StoryEditorOCM
RegionalNOVI VLASNIK

Sunce hoteli prodani arapskom biznismenu, među njima i hotel u Starigradu. Andabak: ‘Povlačim se iz turizma, sada želim napraviti pametan vinograd‘

Piše Jozo Vrdoljak/Novac.hr
25. ožujka 2021. - 10:04

Sedamdeset posto udjela u tvrtki Sunce hoteli u vlasništvu obitelji Jake Andabaka kupila je tvrtka Eagle Hills Real Estate, koja preuzima 4,1 milijun dionica, što predstavlja 69,7 posto temeljnog kapitala Sunce hotela. Cijena transakcije bit će uskoro objavljena zbog zakona i pravila Zagrebačke burze, pa je ni Jako Andabak u razgovoru za Jutarnji list iz tog razloga nije mogao otkriti.

Kaže samo da je zadovoljan postignutom cijenom te da ona i nije bila presudna u izboru Eagle Hills Real Estatea za partnera umjesto američkog fonda KSL Capital, koji je namjeravao preuzeti Sunce hotele i upravljanje hotelima povjeriti Valamaru.

Presudna je, kaže Andabak, bila činjenica da je Eagle Hills Real Estate pružio jamstvo da će ostati desetke godina i sve hotele podići na razinu četiri i pet zvjezdica te zadržati zaposlenike.

Eagle Hills Real Estate bavi se ulaganjem u nekretnine i razvojem nekretnina s fokusom na tržišta Europe, Bliskog istoka i Afrike, a na čelu mu je Mohamed Ali Rashed Alabbar, koji trenutno na području Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Srbije te nekih drugih destinacija upravlja razvojem objekata mješovite upotrebe u vrijednosti od 50 milijardi eura.

Tvrtka je namjeravala graditi zagrebački Manhattan, a poznata je i po projektu Beograd na vodi koji je razvila.

Možete li nam otkriti cijenu transakcije?

- Za sada mi Zakon o tržištu kapitala i burzovna pravila ne dozvoljavaju objavu cijene transakcije, ali je sigurno da će cijena biti objavljena u roku od nekoliko dana na Zagrebačkoj burzi. Htio bih ja o tome govoriti, ali me na šutnju obvezuje ugovor.

Jeste li zadovoljni postignutom cijenom?

- Naravno da sam zadovoljan, ali cijena nije bila presudna u izboru Eagle Hills Real Estatea za partnera. Mi smo prije više od godinu dana krenuli u proces prikupljanja neobvezujućih ponuda. Pristiglo je desetak neobvezujućih ponuda, od kojih je veći dio bio jako ozbiljan, i po planovima razvoja i po cijeni koju su nudili. U finalu smo odabrali američki fond KSL Capital i Eagle Hills Real Estate.

Prvi ekskluzivitet u pregovorima dali smo KSL Capitalu, koji je dobio i dva kruga produžetka. No, ti pregovori nisu završili sklapanjem ugovora i zatvaranjem transakcije, pa smo se odlučili za pregovore s Eagle Hills Real Estateom, koji je kao drugi dobio ekskluzivitet.

U nekih četrdesetak dana uspjeli smo odraditi sve potrebne radnje i pregovore. I to je sada to. Zadovoljan sam, naravno, svime. Doista cijena nije bila presudna u izboru Eagle Hills Real Estatea u odnosu na KSL Capital jer se radilo o sličnoj ponudi u tom dijelu, nego nešto drugo.

image
Neja Markičević/Cropix

Što je to drugo?

- Prevagnula je vizija budućnosti razvoja Sunce hotela. Eagle Hills Real Estate bio je, između ostalog, brži i konkretniji, a presudili su i njihovi planovi vezani uz tvrtku. Po tom pitanju bili su mi draži. Jamče ostanak u tom poslu više desetaka godina, namjeravaju sve hotele podići na razinu pet i četiri zvjezdice, sviđa im se postojeći menadžment, a jako su zadovoljni djelatnicima. Vjerujte mi da je upravo to presudilo što sam se odlučio za njih.

Činjenica da ostavljaju postojeći menadžment uključuje i vas i vašu obitelj?

- Ne, to nije uključeno. Moja obitelj i ja se povlačimo iz svega. Povlačimo se iz turizma. To je logično i normalno.

Što je s drugim projektima? Što je s tvrtkom Salve Regina koja ima hotel Kaj i upravlja još nekim hotelima?

- Zasad to nije dio ovog ugovora, ali pretpostavljam da će se i to vrlo brzo riješiti. Zračna luka je u sklopu hotela. Toplice također nisu dio ovog aranžmana, ali bi mogle, kao i Salve Regina, biti. Razmišljam da se potpuno prestanem baviti turizmom.

Ova transakcija uključuje i projekte koje ste imali s TUI-jem?

- Da, svi naši projekti s TUI-jem dio su transakcije.

A vinarija, odnosno tvrtka Jako vino?

- Ona nije na prodaju. Poznato vam je da sam iz poljoprivredne obitelji te da sam diplomirao na fakultetu elektrotehnike i predmet interesa bio mi je vezan uz automatizaciju. Stoga ću te svoje sklonosti i znanja uklopiti u razvoj projekta pametne vinarije i pametnog vinograda.

Što to znači?

- Zaokupljen sam idejom da napravim pametan vinograd. To znači da ćemo stalno mjeriti parametre u listu i korijenu svake loze te stanje ploda. Prilagođavat ćemo se s obzirom na meteorološke uvjete kako bi vinograd imao idealne uvjete. Ako je, recimo, sunce prejako, na pametan ćemo način smanjiti njegov utjecaj na lozu, a ako je preslabo, pojačati ga.

Naravno da ćemo automatski vinograd štititi i od ostalih nepogoda, uključujući i tuču. Napravit ćemo u vinogradu eksperimentalni poligon koji treba dokazati održivost takvog projekta. Ne mogu reći da sam siguran, ali moja ogromna želja za takvom inovacijom ukazuje mi da bi to moglo biti tako. Uvjeren sam da će projekt pametnog vinograda biti održiv.

image
Sandra Šimunović/Cropix

Što je s farmama goveda na Bilogori?

- Već se pisalo da su naše krave umjesto štala dobile hotele. Imamo stado od 700 do 800 grla na Bilogori i te krave će uskoro dobiti uvjete kao na plaži. Postavit ćemo im suncobrane na pašnjake i livade. Bit će dovoljno suncobrana na livadi kako bi u svakom trenutku imale dovoljno hlada.

Znači, Jako Andabak sada će biti isključivo vinar i uzgajivač goveda?

- Tako nekako. Tome bih dodao i naš posao vezan uz gospodarenje šumom. Posvetit ću se inovacijama u zaštiti biljaka i životinja.

A vaša obitelj?

- Obitelj također izlazi iz turizma. Svatko će dobiti zadaću u projektima vezanim uz šume, uzgoj stoke te uz vinograd i vino. Ako oni odluče razvijati nešto samostalno - a radi se o zrelim osobama koje su me u dobrom dijelu prerasle - to im nitko ne može zabraniti.U našoj je obitelji važnije tko će nešto razviti pametno i u to ulagati nego tko će više zaraditi. Svi imaju visoko obrazovanje i stekli su poslovno iskustvo, tako da vjerujem u njih bez ikakve rezerve. Možda i oni jedva čekaju izaći iz moje sjene.

18. travanj 2024 10:49