StoryEditorOCM
RegionalKOMENTAR DALMATINKE O JAVNOM MORALU

U moje doba je sloboda kao bila sputana, a danas je na gradskim plažama zabranjen topless!

Piše 100posto.hr
9. srpnja 2017. - 23:03
1499623241Kazne_Hvar

Po turističkoj ponudi zasigurno nismo zemlja s pet zvjezdica, ali smo zato izuzetno maštoviti i kreativni kada je riječ o kaznama. Kada je pak riječ o turistima, najidealnije bi, očito bilo, da na obalu došeću samo njihovi novčanici pa da ih se ogoli do gole kože. No, ako se pak ti isti turisti razodjenu sami, prijete im, ni malo dijetne, nego prilično masne kazne, piše 100posto.hr.

Tabla koja vrlo slikovito pokazuje što čeka sve one koji se na ljetovanju, umorni od svakodnevnog dress codea, ne daj Bože, opuste, osvanula je ovog vikenda na ulazu u Grad Hvar, a vijest se ubrzo proširila i društvenim mrežama.

Dakle ovako, ako vas na vrućim, gradskim ulicama spaze kako šetate u kupaćem kostimu, platit ćete do 600 eura kazne, dok će vas sto eura manje stajati luksuz koji ste si, sram vas bilo, priuštili ako ste šetali u suknjici i grudnjaku, a muškarci u bermudama, goli do pola tijela. Opije li vas dalmatinsko vino, pa takvi zateturate s bocom izdajicom u ruci, bit ćete kraći za čak 700 eura, a zgriješite li do te mjere da se drznete na javnom mjestu nešto i prigristi, piknik užitak će vas stajati također 700 eura, dakle više od prosječne hrvatske plaće.

Facebook

Facebook

I dok plaže odlaze u koncesije, a iz prikrajka nam se cinično smiješi plaćanje ulaznica na iste, umjesto suncobrana, nad glavama nam, poput mača, vise kazne. Sjećanje na vrijeme kada smo na obali ljetovali jeftino i osjećali se, ali i bili "svoj na svome“, ubrzano i nepovratno blijedi. Upravo se tih dana, kada smo morski zrak disali punim plućima, prisjetila i Splićanka Alex, koja je napisala i topao, ne Jugo, nego Jadran-nostalgičan post na Facebooku.

"Odrasla sam u relativno malom mjestu s urbanim aspiracijama, u "mješovitom" morsko-priobalnom habitatu, a kad sam bila tinejdžerka, nosili su se kostimi uglavnom kupljeni na Ponte Rossu. Sirotinjski, bez podstave. Gornji dio nisam ni nosila jer me stezao, a plastični jeftini zatvarač bi mi ostavljao krvave ožiljke na leđima. Nije pomagalo ni kad bi mama zamijenila zatvarač trakama, jer bi mi i stegnuti čvor gulio kožu.

Samo kad bismo igrali picigin u Plivi (uvala Vela Luka) oblačila bih majicu da mi ne izgore ramena i leđa. Nikad zbog tog nisam doživjela ni jednu vulgarnost od svojih prijatelja, uostalom nisam bila jedina koja nije nosila gornji dio kupaćeg.

Danas, kad smo postali konzervativno i patrijarhalno društvo, na gradskim je plažama topless zabranjen, a tinejdžeri nestrpljivo dobacuju školskim prijateljicama "aj mi pokaži sise" i slične vulgarnosti, nezamislive u "moje doba", kad bi dečko ispao seljo-beljo i papak da se zabulji u grudi svojih prijateljica. Moje je kao bilo doba mraka i sputanih sloboda, a ovo danas je kao svijetla budućnost koju smo svi priželjkivali“, napisala je Splićanka.

Kakvo je vaše mišljenje – je li "opasniji pogled na ženu u bikiniju, muškarca u kupaćima ili na vrtoglave cijene u dalmatinskim hotelima i restoranima?

18. travanj 2024 19:41