StoryEditorOCM
RegionalFOTO I VIDEO: GOLI UKRALI AUTOBUS, SRUŠILI SEMAFOR I SLUPALI PAR VOZILA

Trojica mladića koji su nakon rođendanske proslave jurili busom otprije su poznati policiji

Piše Jutarnji.hr, Slobodna Dalmacija
6. rujna 2019. - 00:58
dubrovnik

Policija je uhitila dvojicu punoljetnih i jednog maloljetnog počinitelja koji su u noći sa srijede na četvrtak ukrali autobus u Župi dubrovačkoj i divljajući po cesti, prema riječima svjedoka goli do pasa, oštetili stupiće, semafor, dio puta i slupali autobus te pobjegli - prenosi Jutarnji.hr i Slobodna Dalmacija.

Maloljetnik je u autobusu bio u svojstvu ‘putnika’, koji nije ni otvorio autobus, niti ga vozio, već je samo sjedio, jedan punoljetni mladić je igrao ulogu vozača, dok se za trećeg počinitelja ne zna koju je ulogu odigrao u opasnoj zabavi koja je rezultirala velikom materijalnom štetom. Vandalizam koji su počinili posljedica je alkohola i jednog rođendana, a još im se razmatraju djela koja će im se staviti na teret. Neslužbeno, riječ je o mladim Župljanima otprije poznatima policiji.

- Oko 2.30 sati na području Župe dubrovačke otuđen je autobus javnog gradskog prijevoza s kojim su počinitelji prouzročili materijalnu štetu oštetivši osobni automobil, semafor i nekoliko stupića. Policija je utvrdila identitet trojice osoba koje se dovode u vezu s ovim događajem od kojih su dvoje već u prostorijama Postaje granične policije Gruda na kriminalističkom istraživanju. Po završetku kriminalističkog istraživanja slijedi nadopuna događaja - javljaju iz dubrovačke policije.

FOTOGALERIJA: Ukrali autobus, slupali ga i pobjegli

Glasnogovornik Libertasa, Nikša Grljević, za Dubrovački vjesnik rekao je da su nepoznati počinitelji na ukradenom autobusu prouzročili veću materijalnu štetu.

Bez efekta

- Oštećena je prednja strana autobusa, od branika, maske, prednjeg stakla do ekrana na vrhu autobusa. Naša ekipa je na terenu te ćemo nakon njihove procjene znati kolika je točno šteta, a otprilike mogu reći da je šteta velika - zaključio je Grljević.

Dubrovački vjesnik

 

Nakon zabave i divlje vožnje, autobus su ostavili kod shopping centra i napustili mjesto događaja. Ovakav slučaj ne događa se prvi put. Prije nekoliko tjedana policija je sankcionirala i ispisala visoke kazne od nekoliko desetaka tisuća kuna mladićima koji su divljali po Župi dubrovačkoj, bilo na motociklima za koje nisu imali važeće vozačke dozvole, bilo u automobilima, a nedavno i u manjem Libertasovom autobusu koji su također ukrali i vozili se divljajući po Mandaljeni u Župi dubrovačkoj. Jedan je na pet dana završio i u zatvoru.

- Mi stalno tražimo nešto, što od policije što od svih ostalih, i patrole, i radarsku kontrolu i videonadzor nad prometnicama, shvaćamo da policiji nedostaje ljudi, rastegnuti su na sve strane, ali ovo što se događa je potpuna katastrofa - komentirao je načelnik općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli vandalizam.

Dodaje kako se radi o gotovo uvijek istih nekoliko počinitelja, iz Župe i Konavala.

- Stanovnici se žale neprekidno, to su ludiranja po svim cestama od magistrale do lokalnih puteva. Policiji su uglavnom poznati, i oni zaista stalno interveniraju, kažnjavalo ih se i očito nema još efekta, život u Župi odavno je postao nemoguć - priča Nardelli.

Dubrovački vjesnik

 

Nadzor

Autobus s redovite linije 16A koji je u noći ukraden i oštećen uredno se nakon zadnje vožnje parkira na ugibalištu, a ne čuva ga, potvrđuje Nardelli, nitko.

Na pitanje jesu li tražili radarske kontrole na najkritičnijim točkama, videonadzor i pojačane patrole, odgovara kako će radari biti na nekoliko lokacija. “Pojačanje nadzora tražimo uvijek, i radare i videonadzor i patrole, usput mi kao općina i komunalno redarstvo radimo sve da na dnevnoj bazi osiguramo protočnost prometa i što manje situacija s prometom, gužvama i parkingom. Stavljamo semafore da osiguramo pješacima prelazak cesta na brojnim mjestima, kružni tokovi i gumeni stupići su neke od posljednjih ideja koje provodimo u djelo, ali sve je to vatrogasno dok se ne izgradi brza cesta do Zračne luke. Zbog tog rastezanja nama je život nemoguć, od svih mjesta, mi smo najveći gubitnici zbog toga - žali se Nardelli.

Ove je sezone kroz Kupare prošlo 26 tisuća vozila, brojka je još veća kad joj se dodaju vozila s raskrižja u Srebrenome iz svih smjerova, pa je Župa postala prometno zagušena i mjesto opasnog življenja. “Znam da se ljudi stalno žale na semafore i stupiće, ali kako ćemo drugačije osigurati da bar na nekim frekventnim mjestima osiguramo pješacima siguran prijelaz ceste?! Ići će još usporivača prometa, uz radare, patrole i videonadzor. Ali dokad se može ovako živjeti - ne znam, radimo sve da olakšamo život”, kaže Nardelli.

18. travanj 2024 18:42