StoryEditorOCM
RegionalSTOLJETNI POSJEDI

Šest obitelji ostalo je bez 11 tisuća kvadrata zemlje, preko noći! Odvjetnik komentira: ‘Ni Norvežani ne mogu reći da nisu znali što se i čije ovršuje‘

Piše Zoran Šagolj
7. lipnja 2022. - 08:57

Ono što u Sućurju na Hvaru, kad je u pitanju zemljište koje se desetljećima vodilo kao općenarodna imovina, mogu općinski načelnik Ivan Slavić i njegova rodbina, neki mještani – ne mogu.

Šest obitelji doznalo je prije nekog vremena da su preko noći ostali bez posjeda u uvali Perna, odnosno da ih je na sebe uknjižila Općina Sućuraj. Riječ je o više od 11 tisuća četvornih metara koje su njihovi prednici, obitelj Bulat, koristili više od 100 godina i za to su imali uredne papire.

Posjed im nitko nikada nije osporavao, ali našao se u srcu zamišljenog turističkog kompleksa, u kojemu bi norveška tvrtka PPK “Nekretnine” i njihova ovdašnja tvrtka jednog lijepog dana gradili hotel sa 120 soba, 140 apartmana i 57 vila, sa svim mogućim popratnim sadržajima.

Investitori su prvotno naciljali susjedne Vinogradine, ali tamo su, nakon što su sami ili uz pomoć partnera iz Hercegovine već bili pokupovali na tisuće kvadrata, dospjeli u spor s Općinom zbog dviju čestica na koje je pravo polagala država. Nakon godina sudovanja Sućuraj je dobio spor protiv Republike Hrvatske, ali problem je što su nastali dugovi teški 15-ak milijuna kuna, koji već dulje vrijeme kao omča za vratom prijete Općini i njezinu svakodnevnom funkcioniranju.

image

Ni Sv. Nikola ne vjeruje u grabež koji se odvija u Sućurju

Ivo Ravlić/Cropix

Formalni vlasnik

Norvežani sada hoće za sebe i Vinogradine i Pernu, a HDZ-ov načelnik, koji Sućurjem vlada u trećem mandatu i bez oporbe, izlaz je našao tako što je pet čestica u Perni prvo uknjižio na Općinu, a onda ih velikodušno prepustio PPK “Nekretninama”, točnije njihovoj tvrtki “Ianos”, da ih ovrše zbog duga koji se vuče iz Vinogradina.

To možda i ne bi bio problem da isti Slavić nije u međuvremenu uspio obližnje parcele koje su bile u posjedu njegove obitelji, a također su se vodile kao općenarodna imovina, uredno uknjižiti na sebe i svoje i onda se dogovoriti s Norvežanima da ih kupe. Na to ga je upozorio i splitski odvjetnik Marijo Bašura, koji se našao u ulozi pravnog zastupnika obitelji kojima sada prijeti ovrha.

Bašura nam je predočio pisma koja je u dva navrata zimus i u proljeće ove godine uputio načelniku i svim vijećnicima, ali oni su se jednostavno oglušili.

– Načelniku je bilo poznato da je Općina Sućuraj tek formalno upisana kao vlasnik nad nekretninama koje su predmet ovrhe, a koje su u vlasništvu mojih stranaka. Naime, i načelnikov je otac, Dinko Slavić, u zoni Perna, u kojoj Norvežani planiraju turistički kompleks, kad je riječ o nekretninama označenim kao čest. zem. 942/1, 942/2, 942/3 i 652, ishodio pravomoćne presude – navodi u spomenutom pismu odvjetnik Bašura.

Kako je Slavićima uspjelo, a drugima nije, nedavno je za Slobodnu Dalmaciju progovorio prvi načelnik Sućurja Grgo Jeličić (HDZ). Ono što nam je ispričao svodi se na “deal” aktualnog načelnika i njegova prethodnika Ivana Vitalija, nezavisnog koji je vladao uz podršku SDP-a, a po kojemu je potonji omogućio Slavićima da zemlju prebace na sebe, a imenjak njemu besplatno da na korištenje na desetke tisuća općinskih kvadrata u kampu Vlaska, u kojemu ima vlasnički udio.

Zanimljivo upravljanje zemljištem na Hvaru: načelnik je mještanima ovršio posjede, a svoj uknjižio i prodao Norvežanima. Pokušao nam je objasniti te poteze...

– Iz držanja Općine Sućuraj proizlazi da svjesno prepušta nekretnine ovrhovoditelju – Norvežanima, a sve kako bi se na taj način zatvorio dug nastao zbog raskida ugovora o kupoprodaji od 22. 3. 2012. godine (zbog dvije sporne parcele u Vinogradinama, nap. Z.Š.), no sve na štetu trećih osoba. Bitno je istaknuti da Općina Sućuraj, iako posjeduje najnoviju odluku Visokog trgovačkog suda od dana 14. 10. 2021. godine u pogledu priznanja prava vlasništva na nekretninama označenima kao čest. zem. 953/3 i 942/6 i iako je dana 26. 11. 2021. godine podnesen prijedlog za ponavljanje postupka koji se vodio u vezi s raskidom kupoprodajnog ugovora iz 2012. godine, do datuma sastavljanja ovog dopisa nije poduzela nikakve radnje u ovršnom postupku. Primjerice, kao ovršenik ima pravo na žalbu po čl. 53. Ovršnog zakona, a svakako ima pravo na traženje prekida ovršnog postupka dok se ne odluči o prijedlogu za ponavljanje postupka – upozoravao je općinske oce odvjetnik iz Splita u dva navrata, kao i na indikativnu činjenicu da je Općina Sućuraj čak i povukla već podnesenu žalbu protiv rješenja o ovrsi.

image

Uvala Perna u kojoj bi trebao niknuti luksuzni rezort

Osobni album

Zatezne kamate

Kad smo se prošlog tjedana našli u njegovu uredu, Bašura nam je ispričao i za slučajeve još najmanje dvije obitelji koje bi, ako se stvari ne promijene, također mogle ostati bez stoljetnih posjeda u Perni. Za njegove, pak, klijente problem je što im sada Norvežani potražuju dvostruki iznos kapare, što je sa zateznim kamatama debelo premašilo 200 tisuća eura. Može se, znači, dogoditi da ostanu bez zemlje i natovare im se nemali dugovi.

image

Ivan Slavić, načelnik općine Sućuraj na otoku Hvaru

Božidar Vukičević/Cropix

– Osim Općine, ni Norvežani ne mogu reći da nisu znali što se i čije ovršuje. Ne samo da su s ljudima pregovarali i isplatili im kaparu, nego sam ih i ja upozoravao. Sastao sam se i dopisivao s direktorom “Ianosa” Janom Aasmoenom i njegovom savjetnicom Kristinom Boban. To je sve bilo do 2018. godine, nakon čega su odjednom prestali odgovarati na moje dopise i pozive – veli Bašura, koji nam je za zaključak cijele priče, barem iz njegova kuta, iznio vrlo interesantnu kalkulaciju.

– Norvežani, osim što će dobiti u vlasništvo dvije čestice u Vinogradinama u pola cijene, domoći će se besplatno još 30.758 kvadrata u uvali Perna. Treba primijetiti da je kupoprodajom 2012. dogovorena cijena od 65 eura po četvornome metru, da bi sada u ovršnom postupku suglasili kupoprodaju na iznos od 6.310.816,00 kuna, dakle cijena ispada otprilike 28 eura po kvadratu u ovršnom postupku. Norvežani će za iznos od 7.726.597,53 kuna dobiti ukupno 57.769,00 kvadrata (otprilike 17 eura po kvadratu). Ako bi cijena bila 65 eura po kvadratu, dolazimo do iznosa od otprilike 28 milijuna kuna stvarne vrijednosti. Dođe li do potpisivanja predloženih ugovora, ovakvim (ne)postupanjem Općine Sućuraj nanosi se direktna šteta što Općini, što trećim osobama, veća od 20 milijuna kuna!

Načelnik: Norvežani nas ucjenjuju

 

Odvjetnik Marijo Bašura dao nam je i interesantan zapisnik sa sastanka na temu ovrha i pregaženih obećanja Općine da mještanima neće osporavati posjede, koji je imao s načelnikom Ivanom Slavićem 5. travnja ove godine.

– Objasnili ste mi na jasan način da je Općina Sućuraj na svojevrstan način ucijenjena od Norvežana da pristane na neposrednu nagodbu u ovršnom postupku, a sve kako bi im se predmet ovrhe prepustio u vlasništvo i na taj način prebio dug za koji nije odgovorna Općina Sućuraj, a što su potvrdile i najnovije sudske presude u pogledu vlasništva nad nekretninama označenima kao čest. zem. 954/3 i 942/6. Zabrinuti ste jer vam se sada javljaju treće osobe kao stvarni vlasnici nekretnina koje su predmet ovrhe te radite sve da zaštitite i te treće osobe jer, kao što se i sami kazali, mala ste sredina i svatko svakog zna, te ne želite da bilo tko upire prst u vas kao u osobu koja je odgovorna za to što je netko ostao bez svoje zemlje – sažeo je u elektroničkoj pošti odvjetnik Bašura ono o čemu su razgovarali, a nakon pet dana načelnik Slavić istim je putem potvrdio njegove riječi:

– Potpisujem sve navedeno, i točno ste saželi sve naše probleme koji su nastali zbog presuda suda, a na koje nismo mogli utjecati, i koje su nas dovele do ovakvih problema.

15. travanj 2024 23:16