StoryEditorOCM
RegionalNOVE STAZE

Putovanja su nedostižna zbog virusa i manjka love. Ne očajavajte, sasvim blizu i to ‘za male pare‘ imate u čemu guštati: ova lokacija čista je magija

Piše PSD
19. svibnja 2020. - 18:29

Mnogi su ovih mjeseci planirali putovanja, vikend "brejkove" po europskim gradovima, navijači svoj London u lipnju...

Karte kod "low budget" zrakoplovnih kompanija tražile su se, pronalazile i ugrabile davno, kod nekih je upravo stav "Mogu jeftinije do Varšave avionom, nego do Zagreba busom!" bio okidač da, bez da promisle dvaput, klikom sebi i društvu osiguraju par dana čistog užitka.

No onda se sve preokrenulo. Uzbuđeno iščekivanje zamijenilo je nervozno mail pregovaranje s aviokompanijama kako doći do povrata novca, na koliko dugo ishoditi "zamjenski vaučer"...

U svakom slučaju, inozemna putovanja su stala i pitanje je kad će se i u kojim uvjetima moći nastaviti. Jer, i mnoge su se plaće u međuvremenu smanjile, a nemali broj je ostao i bez radnog mjesta.

Ipak, putoljupci i znatiželjnici koji vole otkrivati neotkriveno ne trebaju očajavati, dapače.

Gotovo da nema mjesta u Hrvatskoj koje se ne isplati posjetiti, a iz pozicije Splita ili bilo kojeg mjesta u Dalmaciji, u neposrednom okruženju toliko je divnih lokacija za jednodnevne izlete, za koje obitelj ili ekipa prijatelja uistinu ne treba izdvojiti pretjerana sredstva, a može sebi priuštiti čarobno dobar vikend.

Naša je fotoreporterska skitalica, kolega Zvonimir Barišin, ovih je dana, primjerice, "lunjao" po Burnumu i oduševio nas sjajnim fotografijama.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media


Ne, nije bio ni u Bosni, ni u Turskoj, kako bi naziv ovog spektakularnog lokaliteta mogao neupućenijima zvučati na prvu, bio je pored Kistanja, u selu Ivoševci, jer se ovaj rimski vojni logor u cijelosti se nalazi na području Nacionalnog parka "Krka“.

Do Burnuma se stiže automobilom, cestama iz smjera Skradina, Drniša i Knina.

A ondje vas dočekuje toliko toga, započet ćemo pričicom o amfiteatru.

Gledajući njegove današnje ostatke, teško je zamisliti da je u amfiteatru u Burnumu prije dva tisućljeća stajalo šest do deset tisuća ljudi, no ipak zub vremena prilično je dobro poštedio, kao i ostatke lukova zgrade vojnog zapovjedništva.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Hanza Media


Sustavna istraživanja amfiteatra i logora Burnum počela su 2003. godine. Otkriće toga arheološkog lokaliteta, na kojemu su pronađene tisuće predmeta koji su pripadali rimskim vojnicima pokrenulo je rekonstrukciju, otvorena je restauratorska radionica, Arheološka zbirka u Eko kampusa "Krka“ u Puljanima.

U neposrednoj blizini Burnuma nalazi se još jedna atrakcija, Manojlovac, koji je najviši slap rijeke Krke. Njega su 1875., na svom putovanju Dalmacijom, posjetili austro-ugarski car Franjo Josip I. i njegova supruga Elizabeta Bavarska, čemu u čast je 2011. godine svečano postavljena obnovljena spomen-ploča na novootvorenoj pješačkoj stazi.

image
Staza Manojlovac
Arhiva JU NP Krka



Pješake staze su tek, za sve željne kretanja nakon dva mjeseca izolacije i minimuma "gibanja" tek posebna poslastica.

Staza Rimski put, naime, vodi strmim spustom niz kanjon do starih vodenica, pružajući cijelim putom pogled na slap Manojlovac.

image
Staza Rimski put
Arhiva JU NP Krka


S druge strane do njega vodi staza koja počinje neposredno iznad Brljana i povijesnog prijelaza preko rijeke, koji je u opticaju i danas.

image
Staza Brkljan-Manojlovac
Arhiva JU NP Krka

Ova lokacija nije privlačna samo zaljubljenicima u prirodu i povijest i šetačima, ovdje su itekako na svoje došli i biciklisti.

NP Krka je, naime, nedavno predstavila 470 km novih biciklističkih ruta, od kojih se mnoge nalaze upravo u sjevernom dijelu nacionalnog parka.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Hanza Media



Svake godine u kolovozu na ovoj se lokaciji održavaju "Burnumske Ide". Termin Ide izvorno se odnosio na dane punog mjeseca, koje su Rimljani smatrali povoljnima za organiziranje svečanosti i proslava.

Zato se pod kolovoškim nebom svake godine rekonstruira povijest ovog kraja u rimsko doba, prikazivanjem života i običaja.

Ono što definitivno nije zanemariv faktor u planiranju vikend izleta su povoljnije, promotivne cijene ulaznica, koje je NP prilagodio domaćima.

Do 18. lipnja, naime, cijena ulaznice za cijeli NP Krka, koja uključuje Burnum, ali i atrakcije svih kopnenih lokaliteta u Parku, je 50 kuna za odrasle, 25 kuna za djecu i mlade do 18 godina, dok je za mališe do 7 godina ulaz besplatan.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Hanza Media


Ako se želi posjetiti samo Burnum, saznajemo u NP, trenutna cijena ulaznice za odrasle je 40 kuna, za djecu i mlade do 18 godina 30 kuna, a za najmlađe je besplatno.

U ponudi je i najisplativija opcija, obiteljski paket po cijeni od 100 kuna, koji uključuje ulaznice za dvoje odraslih i do četvero djece, do 18 godina starosti.

Uz njega se dobiva i vaučer s popustima u buffetima, kao i poklon torba i dekica.

Ratoborni Delmati


Rijeka Krka nekada je bila razdjelnica dvaju ilirskih, nerijetko zavađenih naroda, Liburna i Delmata.

Rimljani su prilikom pacifikacije Ilirika na tom mjestu podigli vojnički logor radi držanja pod nadzorom ratobornih Delmata.

Iz Burnuma su kretala vojna djelovanja sve do sjevernih granica rimske države.

Krajem 1. stoljeća vojska je otišla, a Burnum se transformirao u grad, čiji je zaštitnik bio Herkul.

25. travanj 2024 13:14