StoryEditorOCM
RegionalCRNI REKORDI

Stručnjaci za ‘Slobodnu‘ o eksplozivnom širenju korone u Splitu i Dalmaciji, izdali ozbiljno upozorenje; Infektologinja i imunolog odgovorili na pitanje je li za sve kriv omikron

Piše Saša Jadrijević Tomas /SD
30. prosinca 2021. - 12:14

Splitsko-dalmatinska županija i treći dan ima ogroman broj pozitivnih na koronavirus. Tako je današnji postotak 58,2 posto svih testiranih uzoraka od srijede. Testirano je 2728 osoba, a pozitivno je njih 1588. To su neslužbeni podaci. 

- Ovo su zaista goleme brojke, nikada nismo imali ovoliko pozitivnih. Strah me što će biti u sljedećim tjednima jer naša županija je među najlošije procijepljenima. Sasvim sigurno će se to odraziti na hospitalizacije. Krivi su veliki skupovi, fešte, poslovni i drugi ručkovi, došli su gastarbajteri doma. I sve je to kumulativno ovo uzrokovalo. Mi padamo s nogu, kolege u Nastavnom zavodu rade po cijelu noć.

ZA NOVU NE IDITE NA FEŠTE!

Stoga je moj apel da ljudi za Novu godinu ne idu okolo, budite sa svojom najužom obitelji, preskočite slavlja, bilo u kućama, kafićima ili na otvorenome. Trebaju se čuvati stariji, ali i oni mlađi - kaže nam epidemiolog dr. Nađan Šerić, a u pomalo crnim prognozama mu se pridružuje i infektologinja dr. sc. Mirela Pavičić koju smo pitali je li ovo eksplozivno širenje rezultat širenja varijante omikron:

- Moguće da je omirkon, službenu potvrdu nemamo, ali ne znam zašto bismo mi bili drugačiji od ostatka Europe gdje se ta varijanta jako brzo širi i postaje dominantna. Ono što mene brine je loša procijepljenost, primjerice u Danskoj ste imali eksploziju novih slučajeva, ali se to nije toliko jako odrazilo na bolnički sustav jer su oni itekako procijepljeni. Naravno, i oni su imali porast hospitaliziranih, ali ne tako velik zbog dobre procijepljenosti.

HOĆE LI SE PUNITI BOLNICE?

I onda je realna slika ona koja dolazi iz bolnica, tj. koliki su im zauzeti kapaciteti na odjelima infektologije i intenzivne skrbi. Kod nas je nažalost drugačije jer pogledajte cijelu Dalmaciju, tamo je jako, jako mali broj cijepljenih i to posebno starijih osoba i kroničnih bolesnika, za koje i omikoron, pa čak i ako je slabiji od delta soja, može biti koban. Sve u svemu, za desetak dana ćemo znati hoće li se ovi rekordi preliti i na bolnički sustav. No, i već sada imamo stalan porast novohospitaliziranih - kaže nam infektologinja Pavičić.

- Situacija je jako ozbiljna, molim ljude da to napokon shvate. Jer kao što kažu epidemiolozi nikada nismo imali ovoliko zaraženih - apelira inefektologinja Pavičić.

VJEROJATNO JE - OMIKRON

Za mišljenje smo upitali i riječkog imunologa dr. sc. Zlatka Trobonjaču.

- U Splitu je bilo nekoliko velikih skupova i događaja, a tu je i jako loša procijepljenost. Posebno zbog tako loše procijepljenosti virus ima rezervoare gdje se može širiti. Ako ste preboljeli ili ako ste cijepljeni, onda ste na neki način zaštićeniji od onih koji nisu ni preboljeli, niti su cijepljeni - kaže Trobonjača kojega smo upitali jesu li rekordi rezultat širenja omikorona.

- Službene potvrde nemamo, ali je lako moguće da se baš radi o omikornu, jer ne znam kako objasniti ovako brzo širenje. U Izraelu su evo odlučili da neće ići u neke nove mjere jer se ta varijanta jako brzo širi, praktički nove epidemiološke mjere ne mogu tu puno pomoći, osim da se posegne za kineskim modelom i ljude stavite u kuće i proglasite totalni lockdown, ali mislim da za tim drastičnim mjerama neće posezati - kaže Trobonjača.

17. travanj 2024 02:23