StoryEditorOCM
RegionalPOMNO ISPLANIRANO

Smaknuće u Omišu: kronologija zbivanja koja su dovela trojicu na optuženičku klupu. Tužiteljstvo tvrdi da je samo jedan od njih uprljao ruke krvlju

Piše REDAKCIJSKO IZVJEŠĆE
16. veljače 2021. - 20:00

- Ljubavi, pucaju u nas - prisjetila se u utorak svojih riječi Verica J., djevojka Karmelina Fistanića koja se s njim nalazila u automobilu u trenutku u kojem je on ubijen tog kobnog 9. studenog 2019. godine. Podsjetimo, za ubojstvo Karmelina Fistanića terete se tri muške osobe do kojih su istražitelji došli kriminalističkim istraživanjem nakon što je na splitskom Pazdigradu pronađen motocikl na kojem se nalazio Fistanićev DNK.

Dugotrajno suđenje Stjepanu Ringwaldu (49), Jerku Piriću (36) i Vladi Zoloti (48) nastavljeno je u utorak na Županijskom sudu u Splitu.  Županijsko državno odvjetništvo vjeruje kako je egzekutor ubojstva Stipe Ringwald koji je javnosti poznat po tome što redovno puni stupce crne kronike.

Iako je u svojoj mladosti bio strastveni zaljubljenik u motorističke sportove ovaj šibenski motoristički as u svojem dosjeu ima više od 120 kaznenih prijava. Svoju kriminalnu karijeru je započeo još ranih 90-ih kada je u prometnoj nesreći u kojoj je on sudjelovao preminula maloljetna djevojka.

Poslovni partner

Za Pirića i Zolotu se sumnjalo da su ubojstvo naručili zbog pola milijuna teškog sudskog spora između Pirića i Fistanića. Pred državno odvjetništvo su privedeni 12. prosinca 2019. godine i od tada se nalaze u istražnom zatvoru. Tada 34-godišnji Jerko Pirić je uhićen u Naklicama, a za njega tužiteljstvo smatra da je naručio ubojstvo svog bivšeg poslovnog partnera.

U Omišu je uhićen Vlado Zolota, vlasnik nekoliko ugostiteljskih objekata koji je, sumnjaju u policiji, pomogao organizirati likvidaciju. U isto to vrijeme, na 120 kilometara udaljenosti, u stanu u zgradi na Vidicima policija je uhitila Stipu Ringwalda za kojeg se vjeruje kako je upravo on osoba koja je u Fistanića ispalila šest metaka.

Malo više od mjesec dana nakon ubojstva, policija je došla do korisnih informacija pomoću kojih su došli do motocikla s kojeg je ubojica iz automatskog pištolja marke škorpion kalibra 7,65 milimetara ispalio više metaka. Nakon ubojstva, ubojica motociklom koji je, kako je utvrđeno istragom, ukraden nekoliko mjeseci prije u Splitu, bježi cestom preko Naklica, Tugara, Srinjina i Žrnovnice do Splita.

image
Karmelino Fistanić
Privatni album

Na Pazdigradu je kod kontejnera za smeće ostavio skuter i pješke se vratio na parking kod Lovrinca, gdje je ostavio svoje vozilo s kojim je došao iz Šibenika. Vjeruje se kako je Pirić, nekadašnji Fistanić poslovni partner,  uz pomoć svog prijatelja Zolote, vlasnika nekoliko ugostiteljskih objekata u Omišu, organizirao ubojstvo.

Pronašli su apartman u koji su smjestili Ringwalda i koji mu je služio kao baza, a oružje kojim je počinjeno ubojstvo ovaj dvojac je nakon likvidacije sakrio.  Policija je odmah nakon uhićenja započela provođenje kriminalističke obrade koja je rezultirala optužnicom koja je postala pravomoćna u rujnu prošle godine.

Suđenje počinje već 26. studenoga 2020. godine odnosno godinu dana nakon ubojstva. 

- Časni sude, ja ne razumin optužnicu iz razloga što je ista inscenirana i nije u skladu s dokazima. Nas se optužuje za nešto što nismo napravili. Ne razumin je jer nitko, pa ni ja, ne mogu biti u isto vrime na dva mista, a u vrime za koje me terete sam bija u Šibeniku i imam desetak svjedoka za to.

Bosonog s krznenom kapom

Spreman sam i zdrav, raspravno sam sposoban za pratiti suđenje - kazao je tada u velikoj sudnici splitskog Županijskog suda Ringwald koji je u sudnicu uveden vezanih nogu i ruku s krznenom kapom na glavi, bosonog i sa sunčanom naočalama na licu.

Pirić i Zolota su bili manje upadljivo odjeveni nego on, ali su rekli, nakon što je Rene Laura, zamjenica ŽDO-a pročitala optužnicu, da se ne osjećaju krivima.

- Tekst optužnice savršeno razumijem, ali smisleno ona doista nema nikakvog smisla. Nanosi mi se velika nepravda i sramota, a ja ne samo da nisam kriv nego apsolutno nemam nikakve veze s ovim za što me se tereti - komentirao je tom prilikom Zolota. 

Na današnjem nastavku suđenja svoje svjedočanstvo iznijela je i Verica J., svjedokinja ovog stravičnog događaja koja je se za vrijeme ubojstva nalazila u automobilu sa sada pokojnim Fistanićem. 

image
Stjepan Ringwald
Ante Čizmić/Cropix

- Sjedila sam na suvozačevom sjedalu i gledala na desno prema moru. U jednom sam trenutku čula udarac, mislila sam da nas je netko udario u auto. Okrenula sam se i vidjela Karmelinovu glavu, gledao je u lijevo, a iz glave je šikljala krv. Viknula sam: "Ljubavi, pucaju u nas".

Vidjela sam jedan metalni dio oružja i samo dio ruke počinitelja, a ne znam je li imao rukavice ili je bila navučena tamna jakna preko ruke. Čula sam još dva hica i od šoka sam se počela odmicati udesno prema svojim vratima, bojala sam se da sam ja sljedeća, da će me ubiti – ispričala je te dodala kako nikoga ne može prepoznati kao ubojicu jer ga nije vidjela.

Ona Ringwalda ne poznaje, a Pirića i Zolotu zna samo iz viđenja. Svjedokinja je kazala i da ne zna je li Karmelino bio u fizičkom ili verbalnom sukobu s Pirićem, a da zna da su imali sudski spor oko zapaljenog kafića "Reful".

16. travanj 2024 23:28