StoryEditorOCM
RegionalANTITIJELA NA VIRUS

Prvo masovno serološko testiranje: Debeljak platio ispitivanje za 1700 zaposlenika, sada se zna koliko je škverana bilo u doticaju s koronavirusom

Piše PSD.
8. svibnja 2020. - 20:28

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objavio je u ponedjeljak, 4. svibnja, da je državna institucija kojoj je na čelu nabavila prvih tisuću seroloških testova. I dok je država u četvrtak serološki testirala prvih 50 zdravstvenih djelatnika, do nas je stigla informacija da je još prošlog mjeseca testiran veliki broj djelatnika DIV grupe, a među njima i splitskoga škvera. Zbog čega je napravljeno tako masovno testiranje, pitali smo Upravu DIV grupe.

- U suradnji sa Sveučilišnim odjelom za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu od 23. do 28. travnja smo proveli serološko ispitivanje antitijela na 2019-nCoV. U istraživanju je sudjelovalo 1724 radnika DIV grupe, a od toga je u Brodosplitu obuhvaćeno njih 1316, što je više nego reprezentativan uzorak. Tijekom ispitivanja strogo su poštovane sve GDPR mjere, a provedeno je primjenom testa AMP Rapid Test SARS-Cov 2 - javlja nam Josip Jurišić, voditelj odnosa s javnošću DIV grupe

Evo što o ovom velikom istraživanju, ujedno prvom masovnom serološkom ispitivanju u Hrvatskoj, kaže prof. dr. Šimun Anđelinović, profesor na Odjelu za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu:

- Mi, kao znanstvenici, uključili smo se na poziv uprave DIV-a da izvršimo testiranje i znanstveno obradimo rezultate tih testova. Ono što je zanimljivo u tim testovima je činjenica da je prokuženost testirane populacije manja od dva posto. To je jedan vrlo vrijedan rezultat, jer su znanstvenici u svijetu smatrali da će prokuženost u populaciji biti puno veća. Takvi rezultati polazište su drugim testiranjima, kao i drugim preventivnim mjerama koje će se poduzimati u takvoj i sličnim tvrtkama te će služiti daljnjemu razvijanju sustava sigurnosti radnika i njihovu zadovoljstvu na radu. Rezultate naših istraživanja objavit ćemo u znanstvenim časopisima te će oni služiti za sve buduće znanstvene evaluacije ovakvih ugroza- kazao je prof.dr. Anđelinović.

Istaknuo je kako je pojavom ugroze COVID-19 uprava DIV grupe na vrijema poduzela sve mjere zaštite svojih radnika i procesa proizvodnje, koja je neprekidno tekla.

- U takvome jednom sustavu, sve epidemiološke mjere provode se po načelima struke. Serološki brzi testovi sastavni su dio toga preventivnog sustava sigurnosti - istaknuo je prof.dr. Anđelinović, te napomenuo kako Sveučilišni odjel za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu razvija suradnju s tvrtkama koje se bave svim vrstama ugroza, uključujući istraživanja prirode njihova nastanka, rad u laboratoriju te sustave sigurnosti, kao dio obvezne praktične nastave za naše studente.

- Uprava DIV grupe, gospodin Debeljak te gospodin Boško Ramljak u tvrtki DIV razvili su visokokvalitetan sustav korporativne sigurnosti, u kojemu je zdravstvena sigurnost sastavni dio toga sustava - tvrdi bivši rektor Splitskog sveučilišta.

U DIV grupi ističu da su jako zahvalni na ovom testiranju Odjelu za forenzične znanosti i njihovoj matičnoj instituciji splitskom Sveučilištu.

image
Testiranje radnika DIV grupe
Div Grupa

- Zahvalni smo im što su prihvatili naš poziv, te imali hrabrosti i znanstvene znatiželje predvoditi ovo istraživanje, ne samo na korist zaposlenika DIV i Brodosplita, nego i grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Republike Hrvatske, ali i cjelokupnih znanstvenih napora u borbi protiv COVID-19 - tvrdi Jurišić u ime DIV grupe.

Ističe kako ta kompanija ulaže znatna sredstva i radi sve moguće da zaštiti svoje radnike i njihove obitelji i nesmetano održavanje proizvodnog procesa Brodosplita, te podsjeća da su više puta iskazali spremnost pomoći i gradu Splitu i Županiji.

- U sklopu tih nastojanja nabavili smo potreban broj navedenih testova. Cilj istraživanja nam je bilo prikupiti podatke o dosadašnjoj izloženosti radnika DIV Grupe virusu 2019-nCoV, u prvom redu zbog zaštite i sigurnosti njih i njihovih obitelji, ali i pomoći hrvatskoj znanosti. Nadamo se da će ovo znanstveno istraživanje omogućiti neka nova saznanja o ponašanju virusa, što može pridonijeti mjerama zaštite, efikasnijeg liječenju i općoj sigurnosti - kaže Jurišić.

Brodosplitov stožer za borbu protiv koronavirusa je počeo raditi prije dva i po mjeseca i, ističe Jurišić, jako se trude da za sve radnike osiguraju optimalne uvjete za rad. Već od 2. ožujka počeli su svima mjeriti temperaturu, dezinficiraju se vozila, a na svim ulazima su sredstva za dezinfekciju ruku i na raspolaganju su im potrebne količine maski, zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava. Nekoliko puta dnevno dezinficiraju se svi javni prostori: toaleti, garderobe, ulaz u brodogradilište i paketi koji dolaze izvana.

- Poduzimamo sve potrebne mjere zaštite naših radnika, u svrhu nastavljanja proizvodnog procesa i kontinuiranog rada naših pogona i radionica na izgradnji brodova i offshore projekata u našim pogonima. Danas je DIV Grupa s konsolidiranim vrijednostima, među 10 najvećih privatnih trgovačkih društava i jedan od najvećih izvoznika u Hrvatskoj - ponosno će za kraj Josip Jurišić.

18. travanj 2024 20:09