StoryEditorOCM
RegionalDVA U JEDAN

Splitska epidemiologinja i bivša šefica Higijenskog zavoda: Imam gripu i koronu! Ni sama ne znam kako je to moguće, a još sam se i cijepila...

Piše Ivica Marković
27. ožujka 2020. - 09:49
Dr. Jasna Ninčević: Ni sama ne znam kako sam se mogla zaraziti, idem samo na posao i družim se sa svojom užom obitelji Ante Čizmić /HANZA MEDIA

Vjerovali ili ne, na širem splitskom području postoji osoba koja je - usprkos činjenici da se cijepila protiv influence - pozitivna na gripu, dakle ima gripu, ali je pozitivna i na koronavirus.

Što bi narod rekao “dva u jedan”, ne zamjerite na usporedbi. A ta osoba je, ni više ni manje, dr. Jasna Ninčević, bivša dugogodišnja ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (Higijenski) Splitsko-dalmatinske županije.

No, kako je ova informacija bila neslužbena, jer se službene ne mogu dobiti, nazvali smo samu dr. Ninčević kako bi nam potvrdila ili opovrgnula “kafansku priču”.

Poštujte naputke

Da nevolja nikada ne dolazi sama i da bi ova priča bila još dramatičnija, valja napomenuti da je dr. Jasna Ninčević čitav prošli tjedan, zajedno sa svojim kolegama i kolegicama epidemiolozima, radila u call centru “Higijenskog zavoda”, u kojemu se primaju pozivi onih koji su zaraženi koronavirusom ili onih koji na to sumnjaju.

- Je, istina je da sam pozitivna na koronavirus i potvrđujem vam tu “kafansku priču”. Smatram da građani moraju znati istinu i moraju biti obaviješteni kada virus napadne neku od medicinskih ustanova. Eto, na moju žalost, pozitivna sam i na gripu i na koronavirus.

Uopće ne znam gdje sam se mogla zaraziti tim koronavirusom. Ne izlazim vani, osim na posao, samo se družim sa svojom užom obitelji i nemam apsolutno nikakve “sumnjive” kontakte i nisam bila u doticaju ni sa jednim pacijentom koji mi je mogao “prenijeti” virus.

Začuđujuće mi je da sam istovremeno pozitivna na gripu i na koronavirus, jer za takav slučaj nikada do sada nisam ni čula, a ni pročitala, da je uopće moguće biti pozitivan na dva virusa istovremeno, naglašava dr. Ninčević.

Naša sugovornica ističe da njezin slučaj pokazuje kako svi moraju poštovati naputke koji se daju i kako se moraju izbjegavati socijalni kontakti.

- U nedjelju sam najnormalnije došla na posao u naš call centar. Nisam osjećala nikakvu slabost. No, tijekom radnog vremena počela sam osjećati bockanje u grlu, u vratu, kao da me netko iznutra ubada oštrim predmetom, recimo staklom. Počela me boljeti i glava, tada sam se javila šefici i rekla joj da ne mogu dulje ostati na poslu. Došla sam kući i izmjerila temperaturu koja je bila 37,2 stupnja.

Budući da sam cijepljena protiv gripe, uopće nisam posumnjala da je u pitanju to oboljenje. U nedjelju navečer temperatura mi je bila 37,9, a u ponedjeljak 38,7. Imala sam bolove u mišićima i zglobovima, ali moram napomenuti da uopće nisam kašljala. Svi moji ukućani, suprug, dvije kćeri i zet odmah su otišli u samoizolaciju i nitko od nas ne proviruje “nosom” vani, kazuje dr. Ninčević.

Kolege i obitelj

U utorak je naša sugovornica testirana na koronavirus.

- Zamolila sam da me testiraju i na gripu i taj je nalaz bio vrlo brzo gotov i - pozitivan. Dakle, peškala sam gripu. Budući da je bris za koronavirus otišao u Zagreb, nalaz je došao u srijedu i on je isto bio pozitivan. O tome da sam pozitivna obaviješteni su odmah svi moji kontakti (posao), tako da ljudi znaju što im je činiti.

Trenutačno više nemam temperaturu, ali se osjećam dosta umorna i iscrpljena. Ipak, dva dana nisam spavala, boljela me svaka kost i svaki mišić u tijelu, jako me boljela i glava. Sve moje kolege i kolegice koji su sa mnom radili u call centru su u samoizolaciji i za njih je organizirano testiranje na koronavirus.

Molim još jednom ljude da slušaju naputke, da stoje u svojim kućama, da se ne druže po balotama ili kavicama jer se borimo protiv neprijatelja o kojemu jako malo znamo, zaključuje dr. Jasna Ninčević. 

15. travanj 2024 08:27