StoryEditorOCM
Regional‘SPAŠAVANJE‘ SEZONE

‘Slobodna‘ doznaje: svaki će radnik uskoro moći dobiti svoju CRO karticu s 2500 kuna kako bi nam turizam ipak bio spašen. Ima tek jedan mali problem

Piše PSD.
27. travnja 2020. - 18:17

Svi vi koji trenutno zatvoreni u kućama maštate o slobodi, šetnji u prirodi, brčkanju u moru, penjanju na planine ili posjetu jezerima, opuštanju ili zanimljivom produženom vikendu negdje unutar Hrvatske, nikad boljih uvjeta za to od ove godine.

Naravno, uz dugo najavljivanu CRO karticu koja konačno kreće u život, doznajemo od dobro upućenih.

Tako ćete s kontinenta do mora za 20-ak posto jeftinije cestarine, pa će i trajektne karte i one za katamarane biti 20 do 30 posto jeftinije, turističke agencije će nalaziti zanimljiv smještaj, ali i atraktivne sadržaje, izlete i obilaske u svojim programima po pristupačnim cijenama...

Ukupno zbrajajući brojne popuste i odbitke koje bi domaći gosti trebali ove godine dobiti za odmor u svojoj zemlji uz korištenje CRO kartice po zamisli Ministarstva turizma i uz blagoslov Vlade Republike Hrvatske, moglo bi se stići i do trećine jeftinijih domaćih putovanja, ovisno o tome koliko će tko u lancu usluga davati dodatnih popusta.

I to, za razliku od prvotne zamisli, tijekom cijele godine i u svim dijelovima Lijepe naše podjednako. Nikad jeftinije na odmor u domaćim granicama, kažu u turističkom sektoru.

Osnovni preduvjet za to jest da vaš poslodavac ima sluha za nagrađivanje radnika s 2500 tisuće neoporezivih kuna na CRO kartici kojoj je cilj poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu u Hrvatskoj.

Iako je ta mjera dugo najavljivana i odgađana, zaživjet će baš nakon nezapamćene pandemije koja je turističko-ugostiteljski sektor oborila s nogu. Tako bi se već ovoga tjedna trebali obznaniti posljednji detalji i novosti oko CRO kartice koja će krenuti u život još ovog ljeta.

Jer, ako našem turizmu ne pomognu domaći gosti, teško će od stranaca ove godine imati previše koristi, kažu svi upućeni. CRO kartica je debitna platežna kartica komercijalnog naziva "Hrvatska turistička kartica" koja bi služila kao vaučer za plaćanje turističkih usluga. Dok na njoj ima novca, dotle prolazi na POS uređaju. Izdavat će je poslovna banka na ime korisnika s rokom valjanosti od minimalno četiri godine, a transakcije koje se njome obavljaju autorizirat će se PIN-om.

Za njezino se izdavanje Ministarstvu turizma javilo sedam banaka temeljem javnog poziva za mjere za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu.

Banke će, kako doznajemo, karticu moći izdavati nakon što potpišu ugovor s Ministarstvom te prođu proceduru za izdavanje novog platnog instrumenta. U provedbu je uključena i tvrtka AKD kako bi sve kartice, bez obzira na banku korisnika, bile jednake. Očekuje se da bi kartice bile spremne za izdavanje početkom ljeta.

Tim karticama na koje bi poslodavci uplatili zaposlenicima iznos od 2,5 tisuće kuna, domaći gosti će moći plaćati sve usluge koje po nacionalnoj klasifikaciji spadaju u usluge smještaja i ugostiteljstva. No, kako se situacija u tijeku pandemije promijenila pa je motiviranje domaćih gostiju na takvu vrstu potrošnje postalo ključno za opstanak turističkog sektora, to se ovih dana tim djelatnostima priključuju i one agencijskih usluga i prijevoza i sve se odnosi isključivo na domaće goste.

Neoporezivi iznos od 2,5 tisuće kuna kojega bi poslodavci uplatili na CRO karticu, omogućen je odlukom da se porez na dohodak ne plaća na naknade za podmirivanje troškova ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga namijenjenih odmoru zaposlenika. Cilj takve olakšice poslodavcima je poticati domaću ugostiteljsku turističku potrošnju, povećati udjel domaćih turista, povećati popunjenosti smještajnih kapaciteta i povećati primitke radnika po osnovi radnog odnosa, a s koronavirusom taj je zadatak postao još važniji.

- Radi se o jednostavnom plaćanju svih usluga koje spadaju pod ugostiteljstvo i smještaj, prijevoz i agencijske programe i CRO karticom će se plaćati svugdje gdje postoji POS uređaj, od hotela do restorana, cestarine, brodskih karata, izleta preko agencija i slično. Bitno je da se ta kartica može koristiti samo za tu namjenu, jer njome nećete moći otići "u spizu", uređaj će odbiti naplatiti iznos CRO karticom za druge namjene. Za početak se ide s tim djelatnostima, a plan je i proširivati ih novim uslugama - kažu nam naši izvori.

S Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) prije pandemije je provedena anketa među poslodavcima kako bi se vidio njihov interes za primjenu svojevrsnog turističkog vaučera u obliku kartice.

Tada je svaki drugi poslodavac iskazao interes za koncept te kartice pa je 63 posto njih reklo da preferiraju vrijednosti od tisuću do tri tisuće kuna po zaposleniku godišnje. Većina je to ocijenila i kao model nagrađivanja zaposlenika. Istina, okolnosti su se promijenile u razdoblju pandemije, pa ostaje vidjeti koliko će poslodavci i dalje biti na tragu ranijih stavova.

U svakom slučaju, jasno je da se i CRO karticom sve karte stavljaju na domaće goste koji bi ove godine prema ambicioznim planovima trebali barem djelomično popuniti naše turističke kapacitete.

Tako bi se Dalmatinci mogli ovog ljeta zaputiti po jeftinije osvježenje u Gorski kotar ili Međimurje, Slavonci doći jeftinije do mora, Istrani krenuti prema otocima, a otočani možda do Like i njezinih ljepota. CRO karticom bi mogli platiti smještaj, po koju večeru za obitelj ili izlet preko agencije, rafting na rijeci, masažu u hotelu...

Istina, ne treba zaboraviti da vrijeme odmora dolazi nakon traumatičnog proljeća bez zarade, bez prometa i smanjenih plaća hrvatskim građanima, ali i potrošenih godišnjih odmora u vrijeme pandemije.

No, želja za izlaskom iz „kaveza“ u koji nas je sve zatvorio opasni virus, uz popuste i sniženja, trebala bi biti jača od tih problema, nadaju se u turističkom sektoru.

17. travanj 2024 19:18