StoryEditorOCM
RegionalLJUBIČASTA RASVJETA

Trosobni stan: arhitekt Hrvoje Krajač osmislio je projekt, od izrade idejnog rješenja preko adaptacije sve do cijelog uređenja, vrijedi pogledati!

Piše Iva Novak /D&D
26. veljače 2021. - 14:50

Arhitekt Hrvoje Krajač osmislio je projekt trosobnog stana, od izrade idejnog rješenja preko adaptacije pa sve do cijelog uređenja, piše Dom i Dizajn.

- Stan je kupljen u fazi gradnje zgrade, kada je bila gotova nosiva konstrukcija zgrade. S obzirom na zatečeno stanje, promijenila se koncepcija kružnog ophoda oko kupaonice kao centralne prostorije u stanu i to zatvaranjem komunikacije koja je bila predviđena na način da se iz kuhinje, koja je smještena na sjevernom dijelu tlocrta, može prolaziti s dvije strane. 

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Zatvaranjem te komunikacije omogućila se intima prostora pred spavaćim sobama i kupaonicom i povećanje kuhinje i sobe. Osim te adaptacije, dobili smo veliku kupaonicu u sredini tlocrta, ali koja je sada pristupačna iz hodnika pred sobama. Odvajanjem WC-a unutar posebnog gospodarskog prostora dobio se posebni WC koji služi kao gostinjski - kaže nam arhitekt Hrvoje Krajač dok ulazimo u trosobni moderno uređen stan mlade tročlane obitelji u zagrebačkom Centru Bundek. 

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Arhitekt Krajač potpisuje kompletan projekt ovog stana, od izrade idejnog rješenja preko adaptacije pa sve do uređenja. 

Stan ima 110 četvornih metara neto površine zatvorenog prostora i 10 četvornih metara koje zauzima balkon. Nadalje, ima trostranu orijentaciju (sjever, istok i zapad). 

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Oko centralno smještene kupaonice nalaze se sa zapadne strane dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja (sve jedan prostor), a s istočne strane dvije spavaće sobe - objašnjava. 

Ulazni dio stana krasi veliki keramički mozaik na zidu koji pruža dobrodošlicu i traži da ga se dotakne.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- To je svojevrsna taktilna senzacija na samom ulazu, ujedno i poveznica dva dijela stana - ističe arhitekt Krajač i nastavlja kako veliki zajednički prostor na zapadnom dijelu stana počinje diskretnim radnim dijelom na koji se nastavlja velika sjedeća garnitura koja ‘’poziva’’ na sjedenje. Uz sjedeću garnituru, a kao logičan nastavak kuhinje koja je pomalo u zaštićenoj niši velikog prostora na sjeveru, nalazi se stol za blagovanje, tik uz veliki balkon, koji je zapravo terasa, zbog svojih dimenzija. S druge strane ulaznog prostora zakrivljenim ugradnim ormarom blago se pruža prostor hodnika i to prema spavaćim sobama koji na svojem početku iza velikih ploha ogledala na zidu skriva prostor gospodarstva s gostinjskim WC-om. U drugom dijelu istog hodnika je ulaz u veliku kupaonicu, wellness zonu stana i dvije sobe, roditeljsku i dječju.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Najzahtjevnije kod ovog projekta bilo je postići jedinstvo prostora ‘dnevnog života’ s jedne strane i s druge odvojiti mirniji dio stana, a da opet ne dođe do drastičnog reza u prostoru koju je naglašavala centralna pozicija kupaonice. Kako bi postigli vizualni sklad cijelog interijera, odlučili smo u prostor kao vodeće staviti tople smeđe tonove. Namještaj je, pak, uglavnom od izbijeljenog sivog oraha. Pod je od hrasta zlatno-žute teksture. Staklene plohe s dvije strane prostora zasjenjene su poluprozirnim zavjesama blago tekstilnog dojma. Veliki prostor i zapadno do sjeverozapadna orijentacija omogućile su malo zagasitije tonove da naglase toplinu prostora. Indirektna rasvjeta po obodu cijele prostorije dodatno pruža dojam povezanosti svih funkcionalnih cjelina unutar prostora - nabraja i dodaje kako je kuhinja potpuno bijela sa sjevernim zidom, ‘’crnom školskom pločom’’ kao negativom ovoj bjelini.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Ono što definitivno najviše osvaja jest prekrasan pogled iz stana koji mu omogućava trostrana orijentacija. Od Žumberka do Medvednice i Zagreba po cijeloj širini, gledajući od juga prema sjeveru i od istoka do zapada. Položaj na krajnjem istoku Centra Bundek koji je najmirniji, neposredna blizina Bundeka i naravno smještaj stana na petom katu. Jedan od većih aduta su i prostranost te otvorenost ‘dnevnih’ prostorija te zatvorenost i potpuna intimnost intimnih prostorija doma, tj. spavaćih soba, kupaonice i wellnes zone- zaključuje arhitekt Hrvoje Krajač.

18. travanj 2024 23:25