StoryEditorOCM
RegionalTRAJALO JE GODINAMA

Seksualni predator udaljen iz škole na otoku: osuđen je zbog gnjusnog ponašanja prema profesoricama, a tek ga čeka suđenje za puno teže djelo

Piše K.M.B.
4. veljače 2021. - 10:28

Nakon što su uspjeli maknuti 63-godišnjeg seksualnog predatora iz osnovne škole na jednom od srednjodalmatinskih otoka, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu izborilo je pravomoćnu presudu protiv njega za bludničenje nad dvije profesorice.

Osim zbog prekršaja Zakona o ravnopravnosti spolova, bivši tajnik i računovođa obrazovne ustanove je procesuiran i za kazneno djelo seksualnog zlostavljanja djelatnice iste škole. Upravo je optužnica iz tog postupka bila razlog njegove suspenzije i udaljenja s radnog mjesta i žrtava, od kojih je jedna trpjela bestidno ponašanje godinama.

Zlostavljanje je razotkriveno polovicom 2018. godine kada su tri djelatnice škole prijavile policiji tajnika za neprimjereno ponašanje. Prve su se javile dvije profesorice koje je napastovao.

STAVIO JOJ RUKU NA BEDRO

Jedna je radila u knjižnici za računalom kada je tajnik sjeo pored nje i počeo komentirati njezin izgled.

– Na dodjeli svjedodžbi si imala lijepu bijelu haljinu, napalila si me, izgledala si kao anđeo – kazao joj je tajnik i stavio joj ruku na bedro.

Profesorica je ustala i rekla mu da to ne radi, a nakon što je ponovno sjela tajnik ju je opet počeo dirati po vanjskoj strani bedara, govoreći da želi samo vidjeti koliko joj je mekana koža. Kada se ona uputila prema izlazu knjižnice, krenuo je za njom, naslonio se na stol, zavukao ruku u hlače i dodirivao se po spolovilu.

Zatim je otkopčao rasporak, izvadio spolovilo i zamolio profesoricu da ga barem pogleda, što je ona odbila. Tjedan dana kasnije drugu profesoricu zaskočio je u svom uredu dok je ispunjavala dokumente.

Sjeo je pored nje i pitao je nosi li na sebi suknju ili hlače, a kada mu je odgovorila da ima suknju pokušao ju je podignuti. Rukom ju je uhvatio za bedro i zadigao joj suknju, a kada mu je odgurnula ruku ponovno je to napravio.

Za oba slučaja je protiv njega podnijet optužni prijedlog zbog povrede prava na poštovanje, točnije da je s ciljem stvaranja ponižavajućeg i uvredljivog okruženja radnjama spolne naravi povrijedio dostojanstvo drugoga. Tijekom postupka na Prekršajnom sudu, profesorice su tražile da se tajnik udalji iz sudnice tijekom njihova svjedočenja.

On je negirao bludne radnje, naglašavao kako je pred mirovinom i da je njegovo ponašanje do tada bilo uzorno.

– Radi se o dogovorenom linču! Zašto su me prijavile tri mjeseca kasnije od događaja? – tvrdio je i pitao tajnik.

Prekršajni sud ga je točno dvije godine nakon pipanja kolegica proglasio krivim za oba nedjela te je za prvo kažnjen s 10.000 kuna, a za drugo s 5000 kuna. Izrečena mu je jedinstvena kazna u iznosu od 15.000 kuna. Uz to je određeno da mora platiti 150 kuna troškove postupka.

PRIMJERENE KAZNE

Na presudu se bludni tajnik žalio te je prigovarao kako nije dobio priliku suočiti se s profesoricama na sudu. Visoki prekršajni sud njegovu žalbu nije prihvatio i potvrdio je presudu koja tako postala pravomoćna. Naveli su kao je suočenje mogao tražiti tijekom rasprave na sudu jer je bio tamo.

Također je već tada iznio primjedbe na izjave profesorica te mu nije povrijeđeno pravo na obranu. Nadalje, istaknuli su kako su iskazi žrtava bili životni i uvjerljivi. Kako je za navedeni prekršaj propisana kazna od 5000 do 40.000 kuna, ocijenili su da su kazne od 10.000 za teži prekršaj i 5000 za lakši primjerene.

Taj postupak koji je pravomoćno okončan novčanom kaznom ne znači i da je splitsko tužiteljstvo završilo s bludnikom. Njega, naime, tek čeka suđenje na Općinskom sudu po njihovoj optužnici koja ga tereti za puno teže djelo. Optužni akt navodi da je isti tajnik, od početka 2013. do ljeta 2018. godine sustavno zlostavljao jednu od djelatnica škole, svjestan svog pretpostavljenog položaja prema njoj.

U situacijama kada su bili nasamo vadio je spolovilo iz hlača i pokazivao joj ga ili uvlačio ruku u hlače i dirao se po međunožju. U atriju škole joj je u srpnju 2018. godine kazao:

– Izgledaš umorno, treba te izmasirati po si**ma i gu**ci kao što ja radim svojoj supruzi. Nakon toga te treba dobro izj**ati!

Zatim je otkopčao hlače, izvadio spolovilo i nastavio ga dirati, a kada se ona zbog neugode pokušala udaljiti, prišao joj s leđa.

'DA TI IZMJERIM STRUK...'

– Molim te da ti izmjerim struk, imaš lijepo tijelo, grudi i struk – rekao joj je nakon što mu je dopustila da joj to napravi.

Uza sve opisano, konstantno joj je upućivao seksualne primjedbe, a kada bi nakon vikenda došla raditi uvijek je pitao intimne stvari.

– Je li bilo što između tebe i momka? Jeste li se jeb**i? Bolje bi se provela sa mnom nego s momkom jer sam ja iskusniji i produktivniji. Žena mi sinoć nije dala i nisam se dovoljno iz**bao! Bi li mi ti dala? – nizao je tajnik pitanja.

Općinsko državno odvjetništvo ga tereti da je tako spolno uznemiravao osobu kojoj je nadređen i koja se prema njemu nalazi u odnosu zavisnosti, te je time počinio kazneno djelo spolnog uznemiravanja. Optužnica je podignuta u svibnju 2019. godine te je od Općinskog suda u Splitu izdan kazneni nalog kojim je tajnik proglašen krivim.

Određena mu je kazna od osam mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Kako on nije prihvatio kazneni nalog, jer nije želio priznati krivnju, tužiteljstvo je povisilo prijedlog kazne u optužnici na deset mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od tri godine. Optužno vijeće je potvrdilo optužnicu koja je postala pravomoćna u kolovozu 2019. godine.

Spis je raspoređen, ali glavna rasprava još uvijek nije zakazana. Od ravnateljice osnovne škole u kojoj je tajnik radio saznajemo kako je on suspendiran s radnog mjesta kada je počeo kazneni postupak nad njim. Ravnateljičina odluka donesena je sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Do presude, naknada od dvije trećine plaće

Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisuje da, ako školska ustanova kao poslodavac sazna da je protiv osobe u radnom odnosu pokrenut kazneni postupak zbog spolnog zlostavljanja, udaljit će je od obavljanja poslova do obustave kaznenog postupka, odnosno, najdulje do pravomoćnosti sudske presude.

Ukoliko osoba u radnom odnosu u školskoj ustanovi bude pravomoćno osuđena za kaznen djelo spolnog zlostavljanja školska ustanova kao poslodavac otkazat će mu ugovor o radu bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznog roka izvanrednim otkazom ugovora o radu, u roku od 15 dana od dana saznanja za pravomoćnu presudu.

Tijekom tog perioda tajnik ima pravo na naknadu plaće u visini dvije trećine prosječne mjesečne plaće. Ako se pravomoćnim rješenjem obustavi kazneni postupak pokrenut protiv radnika ili je pravomoćnom presudom radnik oslobođen od odgovornosti, vratit će mu se obustavljeni dio plaće od prvoga dana udaljenja, navodi Zakon.

25. travanj 2024 02:03