StoryEditorOCM
RegionalNEPOZNAT IDENTITET

Tko je Hrvat koji je obolio od koronavirusa i preminuo u Nigeriji? ‘Prema svemu sudeći, ne radi se o pomorcu‘

Piše Ivica Marković/PSD
11. lipnja 2020. - 12:02

Hrvatski državljanin koji se u Nigeriji zarazio koronavirusom preminuo je, objavilo je jučer Ministarstvo vanjskih poslova RH, kojemu smo još u utorak poslali pitanje vezano uz toga hrvatskog državljanina, piše Slobodna Dalmacija.

O kojem se čovjeku točno radi, koliko je imao godina, gdje je u Nigeriji radio i pod kojim se okolnostima zarazio, kao i zbog kojih razloga nije prije bio prevezen u Hrvatsku na liječenje, Ministarstvo nije dalo nikakvu informaciju.

Da se nešto neobično događa sa slučajem nesretnog hrvatskog državljanina, koji je u zapadnoj Africi radio, dalo se posumnjati u utorak oko podne, kada još uvijek iz Nigerije na splitski aerodrom nije sletio zrakoplov (posebni let) kojim je on trebao stići u Split.

Dolazak toga posebnog medicinskog leta, u kojemu su, osim posade i oboljelog, trebali biti liječnik i medicinska sestra, bio je zakazan za ponedjeljak ujutro, no tada je, iz još uvijek nepoznatih razloga, dolazak otkazan, za najmanje 12 sati. Kako leta nije bilo ni u utorak ujutro, odnosno uopće nije bio najavljen, sumnja se nadvila nad cijelu operaciju.

Iako smo imali neslužbenu informaciju da je Hrvat iz Nigerije u međuvremenu preminuo, s tom vijesti još nismo mogli izići u javnost jer je nitko službeno nije htio potvrditi.

Nije radio na kopnu

Preko naših splitskih kontakata, koji su dugo godina radili u Nigeriji, kao djelatnici lučkih vlasti u nigerijskim lukama, doznajemo da preminuli Hrvat najvjerojatnije nije radio na kopnu.

Naime, nitko od Hrvata koji još uvijek rade u Nigeriji ne zna za njegov slučaj, nego je vjerojatno iz naftnog biznisa, možda član posade neke platforme koja radi na eksploataciji nigerijske nafte.

– Prema svemu sudeći, ne radi se o pomorcu budući da ni preko jedne pomorske agencije koja radi u Hrvatskoj takva osoba nije bila ukrcana u Nigeriji – kazao nam je Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Svakako, svi naši sugovornici suglasni su u jednom, a to je da je hrvatski državljanin sigurno imao jako dobro ugovorenu zdravstvenu policu, s obzirom da ga je u Hrvatsku trebao prevesti privatni let. Takav let iz Nigerije prema Hrvatskoj, po sjećanju jednog našeg sugovornika, košta oko 150 tisuća američkih dolara.

25. travanj 2024 00:03