StoryEditorOCM
RegionalDRAMA NA PARKINGU

Strava u Dubrovniku: ‘Majka je u autu pred vrtićem pola sata zlostavljala djecu, samo se jedan roditelj odvažio pozvati policiju. Ostali su gledali svoja posla...‘

Piše Ahmet Kalajdžić
8. kolovoza 2022. - 10:06

- Svjedočio sam brutalnom maltretiranju, batinanju i neopisivo brutalnom zlostavljanju djece na parkiralištu lapadskog vrtića "Palčica". Bilo je to 20. lipnja oko 18 sati, a sve se dogodilo na parkingu, u osobnom vozilu (marka i registarske oznake vozila te osobni podaci osoba o kojima je riječ poznati redakciji Dubrovačkog vjesnika) tako što je majka, iz nepoznatog razloga dvogodišnjeg dječaka i četverogodišnju djevojčicu prvo šamarala po licu, a potom i otvorenim dlanom po tijelu, posebno stražnjici.

Razina njezine ljutnje postupno je rasla, uslijedili su udarci pesnicom, udaranje šakama pa i "čekićanje", udaranje šakom kao da se zakucava čavao u dasku ili pečat na dokument. Mališani su glasno zapomagali i molili majku da ih poštedi "Mamice nemoj, mama ne...! Sve je bilo vrlo mučno promatrati i pozvao sam policiju. Na obližnjem je igralištu bilo još roditelja. Jedino što su učinili jest da su djecu odmicali od ograde koja dijeli igralište od parkinga. Vidio sam da su se dječica u vozilu, u jednom trenutku, nekako uspjela zavući i sakriti između prednjeg i stražnjeg sjedala, ali ih je majka doslovce izvlačila te bjesomučno nastavljala tući. Do dolaska policije sve je trajalo oko pola sata, a svaki se trenutak činio kao vječnost!

Majka je (bila) ovisnica

Dramatični događaj koji je ga je ostavio u šoku za Dubrovački vjesnik prepričao je Dubrovčanin, otac predškolca, koji je o slučaju tog dana, sve do 21 sat, davao iskaz u sjedištu PU dubrovačko-neretvanske. Naveo je i kako mu je poznato da je ta majka, navodno, u mladosti imala problema s ovisnosti:

- Ne znam, moguće je da je i to utjecalo na slabiju kontrolu bijesa. Mislim da će se kazneno djelo zlostavljanja djece lakše dokazati jer je policija izuzela snimke nadzorne kamere. Dan kasnije o događaju je svjedočila još jedna majka koja je, došavši preuzeti dijete iz vrtića, također nazočila zlostavljanju mališana.

image

Najmlađi su nerijetko žrtve iživljavanja najbližih

Shutterstock/

Na naš upit, glasnogovornik dubrovačkog Općinskog državnog odvjetništva Ante Vetma je ustvrdio kako "to državno odvjetništvo nije nikada zaprimilo prijave vezane uz događaj od 20. lipnja".

Policija je pak potvrdila intervenciju:- Za ovaj smo događaj saznali zahvaljujući prijavi savjesnih građana. Policija vrlo često apelira na prijavu nasilja, jer je to jedini način da se ono i zaustavi, stoga ovim putem želimo zahvaliti osobama koje su nam dojavile za ovaj događaj i ujedno potaknuti sve one koji su svjedočili nekom obliku nasilja, da o tome obavijeste policiju, uz napomenu da prijava može biti i anonimna. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 31-godišnjakinja počinila prekršaj Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te je protiv nje nadležnom Općinskom sudu u Dubrovniku upućen optužni prijedlog. Policija je o svemu utvrđenom, bez odgode, obavijestila Centar za socijalnu skrb radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti, dok Pravobraniteljica za zaštitu djece nije obavještena o ovom slučaju jer nemamo takvu obvezu- rekla je glasnogovornica PU dubrovačko- neretvanske Andrijana Biskup.

image

Parkiralište ispred vrtića Palčica na kojem se dogodilo nasilje i zlostavljanje djece

Ahmet Kalajdžić/

Vrlo često mladi nespremno ulaze u ulogu roditelja

Klinički psiholog Vesna Božica Raguž Staničić o psihičkom profilu roditelja-zlostavljača djece kaže:- Vrlo često mladi nespremno ulaze u ulogu roditelja, djeca im se često dogode bez istinske želje i plana za roditeljstvom te ulogu preuzimaju nezreli i potpuno nespremni. Ako su još opterećeni životnim problemima kao nezavršena škola, neimanje posla i stana teško se snalaze u najzahtjevnijoj životnoj ulozi za koju nas, uglavnom, nitko ne priprema. Obnašamo je uglavnom nagonski i po uzoru na model iz naše primarne obitelji, kako su nas odgajali roditelji te se često događa prenošenje konkretnog modela zlostavljanja djece s generacije na generaciju, katkad i u pet naraštaja! Nasilje nad djecom može biti fizičko, ekonomsko, seksualno itd. a često se usloži s problemima roditelja kao što su razne vrste ovisnosti o drogi, alkoholu, kocki, internetu, igricama, beskrajno dugom praćenju društvenih mreža... Upravo takvim roditeljima djeca često postaju smetnja, a ona kasnije nose ožiljke cijelog života - kaže Raguž Staničić.

Psiholog Silvija Sokal Gojavić ističe:

- Teško je reći je li neposluh ili nešto drugo dovelo do tog da majka izgubi kontrolu nad samom sobom. Reakcija je pokazatelj nemoći, da nije znala što činiti te joj je to bio jedini način da obuzda djecu. Pitanje je je li i ona slično zlostavljana pa se pokazao "zatvoreni krug" ophođenja prema djeci? No, to nije pravilo jer ima dosta ljudi koji su zlostavljani te su odlučili da se tako ne ponašaju prema svojoj djeci nego su se potrudili iznaći drugi način rješavanja problema. Zlostavljana djeca mogu slično rješavati probleme s vršnjacima dok odrastaju, ali i kasnije kad odrastu. Ne možemo reći da ta majka ne voli svoju djecu, ali način odnosa prema djeci je kažnjiv i to zlostavljanje utiče na dječji osjećaj poniženja, nesigurnosti i umanjivanja vrijednosti. Zapravo treba pomoći majci.

Policija primjereno reagirala

Budući da se postupak majke ne čini kao obični prekršaj, već ima elemente kaznenog djela, pitali smo stručnjake je li policija pogrešno kvalificirala događaj.

Uz uvjet anonimnosti kazali su nam kako je policija pravilno postupila i spis proslijedila Prekršajnom odjelu Općinskog suda koji će spis, ako utvrdi elemente kaznenog djela, promptno proslijediti DORH-u, odnosno zamjeniku državnog odvjetnika za mladež. Inače, suci za prekršaje presuđuju mnogo brže, a da je podnesena kaznena prijava, na početak bi se postupka, s obzirom na stanje u pravosuđu, čekalo čak dvije godine! Ovako je sve već u postupku i za djecu slijedi rješenje na najbrži mogući način.

Tragom našeg pitanja jesu li djeca barem privremeno oduzeta i je li nasilna majka poslana na psihijatrijsko promatranje, iz dubrovačkog Centra za socijalnu skrb su šturo odgovorili kako "zbog Uredbe o zaštiti osobnih podataka ne mogu davati informacije vezane uz postupanja Centra u konkretnom slučaju, radi zaštite privatnosti i interesa obitelji, posebno radi zaštite prava i dobrobiti malodobne djece". Kako su iz Centra ignorirali dio upita, obratili smo se nadležnom Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH koje nas je izvijestilo da su žurno zatražili izvješće o postupanju Centra za socijalnu skrb u tom predmetu, nakon čega će Ministarstvo poduzeti radnje sukladno ovlastima:

- Centri po zaprimanju sumnji na nasilje u obitelji postupaju sukladno Obiteljskom te Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji te drugim propisima i pravilima struke u svrhu zaštite prava i dobrobiti žrtava nasilja u obitelji. Kad zaprimi obavijest o sumnji na nasilje nad djetetom, Centar je dužan odmah ispitati slučaj i poduzeti mjere za zaštitu djetetovih prava jer zakon jasno propisuje da su tjelesno kažnjavanje i drugi način ponižavajućeg postupanja prema djeci oblik nasilja u obitelji. Prema Protokolu je stručni tim Centra (socijalni radnik, psiholog i pravnik) dužan bez odgode stupiti u kontakt s djetetom i obitelji te izraditi procjenu ugroženosti/sigurnosti djeteta te zaključiti o potrebi poduzimanja mjera za zaštitu prava i dobrobiti djeteta. Ako postoji opasnost za život, zdravlje ili dobrobit djeteta koja se može otkloniti samo izdvajanjem djeteta iz neposrednog okruženja, Centar će odlučiti o žurnom izdvajanju djeteta od roditelja i odlučiti o privremenom smještaju djeteta kod osobe koja zadovoljava pretpostavke za skrbnika, udomiteljske obitelji, ustanove socijalne skrbi odnosno fizičke ili pravne osobe koja obavlja djelatnost socijalne skrbi - pojašnjeno nam je.

image

Upset little girl curled up on the bed next to her drawing rubbing her eyes with her fists as though crying, side vignette

/Shutterstock

Što kaže Obiteljski zakon

Obiteljski zakon propisuje niz mjera zaštite prava i dobrobiti djeteta. Centar za socijalnu skrb je nadležan za žurno izdvajanje djeteta iz obitelji; upozorenje na pogreške i propuste u ostvarivanju skrbi djece; stručnu pomoć i potporu u ostvarivanju skrbi o djetetu; za intenzivnu stručnu pomoć i nadzor nad ostvarivanjem roditeljske skrbi, dok su u nadležnosti obiteljskog suda privremeno povjeravanje djeteta drugoj osobi, udomiteljskoj obitelji ili ustanovi socijalne skrbi; zabrana približavanja djetetu; oduzimanje prava na stanovanje s djetetom ili lišenje prava na roditeljsku skrb. Mjere se određuju prema stručnoj procjeni i potvrdi povrede ili ugroze djetetovih prava i dobrobiti.

Uključeno i Pravobraniteljstvo za djecu

Uz konstataciju da je slučaj doista zabrinjavajući, zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika je potvrdila da je policija niti Centar za socijalnu skrb nisu obvezni obavještavati o pojedinačnim povredama djetetovih prava, već pravobraniteljica u okviru svojih ovlasti prati funkcioniranje sustava ako na temelju prijava i obavijesti, nerijetko i iz medija, dozna za konkretne povrede djetetovih prava:

image

Parkiralište ispred vrtića Palčica na kojem se dogodilo nasilje i zlostavljanje djece

Ahmet Kalajdžić/

- Uključit ćemo se u praćenje slučaja, ali ga ne možemo javno komentirati, treba znati da smo prema Obiteljskom zakonu svi dužni prijaviti sumnju u povredu djetetovih prava: tjelesno ili mentalno nasilje, spolnu zloupotrebu, zanemarivanje ili nehajno postupanje, zlostavljanje ili izrabljivanje djeteta. Prijave mogu biti i anonimne, a onima koji se ustručavaju prijaviti nešto "u što nisu sigurni", poručujemo da je opravdano prijaviti i sumnju u zlostavljanje te da se od njih ne očekuje da dokažu da se ono stvarno dogodilo, jer će nadležne službe utvrditi utemeljenost sumnje- rečeno nam je i naglašeno da za kazneno djelo zlostavljanja djeteta roditelju može biti izrečena kazna od jedne do pet godina, a za kvalificirane oblike (teška tjelesna ozljeda, smrt djeteta) i do 15 godina zatvora. Od jedne do tri godine je zatvorska kazna za nasilje u obitelji, a za prekršaj nasilja u obitelji mogu se izreći novčana i kazna do 90 dana zatvora te zaštitne mjere.

MUP: 2021. lakše ili teže ozlijeđeno 294 djece!

Dubrovačka PU godišnje bilježi prosječno 12 sličnih događaja, a MUP je lani zabilježio 318 kaznenih djela protiv života i tijela djece, 247 nanošenja tjelesnih ozljeda, 47 teških tjelesnih ozljeda i jedno kazneno djelo osobito teških ozljeda. Nad 2340 djece je počinjeno kazneno djelo povrede djetetovih prava (uključujući zlostavljanje); 1345 djece su žrtve obiteljskog nasilja, zbog kojeg su djeca i smrtno stradavala! Uočljiv je porast obiteljskoga nasilja, osobito uslijed pandemije koja se nepovoljno odrazila i na odnose u obiteljima. Zbog straha, srama, nepovjerenja u sustav, ali i neprepoznavanja nasilja nasilje i zanemarivanje u obitelji se često uopće ne prijavljuju. Pravobraniteljica za djecu ističe da je kod svake sumnje u rizično okruženje djeteta nužno provesti procjenu obitelji, žurno zaštititi prava i dobrobit djece te pravodobno i primjereno kazniti počinitelje nasilja nad djecom.

18. travanj 2024 13:34