StoryEditorOCM
RegionalTEŠKO KAZNENO DJELO

Šezdesetogodišnji obrtnik iz Zagore prijavljen za tri silovanja maloljetnice: djevojke je vabio oglasima na stupovima i autobusnim postajama po Splitu

Piše VLADIMIR URUKALO/PSD
30. travnja 2021. - 08:38

Pred zamjenicu županijskog državnog odvjetnika u Splitu u četvrtak prije podne policija je dovela 60-godišnjaka s područja Dalmatinske zagore kojega su kazneno prijavili zbog sumnje u čak tri kaznena djela silovanja maloljetne djevojke.

Sumnjiči ga se za teško kazneno djelo silovanja žrtve posebno ranjive zbog njezine dobi, bolesti, ovisnosti, trudnoće, invaliditeta, teške tjelesne ili duševne smetnje, za što je, po Kaznenom zakonu, propisana kazna zatvora od jedne do deset godina zatvora. Nema sumnje da će protiv njega biti podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Poseban broj mobitela

Kako smo doznali, 60-godišnjak, koji je vlasnik jednog obrta, u posljednje je vrijeme po raznim autobusnim stajalištima i stupovima po cijelom Splitu polijepio papiriće na kojima je pisalo da poziva mlade djevojke da mu se jave za druženje uz naknadu. Na papiriću je bio ispisan i broj mobitela koji je koristio jedino za tu svrhu, a policija ima saznanja da mu se javilo nekoliko djevojaka, koje su za "druženja" od obrtnika dobivale par stotina kuna "naknade".

No, nakon što je jedna od djevojaka, i to maloljetnica koja ima određene zdravstvene poteškoće, jednoj osobi od povjerenja ispričala što joj se dogodilo, ona je to prijavila policiji te su djelatnici Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske odmah krenuli u akciju. Ishođeni su potrebni nalozi suca istrage splitskog Županijskog suda za pretragu njegove obiteljske kuće i drugih objekata koje koristi osumnjičeni 60-godišnjak.

Izuzeta su i njegova računala te mobilni telefoni, koji će biti pregledani i vještačeni kako bi se utvrdili svi njegovi kontakti s potencijalnim žrtvama te ima li na njima poruka ili nekakvih snimljenih sadržaja. Kako doznajemo, muškarac koji je nakon razvoda prije više godina živio sam, tijekom svojeg dugogodišnjeg rada stekao je ugled radišnog čovjeka te je postao vlasnik više raznih nekretnina.

Ako se pokaže da je među "mladim djevojkama" s kojima je 60-godišnjak imao ikakav kontakt radi seksualnog odnosa, pa makar do njega i nije došlo, bilo još onih mlađih od 15 godina, obrtnik bi mogao biti kazneno prijavljen još i za kazneno djelo "mamljenje djece za zadovoljenje spolnih potreba", za što može biti kažnjen zatvorskom kaznom do tri godine.

Podvođenje djeteta?

Isto tako, ovisno o tome što će pokazati daljnje kriminalističko istraživanje, moguće je da bude terećen i za kazneno djelo podvođenja djeteta, koje propisuje da će se onaj "tko radi zarade ili druge koristi dijete namamljuje, vrbuje ili potiče na pružanje spolnih usluga, ili organizira ili omogući pružanje spolnih usluga s djetetom, a znao je ili je morao i mogao znati da se radi o djetetu", biti kažnjen kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Šezdesetogodišnjaku je određen istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja djela. Doznajemo da je na ispitivanju bio prilično potišten, kazao je kako smatra da nije učinio ništa loše i da nije znao da je djevojka bila maloljetna.

24. travanj 2024 17:09