StoryEditorOCM
RegionalZBOG BROJNIH PRIJAVA

Prvi skupni lov na Pašmanu završio razočaranjem za lovce: divljnim svinjama ni traga ni glasa!

Piše Branko Božić
18. travnja 2021. - 13:59

S obzirom da se je u posljednje vrijeme na otoku Pašmanu, točnije u samom mjestu Tkonu, podignula prašina zbog šteta koje u zadnje vrijeme tamošnjem pučanstvu na poljoprivredno povrtlarskim kulturama pričinjavaju divlje svinje, hitno je reagirao nadležni Odjel Zadarske županije skupa sa LSZŽ, čelnicima otočnih općina Tkon i Pašman te domicilnim LD ¨Tkon¨ Neviđane.

Održano je nekoliko zajedničkih sastanaka, na kojima je uz ostalo usvojen zajednički stav, da se pod hitno pokrenu lovci i održe skupni lovovi na navedene divlje svinje. Na tom tragu uz prvotnu obavijest otočana putem medija, te neposredno na terenu postavljenih tabli upozorenja kako je u tijeku lov, ove subote u jutarnjim satima nakon okupljanja na zbornom mjestu kod vatrogasnog Doma u Tkonu, uz pridržavanje epidemioloških mjera, 25 lovaca sudionika krenulo je u akciju.

Radilo se detaljno češljajući svaki pedalj terena u dva zajednička otvorena lovišta XIII/113 Pašman Sjever i XIII/135 Pašman Jug, konkretnije na lokalitetima Tkon gora, Kraj gora i Pašman gora, na kojima su od strane lovaca evidentirana moguća staništa navedenih predatora. Prvotno osmišljeni način i tijek lova na terenu je vodio stručno lovnik Jure Stagličić uz pripomoć tajnika Romana Kučine te dvojice lovočuvara Šime Stagličića i Dragana Fantova.Uz veliki napor i angažman svih počevši od lovaca pogoniča i njihovih vjernih 13 pasa goniča, u teren se ulazilo u tri pravca sa dva pogona.Na posljetku na opće razočaranje svih sudionika, uz veliki angažman i htjenje nije odstrijeljen niti jedan vepar, a da bi se situacija dodatno zakomplicirala uopće lovci sudionici nisu došli u priliku da se susretnu sa divljim svinjama, a kamoli da zapucaju.

Među lovcima otoka Pašmana u akciji je sudjelovao i agilni i sveprisutni tajnik Lovačkog saveza Zadarske županije Roko Pavić.Njega smo nakon povratka iz lovišta zamolili za komentar glede problema oko divljih svinja na navedenom otoku te upriličenog prvog zajedničkog odstrela.

-Kao što znate bili smo pod velikim pritiskom pučanstva općine Tkona, koji su se žalili da im čak divlje svinje ulaze u dvorišta. Također smo bili pod velikom paskom medija. Ovom akcijom željeli smo pokazati, kako smo mi lovci tu i da nam u svakom trenutku nije nikakav problem provod ovakvih lovova, u cilju sigurnosti lokalnog pučanstva, smanjenja mogućih šteta i smirivanja šire javnost.Imali smo pozive velikog broja lovaca ne samo sa otoka Pašmana i njemu susjednih otoka već i sa kopna, ali zbog epidemioloških mjera glede COVIDA-19, nismo bili u mogućnosti da ih svih angažiramo.Na otoku Pašmanu kao što i sami ste mogli vidjeti ima velik broj zapuštenih parcela, a lovišta su šumovita dosta neprohodna i u njima prevladavaju velike stijene. No , nama lovcima ovom prigodom nije to bila nikakva prepreka. Pohvalno je to što su vrhunski izgrađeni lokalni putevi i šumske prosike. Nakon prve pojave divljih svinja u blizini naseljenih otočnih mjesta i prouzročenih šteta, domaći lovci predvođeni predsjednikom Nediljkom Medićem i njegovim suradnicima, krenuli su sa monitoringom i osmatranjima, te su na određena predviđena staništa ili obitavališta divljih svinja postavljene nadzorne kamere.No, ubrzo se ustanovilo da uopće na tim mjestima nema divljači. Ali mi smo ipak krenuli odraditi taj krucijalni problem otoka Pašmana.Po nama jednostavno svinja je pronašla novo stanište kaže Pavić te nadodaje.

- Po našim pokazateljima brojnost veprova na otoku Pašmanu kreće se u brojnosti od 50-tak jedinki.S obzirom da na prostoru čitave Republike Hrvatske, imamo velikih problema s divljim svinjama, ništa iznenađujuće nije da je takva situacija ne samo na otoku Pašmanu, već i ostalim našim otocima.Ovo što se događa na Pašmanu nije ništa ekstra što mi lovci ne možemo i hoćemo kontrolirati.Mi ćemo u narednom razdoblju organizirati još nekoliko ovakvih skupnih lovova, dok će u cilju smanjenja broja divljih svinja, lovci domicilnog Lovačkog društva ¨Tkon¨ Neviđane, provoditi svakodnevno možebitne odstrele na čekama.Ovom prilikom osobno te u ime predsjednika LSZŽ Damira Perića, zahvaljujem se na žurnosti i pripomoći Zadarskoj županiji, čelnicima općina Tkon i Pašman te posebno kolegama lovcima na izvršavanju ovog i sličnih narednih zadataka. Pučanstvu otoka Pašmana na kraju mogu poručiti da mogu računati na našu pomoć i podršku i da ćemo učiniti sve da ih zaštitimo od navedenih predatora, zaključio je na kraju tajnik Pavić.

16. travanj 2024 23:37