StoryEditorOCM
RegionalPRI KRAJU RADOVI NA OBNOVI SKLONIŠTA NA VLAŠKOM GRADU

S terase i staklene stijene pružat će se pogled na prostranstvo Male i Velike Paklenice, Velebitskog kanala i otoka!

8. kolovoza 2018. - 23:10
vlaski_grad_obnova_1

Prvi će planinari već od zime moći uživati na atraktivnoj terasi novog skloništa na Vlaškom gradu, jednom od najslikovitijih vidikovaca na Velebitu. Do tada bi, naime, trebali biti gotovi radovi na obnovi skloništa, polaznoj točki za uspon na dva najviša vrha Velebita, kojeg velikim trudom u velebitskim vrletima podižu članovi planinarskog društva Paklenica iz Zadra.

- Pogled na prostranstvo Male i Velike Paklenice, Velebitskog kanala i otoka otvarat će se na zapadu velikom staklenom stijenom i terasom kako bi se naglasilo ono najvrijednije što lokacija pruža. Pogled će biti neprocjenjiv, a u njemu će moći uživati svatko i to 24 sata - besplatno – kaže Domagoj Diklić, predsjednik Planinarskog društva Paklenica čiji članovi i volonteri zadnjih dvadesetak dana intenzivno obavljaju završne radove na rekonstrukciji skloništa čija je obnova, odobrena od Ministarstva zaštite i okoliša i NP Paklenica, po treći put pokrenuta 2013. godine. Trinaest godina prije staro sklonište izgorjelo je u požaru, te su u lipnju 2015. izvedeni radovi na novim temeljima koji su omogućili izgradnju skloništa u novoj fazi.

- Prva faza obnove krenula je u suradnji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom prošle godine kada je na lokaciju dopremljen materijal za izgradnju temelja novog skloništa. Također je tada sa lokacija Vlaški grad i Ivine vodice otpremljeno preko 30 kubika otpada zaostalog iz Domovinskog rata kojeg su prikupili volonteri PD Paklenica. U lipnju se nastavilo s pripremnim radnjama, odnosno preseljenjem materijala za izgradnju u neposrednu blizinu skloništa. Sada su u tijeku završni radovi koji bi trebali biti gotovi do zime- navodi Diklić dodajući kak su još i prije Domovinskog rata članovi PD Paklenica maštali o skloništu što bližem Svetom brdu koje spada u najljepše vrhove u cijelom lancu Velebita.

Prema idejnom rješenju, novo planinarsko sklonište na Vlaškom gradu tipološki je nasljednik pastirskih stanova kao privremenih ljetnih domova. Slijedeći tradiciju gradnje i volumen naslijeđen od starog uklonjenog objekta, sklonište je dizajnirano kao kompaktan volomen kamene baze, drvenog nadgrađa i kosog dvostrešnog limenog krova uz poštovanje suvremenih graditeljskih principa. Osnovni monolitni volumen "zarezan" je na južnom pročelju kako bi se naglasio ulaz i pružio minimalan zaklon od snijega i vjetra. Potkrovlje je jedinstveni prostor, zajednička spavaonica za što veći broj osoba.

U nemogućnosti da se prikupi dovoljna količina lokalnog kamena za cijeli objekt, kamenom se će se zidati samo baza dok će se nadgrađe obložiti porobetonskim blokom i drvenim fasadnim elementima.

- Izgradnja novog opremljenog skloništa svim zaljubljenicima u prirodu omogućit će ugodniji i sigurniji boravak na našoj najvećoj planini, a ujedno će podići sigurnost i olakšati eventualne akcije traganja i spašavanja HGSS-a na dobrobit svih posjetitelja - zaključuje predsjednik Planinarskog društva Paklenica.

23. travanj 2024 20:35