StoryEditorOCM
RegionalZANIMLJIVO OTKRIĆE

U Nacionalnom parku Krka pronađena nova životinjska vrsta - rasplesani skokun. Pogledajte kako izgleda

Piše I.P.
2. prosinca 2020. - 21:11

Iz ustanove Nacionalni park Krka pohvalili su se novim otkrićem unutar ovog zaštićenog područja, beskralježnjakom nazvanim - rasplesani skokun (Lepidocyrtus chorus).

Skokuni su izrazito stara skupina sitnih beskralježnjaka koji naseljavaju gotovo sva staništa. Prilagodili su se životu na tlu, drveću, vodenim površinama, pa čak i na snijegu i ledu. Uz pomoć posebnog organa za skakanje, furke, mogu preskočiti udaljenosti i po nekoliko stotina puta veće od njihove veličine, što ih čini jednim od najboljih skakača u životinjskom svijetu.

Lepidocyrtus chorus ime duguju specifičnom ponašanju, takozvanom plesu (lat. chorus = plesač), koji možete pogledati u videu snimljenom tijekom istraživanja ove vrste.

Analizom je utvrđeno da postoje dva obrasca ponašanja ovog skokuna. U prvom slučaju primjerci zadržavaju glavu i usta na jednom mjestu dok u isto vrijeme rade kružne pokrete abdomenom u oba smjera. U drugom slučaju, nakon što provedu neko vrijeme hraneći se na tom mjestu, počinju se kretati u određenom smjeru istovremeno nastavljajući s kružnim pokretima abdomena i ne mijenjajući ponašanje prilikom približavanja.

Dužina tijela holotipa rasplesanog skokuna, bez glave i furke, iznosi 1,7 mm. Zbog pokrova ljuski po cijelome tijelu, srebrnaste je boje. Na bočnim stranama četvrtog abdominalnog kolutića ima tamnoljubičaste pjege, a na glavi, između antena, ljubičasto obojen dio u obliku trokuta.

Svi primjerci nove vrste sakupljeni su na starim kamenim stepenicama u krugu HE Miljacka koje su djelomično prekrivene listincem, sitnim šljunkom te obrasle lišajevima i mahovinom. Vrsta je do sada poznata samo s navedenog mikrolokaliteta u krugu HE Miljacka, pa trenutno predstavlja endemičnu vrstu za NP Krka.

Područje kanjona rijeke Krke oko slapa Miljacka od iznimnog je značenja za Park zbog spleta speleoloških objekata, jedinstvenih hidroloških fenomena i životinjskih vrsta poput čovječje ribice i šišmiša koji tu obitavaju. Upravo zato to područje nije otvoreno za posjećivanje, već samo za znanstvena istraživanja, koja često donesu ovako vrijedne rezultate.

19. travanj 2024 00:52