StoryEditorOCM
RegionalFOTO: DIJELU PAŠMANA PRIJETI EKOLOŠKA KATASTROFA

Sadržaj septičkih jama cisterne prazne u prirodni ponor povezan s mjesnim bunarima!

1. kolovoza 2017. - 22:10
111.JPG

- Otoku Pašmanu, a pogotovo mjestu Kraj prijeti ekološka katastrofa ako se odmah ne zaustavi praženjenje cisterni sa sadržajem septičkih jama u priorodne ponore, što rade vozači i vlasnici cisterni.

Tako ukratko glasi apel kojeg nam je poslalo troje nezavisnih vijećnika Općinskog vijeća općine Pašman: Brane Mađerić, Marijana Božić i Rozalinda Banić. Oni, ali ne samo oni nego i drugi očevidci, mještani Kraja i turisti, kažu da se cistrene s fekalijama prazne u prirodni ponor ispod Ćudoljin brda iznad mjesta Kraja, na zemljištu kojem su vlasnik Hrvatske šume.

Ponor, međutim, vodi do podzemnih voda kojima se, opet, pune prirodni bunari u Kraju i obližnjim mjestima, a ta se voda koristi i u kućanstvima i za zalijevanje otočnih vrtova i polja.

Brane Mađerić i Rozalinda Banić, inače i vlasnica OPG-a Lanđin u Kraju koja je sama finacirala bušotinu za vodu koju koristi na svojm poljoprivrednom gospodarstvu, objasnili su nam kako je vozačima cisterni s fekalijama puno lakše prazniti sadržaj u taj prirodni otvor u zemlji nego voziti, cestom gotovo preko cijelog Pašmana u legalni pročiščivač otpadnih voda s isuptom u more u krajenjem dijelu Pašmana, kod mjesta Ždrelac ili na susjedni otok, u općinu Kukljica koja ima svoj separator i s kojom je općina Pašman potpisala ugovor o korištenju odnosno pražnjenju. Mađerić i Banić tvrde da i općinski koncesionar, obrt Dešpoja iz Dobropoljane, također prazni jame u prirodni ponor, a da je separator u Ždrelcu, na drugom kraju otoka začepljen i van uoptrebe.

Prije nekoliko dana pokraj ponora ispod Čudoljin brda osvanuli su i transparenti s natpisima protiv ovakve prakse koju smatraju nimalo bezazlenom ekološkom opasnošću. Dobili smo i fotografije s tima transparentima, ali i jednu na kojoj je cisterna koja prazni svoj sadržaj u ponor.

Načelnik općine Pašman Krešimir Ćosić (HDZ) kratko nam je iznio svoja saznanja i stav o ovom problemu:

- Do sada nismo dobili ni jednu dojavu ili prijavu zbog takvog pražnjenja cisterni s fekalijama i vi tu nemate niti za vijest – rekao je Ćosić i dodao: - Možda i ima pojedinačnih i rijetkih slučajeva da neki vlasnik cisterne prazni sadržaj u prirodni ponor, ali sa sigurnošću vam mogu reći da to ne čine cisterne poduzeća koje je od općine dobilo koncesiju za crpljenje jama. Naime, osim poduzeća koje ima koncesiju na otoku je još nekoliko cisterni koji samostalno prazne jame.

Vjerovatno bi tek analiza vode iz prirodnih mjesnih bunara i bušotina otkrila da li je i u kojoj mjeri voda u Kraju i Pašmanu zagađena, ali nekako 'ne miriše na dobro' ovo minoriziranje ovog problema od strane načelnika općine. Naime, praksa i iskustvo, pa i posljednji slučaj iz Vodica, uče nas da su svi ovi naizgled mali komunalni ili ekološki problemi minorni dok ne poprime – epske razmjere.

Voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju pri zadarskom Zavodu za zaštitu zdravlja Benito Pucar nam je kazao kako taj Zavod ne obavlja analize vode u redovnim kontrolama ispravnosti vode iz mjesnih bunara, to čine prvenstveno za vodu u otočnim cisternama, ali i ističe kako se ova pojava nikako ne smije minorizirati:

- Građani uvijek mogu prijaviti, Sanitarnoj inspekciji ili policiji, sumnju u to da netko na otoku zagađuje vodu i mjesne bušotine i bunare i mi ćemo tada analizirati uzorke vode. Ali naša je preporuka da općinske službe odnosno načelnik od nas zatraži analizu vode iz bunara. Tek ćemo tada znati da li su ove sumnje utemeljene – rekao je Pucar i dodao da takvu praksu drži katastrofom pogotovo zato što nam, po svemu sudeći, već uskoro predstoji nestašica vode kada će mještani i turisti biti primorani još i više koristiti vodu iz mjesnih bunara i bušotina.

24. travanj 2024 00:51