iznimno je velika, pogotovo u ljetnim mjesecima. No osim prelijepe prirode, posjetiteljima je potrebno pružiti još nešto, ali i voditi računa o tome da se priroda sačuva od negativnog utjecaja čovjeka. I to nešto stiže nam danas u svoj svojoj punini upravo u obliku ovog cenrta - rekao je na otvaranju župan Božidar Longin te dodao kako smo, na poziciji objekta koji je nekoć služio u vojne svrhe, dobili novi turistički proizvod kroz koji će se moći predstaviti i autohtoni proizvodi te zaposliti lokalno stanovništvo, a što je, u konačnici, veliki doprinos dobrobiti lokalne zajednice.

image
Javna Ustanova "park Prirode Telašćica"/Slobodna Dalmacija

Isto je tako komentirao i na otvaranju Centra u Cerovačkim špiljama tvrdeći kako će se kroz razvoj nove i konkurentne turističke ponude, osjetiti doprinos ukupnom održivom društveno-gospodarskom razvoju ovoga područja.

- U njemu će radno mjesto pronaći stanovnici Općine Gračac, zasad njih pet, dok će svoje proizvode izlagati ovdašnji proizvođači i OPG-ovi. Upravo zato ovaj će projekt nove mogućnosti za razvoj ovog kraja, a svim zaljubljenicima u speleologiju, planinarenje i općenito avanturistički turizam pružiti nezaboravan doživljaj, pogotovo jer je obližnji Crnopački speleološki sustav dug gotovo 60 kilometra, što ga čini najvećim špiljskim sustavom u Hrvatskoj i jednim od najvećih u Europi. Dakle, otvaranjem ovog Centra, tek ćemo otvoriti jednu novu dimenziju na koju će se nasloniti i brojne druge aktivnosti. Stoga, slobodno možemo reći da je ovo jedan od onih projekata koji je vrlo konkretan i stvara dodanu vrijednost prostoru na kojem je proveden - istaknuo je župan Longin te zaključio kako oba projketa prije svega imaju za cilj sačuvati prirodu od negativnog utjecaja čovjeka.

image
Luka Gerlanc/

 - Moramo vješto uspostavljati kompromis između korištenja i čuvanja prirode. Imamo sreću da smo baštinili divnu prirodu, ne smijemo se prema njoj odnositi u maniri osvajača, već dobrog gospodara. Samo tako imat ćemo što ostaviti unucima, ali i pokazati gostima - zaključio je župan Longin. 

24. travanj 2024 00:08