StoryEditorOCM
RegionalNITKO NIJE KRIV

Što se događalo u splitskom Domu za starije u danima prije kobnog 6. travnja? Imamo službeno izvješće ravnatelja i glavne sestre, puno je šupljina

Piše Sandra Barčot/SD
12. travnja 2020. - 09:06

Očito su institucije te koje nisu odradile svoj posao u splitskom Domu za starije i nemoćne, a sada prebacuju krivnju jedna na drugu. Nitko ne preuzima odgovornost, svi šalju izvješća kako nisu oni krivi.

Budući da posjedujemo izvješće koje su podnijeli ravnatelj Doma za starije i nemoćne Split Ivan Škaričić i voditeljica Odjela brige o zdravlju, zdravstvene njege i rehabilitacije, glavna medicinska sestra Zdravka Đapić-Kolak, tek sada vidimo koliko je ono puno šupljina.

Već od toga da nitko ne spominje “dnevnu evidenciju o pacijentu”, koju po zakonu treba svakodnevno voditi i upisivati zdravstveno stanje svakog korisnika – temperaturu, opće stanje, terapije... Iz tog dnevnika lako bi se dalo iščitati što se to događalo u Domu.

Jer, pravilo je da medicinske sestre o stanju korisnika izvijeste liječnicu, ona ravnatelja, a onda eventualno u tom nizu slijedi epidemiolog.

Sve po datumima

U svojem “raportu” nadležnim ministarstvima čelništvo Doma pak navodi kako su poduzeli sve mjere koje su propisane. Po datumima stoji kako su što provodili od mjera zaštite, sve do zabrane posjeta od 16. ožujka, dostave lijekova od strane obitelji na portu Doma, bez direktnoga kontakta.

Spominje se i kako je 19. ožujka ravnatelj naredio osnivanje Kriznog stožera, te raspored rada djelatnika u dva tima, A i B, koji trebaju imati smjene od 14 dana. Potom 23. ožujka stupa na snagu i odluka ravnatelja o zabrani izlaska iz Doma svim korisnicima.

I onda slijede navodi o eskalaciji situacije, odnosno pojavi povišene temperature kod više korisnika.

Glavna medicinska sestra Zdenka Đapić-Kolar piše kako ju je 29. ožujka domska medicinska sestra obavijestila da je jedna korisnica, koja je bila na Hitnom kirurškom prijamu splitske bolnice zbog prijeloma podlaktice, febrilna do 37,8 stupnjeva, a Đapić-Kolar kontaktirala je dr. Vanju Kaliternu na dežurni broj epidemiologa NZJZ SDŽ, te im je ona preporučila da prate njezino stanje.

No, istog poslijepodneva pojavila se temperatura i kod korisnice koja je palijativna bolesnica, pa su istog dana pokretnu korisnicu, koja je prva “zafibrala”, premjestili u izolaciju.

Navodi se dalje da je 30. ožujka obiteljska liječnica dr. Belita Šurjak pregledala korisnice, obavljene su laboratorijske pretrage krvi i urina i kod obje je postavljena dijagnoza uroinfekta, uključen je antibiotik i već idućeg dana korisnice su bile afebrilne.

No, na istom su se katu nalazile još četiri nepokretne korisnice, koje su u terminalnoj, zadnjoj fazi života, koje su bolovale od više bolesti u isto vrijeme, a sve su starije od 90 godina. Za njih je bio očekivan smrtonosni ishod svakog trena, a i one su također bile subfebrilne, s tek malo povišenom tjelesnom temperaturom.

Kobni 6. travnja

Dana 2. travnja obavljen je premještaj korisnice iz jednokrevetne sobe u prizemlju u drugu jedinicu, kako bi osigurali sobu za izolaciju, za drugoga korisnika koji je bio hospitaliziran na Plućnom odjelu zbog aspiracijske pneumonije. Plan je bio da nakon povratka iz bolnice navedeni korisnik boravi u 14-dnevnoj izolaciji.

I onda dolazi taj kobni 6. travnja, ponedjeljak, kad je po pozivu dr. Belite Šurjak, da se u drugoj jedinici kod 16 korisnika pojavila temperatura, kontaktiran epidemiolog dr. Pero Rizvan.

On donosi odluku da se od desetero korisnika s najizraženijim simptomima uzme bris nosa i ždrijela na test gripe i COVID-19. Preporuka je bila da se bris uzme korisnicima iz 10 različitih soba, a istog dana u poslijepodnevnim satima epidemiolog je glavnu medicinsku sestru Đapić-Kolak izvijestio da su svi negativni na test gripe.

’Zakotrljalo’ se...

U utorak, 7. travnja, doktor Rizvan oko 15 sati donosi novu vijest – svih 10 uzoraka pozitivno je na COVID-19. I u tom momentu epidemiolog nalaže mjere koje se promptno i provode. Počinje evakuacija korisnika s drugog kata u bolnicu na Križine.

Ni sad, kad smo u prilici pročitati cijelo izvješće, ponovno nema odgovora kako je došlo do proboja koronavirusa u Dom. Lijepo piše – sve su proveli po naputcima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, 29. ožujka obavijestili su epidemiologa, 6. travnja imali su 16 štićenika s povišenom temperaturom, a 7. travnja dobili su pozitivan test na COVID-19 za desetero korisnika.

Škaričić upravlja Domom iz samoizolacije

Tko sada upravlja Domom za starije i nemoćne osobe Split ako su svi u samoizolaciji – od ravnatelja, preko liječnice do glavne medicinske sestre – upitali smo splitsko-dalmatinskog dožupana Luku Brčića, koji je voditelj regionalnog stožera.

– I dalje ravnatelj Ivan Škaričić, koji je u samoizolaciji, no i dalje je na svojem radnom mjestu. Mogu samo ponoviti izjavu župana Blaženka Bobana – rekao nam je Brčić, te dodao:

– Danas provodimo i raspodjelu dodatnih medicinskih sestara koje će biti na ispomoći djelatnicima Doma. Dobile su svu potrebnu suglasnost za rad u nezdravstvenoj ustanovi. Ujedno je i stanje korisnika dobro, dobro su njegovani bez obzira na njihovu poodmaklu životnu dob i to što je većina korisnika nepokretna.

Na naš upit što su pokazali izvidi nadzora u vezi s postupanjem djelatnica Doma i (ne)pravodobnim obavještavanjem epidemiologa o pojavi povišene temperature kod korisnika, dožupan je koncizan:

– Sve se utvrđuje i ne mogu ništa prejudicirati. Pričekajmo izvješće nadzornih službi.

Bez komentara su i iz Hrvatske liječničke komore. I oni također, prije ocjene tko nije na vrijeme intervenirao u slučaju proboja koronavirusa u Dom, čekaju službenu izjavu te potrebne informacije nadležnih državnih tijela.

18. travanj 2024 14:18