StoryEditorOCM
RegionalOPET JE BIO NESTAO

Splitska policija jutros uhitila Roka Šimca: glavni protagonist ‘tuluma iz pakla‘ u Podstrani sam ih je nazvao i rekao gdje se nalazi

Piše Vladimir Urukalo/PSD
10. studenog 2020. - 12:34

NOVIJE

Splitska policija jutros je uhitila Roka Šimca. Kako doznajemo, on im se sam javio i rekao gdje se nalazi, nakon čega su ga uhitili, prenosi Slobodna Dalmacija.

RANIJE

Iako ga više ne vodi u evidenciji nestalih osoba, splitska policija, doznajemo u ponedjeljak, još uvijek nije uhitila i u zatvor sprovela 28-godišnjeg Roka Šimca, kojemu je Vrhovni sud prije nekoliko dana povisio zatvorsku kaznu s četiri i pol godine na šest godina zatvora zbog teškog ozljeđivanja djevojke u Podstrani 2012. godine.

S obzirom na to da mu je sad pravomoćno izrečena zatvorska kazna dulja od pet godina, istražni zatvor je obvezan. No, Šimac još nije dostupan.

Podsjetimo, splitska policija je 18. listopada objavila na internetskim stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba da je od 15. listopada tragala za 28-godišnjakom koji se u četvrtak udaljio iz stana svojih roditelja u Doverskoj ulici. Policija je nekoliko dana poslije, nakon što su se o njegovu nestanku raspisali gotovo svi mediji, iz svojih evidencija uklonila tu objavu, što znači da su uspjeli stupiti u kontakt s njim te su se uvjerili da je on živ i zdrav i više ga ne vode kao nestalu osobu. Doznajemo i da je jedan član njegove obitelji samo koji dan nakon nestanka policiji priopćio i da ima saznanja da je mladić iz obiteljskog stana otuđio veću količinu zlata i novca.

Krenula interna potraga

Po našim saznanjima, policija ima informacije da je odbjegli mladić u kontaktu s jednim članom svoje obitelji, no tijekom ponedjeljka prijepodne još uvijek nisu došli do Šimca i uhitili ga. Policija je, po Zakonu o policiji, već raspisala svoju internu potragu za njim, a prema neslužbenim informacijama, splitski Županijski sud je u ponedjeljak, čim su ga dobili, poslao rješenje Vrhovnog suda policiji da postupi po njemu i da Šimca uhite i preprate u zatvor na Bilicama. Ako se, pak, to ne realizira idućih dana, sud će naložiti policiji da raspiše tuzemnu tjeralicu, a ako se dođe do informacija da je možda u inozemstvu, tada se raspisuje međunarodna tjeralica.

image
Šimac je navodno iz obiteljskog stana odnio veću količinu zlata i novca 

Šimac, nekadašnji student ekonomije, široj javnosti postao je poznat prije osam godina kao glavni protagonist "tuluma iz pakla", kako su ga nazvali mediji. Tog dana sredinom studenoga prije osam godina u Podstrani je teško stradala njegova 20-godišnja kolegica s fakulteta, koja je u splitsku bolnicu dovedena u kritičnom stanju, a liječnici su se šokirali kada su vidjeli njezine ozljede. Zbog specifičnih ozljeda posumnjalo se da je Šimac koristio nekakvu mehaničku napravu s rotacijom, najvjerojatnije mikser. Liječnici se oko toga nisu uspjeli suglasiti, Splićani su ostali pri svojem mišljenju, zagrebački i riječki liječnici dopustili su mogućnost da su ozljede nastale i rukom. Šimca je ŽDO Split teretilo za spolni odnošaj bez pristanka i ubojstvo u pokušaju svoje vršnjakinje i kolegice, a u studenome 2016. godine, dakle gotovo četiri godine nakon događaja, izrečena mu je nepravomoćna presuda od četiri i pol godine zatvora.

Sudac Mlađan Prvan dao mu je jedinstvenu kaznu zatvora za tešku tjelesnu ozljedu i spolni odnos bez pristanka. Dakle, nije prihvaćena kvalifikacija ubojstva u pokušaju te je za nanošenje teških tjelesnih ozljeda dobio četiri godine zatvora, a za spolni odnos bez pristanka osam mjeseci.

Bestijalnost i bešćutnost

Vrhovni je sud u svojoj pravomoćnoj odluci potvrdio kvalifikaciju koju je zauzeo splitski sud iako je, navodi se, u žalbi "državni odvjetnik ustrajao na optužbi za pokušaj ubojstva, smatrajući da je postupanje optuženika iziskivalo veliki fizički napor i nije imalo nikakve prirodne veze sa seksualnim odnosom, a k tome je znao da guranjem ruke i neidentificiranog uređaja duboko u intimne organe oštećenice i čupanjem po njezinoj utrobi mogu nastati ozljede od kojih oštećenica može umrijeti".

– Pravilno je prvostupanjski sud utvrdio da su ozljede oštećenici zadane samo djelovanjem optuženikove ruke, a ne i nepoznatom tehničkom napravom, kako je to tvrdila optužba. Uporište za ovaj zaključak je vještačenje provedeno po timu vještaka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i činjenica da ni ostali provedeni dokazi (iskazi svjedoka, zapisnik o očevidu) ne upućuju na uporabu nekog drugog, rotirajućeg sredstva izuzev ruke. Pri tome ne stoji argument državnog odvjetnika da je mišljenje vještaka "splitskog tima" eksperimentalno provjereno i potvrđeno budući da je eksperiment pokušaja zadavanja istovjetnih ozljeda rukom provodio vještak dr. A. A. na obdukcijama, dakle mrtvim tijelima, što se ne može usporediti sa životnim zadavanjem ozljeda, kako je to na raspravi stručno pojasnila vještakinja dr. V. P. – stoji, među ostalim, u obrazloženju pravomoćne odluke Vrhovnog suda.

– Unatoč izraženom žaljenju, smanjenoj ubrojivosti, neosuđivanosti prije i poslije djela te optuženikovoj mladosti, podcijenjen je značaj otegotnih okolnosti, osobito bestijalnost i bešćutnost optuženika odražena činjenicom da je gotovo pola sata "kopao" rukom po utrobi oštećenice ne mareći za njezino besvjesno stanje i posljedice koje su realno nastupile u vidu teškog i trajnog narušenja zdravlja, pa i do mjere iznakaženja uz upitnu fertilnosti i očekivano trajni poremećaj probave – obrazložio je u presudi Vrhovni sud.

24. travanj 2024 23:26