StoryEditorOCM
RegionalGRLILI SE I LJUBILI

Što su radili splitska policija i Civilna zaštita? Baš ništa! Gledali su skup stotina ljudi, iako je dozvoljeno samo 25

Piše K. Marić Banje
20. ožujka 2021. - 15:56

Iz PU splitsko-dalmatinske saznajemo kako su osim njih na terenu bili i pripadnici Civilne zaštite koji su nadležni za epidemiološki dio. Što se tiče policije nije bilo elemenata za njihovo postupanje tijekom Skupa slobode u Splitu koji je započeo u subotu u podne.

- Utvrđeno je da nije bilo prekršaja javnog reda i mira zbog čega smo mi i nadzirali okupljanje. Što se tiče prijava vezano za prekršaj propisanih mjera za zaštitu od zaraze za to je nadležna Civilna zaštita čiji pripadnici su također bili tamo - kazala nam je Antonela Lolić, glasnogovornica splitske policije.

image
U Splitu je na skupu bilo nekoliko stotina građana
Vojko Bašić/Cropix

Upitali smo Luku Brčića, šefa županijskog stožera civilne zaštite hoće li što poduzimati:

- Za spomenuti događaj organizator se nije obratio Županijskom stožeru, također nemamo informaciju jesu li od grada tražili dozvolu za korištenje javnog (gradskog prostora). O događaju smo jučer primili pisane informacije od policije s kojima su organizatori komunicirali, u svakom slučaju događaj ovakve vrste je ograničen brojem do 25 sudionika uz pridržavanje ostalih epidemioloških mjera.

Ovaj  događaj uz civilnu zaštitu je bio  i pod nadzorom policije i kako je bilo od 300 do 400 ljudi policija će kao i u svakom drugom ovakvom ili sličnom događaju podnijeti prijavu organizatoru - kazao nam je.

Na skupu je bilo nekoliko stotina osoba te za sada ostaje nejasno zašto se nije reagiralo na licu mjesta s obzirom na to da je dozvoljeno okupljanja maksimalno 25 osoba. Pogotovo što se ni na koji način nije držala distanca, sudionici su se grlili i nisu nosili maske.

image
Anto Nobilo
Matija Djanješić/Cropix

Upitali smo za komentar odvjetnika Antu Nobila, koji se također u subotu našao u Splitu, ali ne na Skupu slobode.

- Mislim da bi svi koji krše epidemiološke morali snositi zakonske posljedice. Policija je bila dužna upozoriti ih da ne krše mjere te na neki način preventivno djelovati da se raziđu ili povećaju međusobnu udaljenost.

Ako ne to, onda legitimirati tj. uzeti podatke od prisutnih. Policija je to mogla napraviti i utjecati da ne dođe do prevelikog grupiranja. Virusi nemaju svijest o društvenoj i političkoj važnosti skupa. Naši epidemiolozi ili stožeri rade selekciju.

Kada je skup određene političke ili društvene važnosti, onda se žmiri ili tolerira kršenje mjera i to je ono što krši autoritet stožera jer se vidi da nisu svi jednaki pred zakonom. U ovom slučaju to je 2000 birača i kada se približavaju izbori vladajući neće ići represivnim mjerama. Znači važniji je politički interes od općeg zdravlja - zaključio je odvjetnik.

Prisjetimo se samo splitskih umirovljenika koji su sustavno tjerani s igrališta za igranje balota te sablasno praznih dječjih igrališta. Tada su se policija i civilna zaštita natjecali tko će brže rastjerati prekršitelje, a sada izgleda da prebacuju odgovornost između sebe.

23. travanj 2024 22:17