StoryEditorOCM
RegionalZELENA ENERGIJA

U petak će na Visu s radom krenuti najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj: ove godine HEP u Dalmaciji planira uložiti rekordnih više od 4 milijarde kn

Piše T.Š.Bendić/PSD
9. rujna 2020. - 17:20

Nakon opsežne gradnje u petak se na Visu, na lokalitetu Žena Glava službeno u rad pušta Sunčana elektrana Vis, iznimna investicija, ali i svojevrsna otočka atrakcija.

Da su to realne činjenice govori i podatak kako je ova energetska akvizicija, snage 3,5 MW, najveća sunčana elektrana u pogonu u Hrvatskoj.

I u planiranom HEP-ovom slijedu, prva od sedam te vrste koje će se pustiti u rad tijekom ove godine. Najnoviji viški pogon ulazi u sklop 750 milijuna kuna vrijednog ciklusa izgradnje ovakvih elektrana, koje je HEP naumio izgraditi u razdoblju od 2019. do 2023. godine.

Službeno otvaranje u rad viškog projekta, investicije vrijedne 31,3 milijuna kuna, popratit će i brojni gosti koji će na licu mjesta imati prigodu razgledati i počuti nešto o radu prvog pogona ovakve vrste na hrvatskim otocima.

U svakom slučaju on će biti itekakav benefit, s očekivanom godišnjom proizvodnjom od oko pet milijuna kWh električne energije. Količinom dovoljnom za podmirenje potreba oko 1600 kućanstava. Elektrana će proizvoditi električnu energiju bez poticaja, na potpuno tržišnoj osnovi, a uz nju će se instalirati baterijski spremnik snage 1 MW, prvi takve veličine u Hrvatskoj.

Uz Sunčanu elektranu Vis, HEP je za područje Dalmacije zaključno s aktualnom 2020. godinom, naumio uložiti rekordnih više od 4 milijarde kuna.

Uz višku investiciju uz bok joj idu i aktualni dalmatinski OIE projekti - VE Korlat, SE Obrovac, SE Vrlika jug i SE Stankovci.

IZ HEP-a navode kako će do 2030. godine izgraditi novih 1.500 MW proizvodnih kapaciteta. A od toga će polovina biti vjetroelektrane i sunčane elektrane. Za usporedbu je to količina snage koja odgovara onoj NE Krško.

Iznimnost ove vrijedne otočke investicije koja na svoj način potpomaže sačuvanju domicilnosti opstanka, te potencijalno otvaranje radnih mjesta na udaljenom arhipelagu, leži i u činjenici da je u njegovoj realizaciji bila prilično zastupljena domaća komponenta.

Evo i podataka, izvođač radova je bio Končar-Inženjering za energetiku i transport d.d., a vođenje gradnje i nadzor obavio je Fractal, Split. Končar je ugradio i pet frekvencijskih pretvarača nazivne snage 720 kW, te dizajnirao i također ugradio SCADA sustav upravljanja i nadzora rada elektrane.

U petak cijeli taj sustav i službeno starta u pogon i Vis, makar u ovom aspektu bilježi kao predvodnika važnih hrvatskih energetskih projekata.

16. travanj 2024 14:30