StoryEditorOCM
RegionalVIRSKA LIJEČNICA

Sandra Bašić Kinda dobila je prestižnu nagradu: ‘Osjećaj je prekrasan, Zadar je ipak moj grad!‘

Piše K.Škrbić
27. studenog 2020. - 12:03

Prigodnim programom usklađenim s epidemiološkim mjerama Grad Zadar svečano je obilježio Dan grada Zadra i blagdan svetoga Krševana, a jednu od nagrada i javnih priznanja na svečanosti dobila je poznata virska liječnica prim. dr. Sandra Bašić Kinda, dr. med., specijalist internist i subspecijalist hematologije, voditeljica Odjela za maligne hematološke bolesti i hematologinja Kliničkog bolničkog centra Zagreb, voditeljica Radne skupine za multipli mijelom KroHema (Hrvatska kooperativna grupa za hematološke bolesti) i tajnica Hrvatskog hematološkog društva.

Dr. Bašić Kinda je prva Viranka koja je dobila Nagradu Grada Zadra.

- Zbog epidemioloških okolnosti sama svečanost nije bila kakva je inače, pa nas je i bilo malo, međutim osjećaj je bio prekrasan. Može se u Zagrebu biti milijun godina, ali Zadar je ipak moj grad. Kada dobiješ nešto od svoga grada, kada ti tvoja sredina uzvrati na ovakav način, onda je to puno dojmljivije i ljepše nego da je u pitanju neki drugi grad - kaže dr. Bašić Kinda o čijem predanom stručnom radu i humanošću ispunjenom životu najbolje svjedoče komentari pacijenata na mrežnim stranicama najdoktor.com, gdje dr. Bašić Kinda bez iznimke uživa zahvalnost i podršku svih onih kojima je pomagala kao zdravstveni radnik, medicinski stručnjak i humanitarac. Za prestižnu Nagradu Grada Zadra predložila ju je Hrvatska udruga leukemija i limfomi.

 - Jako sam zahvalna. Nakon dodjele nagrada ljudi se me dočekali i dali mi cvijeće. Baš je bilo lijepo. Moram također istaknuti kako je svečanost bila posebna jer sam priznanje dobila od kolege i gradonačelnika Dukića kojega poznajem još od fakultetskih dana. Dojam je zato bio još ljepši i potpuniji - izražava zahvalnost dr. Bašić Kinda.  

Podružnica Hrvatske udruge leukemija i limfomi osnovana je na Viru

Zadarska podružnica Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL) predložila je virsku liječnicu dr. Bašić Kindu za Nagradu Grada Zadra, a riječ je o udruzi koja djeluje s ciljem pomaganja bolesnika oboljelih od hematoloških bolesti, razvoja novih istraživačkih programa i metoda liječenja. Osnovana je prije šest godina uz financijsku potporu Općine Vir, upravo na rodnom otoku dr. Bašić Kinde.

- Tada nismo imali financijskih mogućnosti, pa nas je sponzorirala Općina Vir, a za predavanja smo dobili i prostor virske općinske vijećnice - prisjeća se dr. Bašić Kinda kako je krenula priča sa zadarskim HULL-om. Tada su na Viru bili prof. dr. sc. Boris Labar, međunarodno priznati stručnjak i ekspert na području interne medicine i hematologije te dugogodišnji liječnik hrvatske vaterpolo reprezentacije, sadašnja šefica Odjela za hematologiju Opće bolnice u Zadru Martina Morić Perić, dr. med., liječnik specijalist interne medicine, subspecijalist hematologije, potom glavna sestra Odjela za hematologiju Marija Brala, bacc. med. techn. te dr. Bašić Kinda. Za predsjednika podružnice izabran je humanitarac Igor Blaslov, koji još uvijek uspješno vodi zadarski HULL. Podružnica je, ističe dr. Bašić Kinda, vrlo aktivna i najmanje jednom godišnje u Zadru organizira predavanja brojnih medicinskih stručnjaka i hematologa.

- Podružnica udruge sada je već etablirana, pa ima svoje prihode i donacije od farmaceutskih tvrtki, no sve je počelo na Viru - ističe virska liječnica sa zadarskom i zagrebačkom adresom.  

17. travanj 2024 02:01