StoryEditorOCM
RegionalPOČASTIO OBITELJ BESPLATNIM ODMOROM U ŠPICI SEZONE

Sa suprugom i djecom tjedan dana guštao u hotelu, poveo je čak i punicu, a nakon sedam dana kupanja i sunčanja otkrivena je velika prijevara

Piše Katarina Marić Banje / Slobodna Dalmacija
4. studenog 2017. - 14:27
rat

Nakon što su proveli sedam dana u špici sezone u hotelu na Zlatnom ratu u Bolu na Braču, 45-godišnji financijski savjetnik iz Marseillea, njegova supruga, troje maloljetne djece i punica otišli su bez plaćanja računa i ostali dužni 22 tisuće kuna.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je protiv Jeana Louisa Bottalicepodiglo optužnicu zbog prijevare te traže uvjetnu kaznu od 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Financijski savjetnik je za sebe, užu obitelj i punicu preko Booking.coma rezervirao smještaj u hotelskom naselju u Bolu. Radilo se o dvije sobe koje su ga od 3. do 10. kolovoza 2014. godine trebale koštati 2912 eura. Sa suprugom Chloe, troje djece stare šest, osam i deset godina i njihovom bakom Martine došao je prema ugovorenoj rezervaciji te su se smjestili u naselje.

Sa ovlaštenom djelatnicom hotela dogovorio je plaćanje po odlasku, ali je šestoro Francuza otišlo bez javljanja na recepciji. Ključeve soba ostavili su u njima i nestali nakon sedam dana kupanja i sunčanja.

Hotel se pokušao naplatiti preko broja njegove kreditne kartice, koji je ostavio prilikom rezerviranja soba, ali na računu nije bilo sredstava. Tako su u hotelu ostali bez pune cijene smještaja koja u kunskoj protuvrijednosti iznosi 22.247 kuna.

Financijski savjetnik je nakon provedenih izvida ispitan u Državnom ravnateljstvu francuske policije u Marseilleu.

- Nije istina da nisam platio. Prilikom odlaska sam na recepciji uredno podmirio trošak boravka, ali recepcioner mi nije dao račun već je kazao kako će mi ga poslati mailom. Naravno da se nisu uspjeli ponovno naplatiti preko moje kartice, ali to nije zato što sam ja tražio blokadu tog računa već zato što na njemu nemam tri tisuće eura.

Iz hotela su me kontaktirali putem mobitela i ja sam gospođi objasnio kako sam platio račun - kategorički je negirao krivnju monsieur Bottalice koji inače ima mjesečna primanja od 3500 eura.

Potpuno suprotan njegovom iskazu bio je iskaz odgovorne osobe hotela koja je dostavila i svu dokumentaciju za dokaznu materiju. Iz priloženih papira vidljivo je kako je optuženi Francuz rezervirao smještaj i kako sredstvo osiguranja plaćanja dao broj kreditne kartice za koju je naknadno pokazalo kako je bez pokrića.

Također je bilo jasno da se radi o planiranoj prijevari kada su u sobama pronašli ključeve što je pokazalo da su gosti otišli bez javljanja na recepciji. Kako su djelatnici hotela posvjedočili, oni su pokušali dobiti nestaloga gosta na telefon, ali se nije javljao.

Na temelju svih dokaza splitsko tužiteljstvo je zatražio od suda da se izda kazneni nalog i kazni Francuza s uvjetnom kaznom od devet mjeseci uz rok kušnje od dvije godine. Ta sankcija vrijedi jedino u slučaju da optuženi prihvati kazneni nalog i prizna krivnju.

Ako Jean Louis Bottalica podnese prigovor na kazneni nalog te se time odluči na provođenje suđenja, Državno odvjetništvo traži od suda da ga nakon provedene glavne rasprave teže kazni. U tom slučaju zahtijevaju 11 mjeseci uvjetnog zatvora i rok kušnje od tri godine. Optužnica je prevedena na francuski i poslana u Marseille da se optuženik očituje.

16. travanj 2024 13:30