StoryEditorOCM
RegionalNA PLAŽI SOLINE

U Biogradu obilježena 28. godišnjica stradavanja petero ljudi pobijenih raketiranjem 1993. godine

Piše Marko Ledenko - Mane
14. lipnja 2021. - 20:47

Povodom 28. obljetnice pogibije pripadnika specijalnih postrojbi HV Marijana Pulića, Joze Tomića, Karla Paića te dvoje civila Lidije Vrankulj i Danijele Vidaković, Grad Biograd i Udruga 1.A satnije 113. Šibenske brigade, obilježili su 14. lipnja 2021.g.  obljetnicu njihovog stradavanja. Tog tragičnog dana 14. lipnja 1993. godine, ničim izazvani pobunjeni Srbi napali su Biograd na Moru raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, s tzv. „zvončićima“ koji su padali na civilne ciljeve odnosno plažu Soline. Tijekom raketiranja u svega nekoliko trenutaka, poginulo je čak pet mladih osoba: Lidija Vrankulj iz Polače, Danijela Vidaković iz Biograda, Marijan Pulić iz Bičine, Jozo Tomić iz Širokog Brijega i Karlo Paić iz Skradina, dok ih je osmero teško ranjeno.

Izaslanstvo Grada Biograda predvođeno gradonačelnikom Ivanom Knezom, zamjenik gradonačelnika Grada Benkovca Tomislav Klarica,  Udruga 1.A satnije 113. Šibenske brigade položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja. Obitelji poginulih, brojni visoki uzvanici i mnogobrojne braniteljske Udruge proizašle iz Domovinskog rata, Zadarske i Šibenske županije te predstavnici iz Širokog Brijega, također su položili vijence i zapalili svijeće i time odali počast ovim mladim ljudima. Predsjednik Udruge 1.A satnije  113.Šibenske brigade Dragan Toljan-Tetejac otvorio je skup minutom šutnje za mlade koji su svoj život ostavili na plaži Soline .

- Draga braćo i prijatelji, vi nećete biti zaboravljeni dok mi živimo jer ćemo propovjedati istinu o vama. Neka vam je laka hrvatska gruda za koje ste dali svoje mlade živote i neka vas dragi Bog nagradi  za svu dobrotu i ljubav koju ste za života svima pružali. Uvjeren sam da će ovo mjesto biti trajni spomen za nevine žrtve i da će budući naraštaji dostojno čuvati uspomenu na vas, kazao je Dragan Toljan -Tetejac

Biogradski župnik Nikola Tokić prigodnom je molitvom dao odriješenje za poginule hrvatske branitelje i civile.  Dostojanstveno je i s pijetetom obilježena obljetnica tragične pogibije na plaži Soline uz poruku : “Navik on živi ki zgine pošteno“.

23. travanj 2024 09:42