StoryEditorOCM
RegionalS.O.S. SA ŠKOJA

Slijepom mladiću iz Bola prijeko je potrebna vaša pomoć: Hitno treba otputovati na operaciju, posljednjih dana više mu ne pomažu ni lijekovi

Piše Saša Ljubičić
6. ožujka 2022. - 18:44

Udruga Brački pupoljci koja je zaokupila pozornost javnosti boreći se za prava djece s posebnim potrebama i njihovih roditelja na besplatan prijevoz do otoka, vodi novu bitku. Svojim apelom javnosti, uključili su se u veliku akciju prikupljanja sredstava za obitelj Lončar iz Bola na Braču.

Kako smo već pisali, Dominik Lončar (23) slijep je od rođenja, a roditelji cijeli život brinu za njegovo zdravlje. I ne posustaju. Podnose veliku žrtvu da bi njihov sin, unatoč teškom invaliditetu, imao sve što treba. No, financijski su iscrpljeni zbog nekoliko operacija koje je Dominik obavljao u inozemstvu, a jedini način da mu se pomogne je ponovni odlazak u Njemačku. Tamo bi trebao obaviti i treći operacijski zahvat.

Dominik Lončar mora na operaciju u Ulm, za što je njegovim roditeljima potrebno 20 tisuća eura. Dio novca već je prikupljen, između ostaloga, zahvaljući donacijama čitatelja "Slobodne Dalmacije", a Brački pupoljci pozivaju građane Hrvatske da zajedno s njima dovrše ovu  

Ne pomažu lijekovi

– Bilo bi zaista lijepo da se Bračani i svi drugi koji žele pomoći Dominiku uključe u ovu akciju i dadu od srca onoliko koliko mogu da bi se pokrili troškovi liječenja i odlaska mladića i njegovog oca u Njemačku – kaže Mirjana Nižetić, predsjednica udruge Brački pupoljci i još jednom napominje da svi koji mogu pomoći Dominiku na bilo koji način to hitno i učine, tim više jer se njegovo zdravstveno stanje, a kako kaže Dominikov otac Tomislav, posljednjih dana pogoršalo pa mu više ne pomažu ni lijekovi koje uzima.

image
Privatni album

Dominik je već dva puta operiran u suvremenoj oftalmološkoj klinici u Ulmu. Tamo su mu još kao djetetu, a kasnije dječaku u pubertetskoj dobi ugradili intraokularne leće kojima mu nastoje sačuvati očne živce kako bi mu pružili šansu da jednoga dana, kada medicina uznapreduje, povrati koliko-toliko vida – govori Dominikov otac Tomislav Lončar i objašnjava da su sadašnje operacije Dominika spasile potpune sljepoće.

Očni živci

– On je već nakon prve operacije ipak počeo razabirati neke obrise, sjene, a prije toga je bio potpuno slijep. Očni živac je najvažniji dio oka, a ako on zamre, propadne, Dominikovu vidu spasa nema. Zato se svim silama borimo da ugradnjom intraokularnih leća očuvamo očne živce – veli naš sugovornik.

Tata Tomislav je bio Dominikov pratitelj na putovanja na operacije u Njemačku, a to će biti i ovoga puta ako se uspije prikupiti dvadeset tisuća eura za troškove puta i medicinskog zahvata.

– Intraokularne leće se mijenjaju jer Dominik raste. Sad je u odrasloj dobi, fizički je formiran, pa je neophodno što prije izvaditi stare, a ugraditi nove leće. Kod njega, kao mladića koji mentalno zaostaje u odnosu na svoje vršnjake, sve je to dodatno komplicirano i nije lako provesti taj zahvat bez dobrih priprema, pa je tu moja roditeljska pomoć nužna – kaže Tomislav, i objašnjava da su se ovakvi zahvati u međuvremenu počeli obavljati i u Hrvatskoj, no očni kirurzi iz Ulma izričito traže da upravo oni privedu kraju operacije koje su započeli u Dominikovu djetinjstvu jer dobro poznaju povijest njegovih zdravstvenih nedaća.

Dominik je krasan mladić. Jedino dijete roditelja Suzane i Tomislava. Njegovi Boljani i Bračani, općinari i građanstvo, tvrtke..., sigurno su spremni pomoći obitelji Lončar u pokrivanju troškova operacije i odlaska u Ulm, a ovom prilikom Lončari mole sve ljude dobre duše da se odazovu na njihov apel. Da pomognu.

Broj žiro-računa na koji možete uplatiti novac za operaciju slijepog i mentalno zaostalog mladića Dominika Lončara iz Bola na Braču otvoren je u Zagrebačkoj banci i glasi na ime Dominikove bake Anke Lončar: IBAN HR6023600003247310970

18. travanj 2024 23:40