StoryEditorOCM
Regional"UKLJUČI SE KNJIGOM"

Provedbom projekta osiguralo bi se novo vozilo te proširle usluge za korisnike Gradske knjižnice s naglaskom na posebno osjetljive skupine korisnika

Piše Zadarski.hr
14. travnja 2021. - 14:52

Gradska knjižnica Zadar, 15. veljače potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u svrhu provedbe projekta „Uključi se knjigom“ s ciljem nabavke biblio-kombija.

Provedbom projekta osiguralo se novo vozilo te se proširuju usluge za korisnike Gradske knjižnice Zadar koji posjećuju bibliobusna stajališta s naglaskom na posebno osjetljive skupine korisnika – osobe s invaliditetom na području urbane aglomeracije Zadar, koje su ciljna skupina ovog projekta.

Gradska knjižnica Zadar je korisnik projekta „Uključi se knjigom“, a partneri na projektu su Grad Nin, Općina Poličnik, Općina Preko i Općina Galovac te Udruga HVIDR-a Zadar. Tehničku podršku projektu osigurava Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, kao regionalni koordinator, bila je tehnička pomoć u pripremi projekta te je stupanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i nadalje tehnička pomoć tijekom provedbe projekta. Osigurana sredstva za pružanje tehničke pomoći su iz projekta „ZADRA NOVA ZA VAS“, s ciljem povećanja korištenja sredstava EU fondova u Zadarskoj županiji te pružanja podrške javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata i jačanju kapaciteta potencijalnih prijavitelja u pripremi i provedbi projekata.

image
početna konferencija
Gkzd

Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%). Vrijednost projekta je 2.703.360,00 HRK, a trajanje projekta je dvije godine. U tom razdoblju, osim nabavke biblio-kombija i pružanja knjižničnih usluga, predviđena je provedba aktivnosti vezanih uz unaprjeđenje kvalitete i širenje socijalnih usluga i programa za aktivno socijalno uključivanje osoba s invaliditetom: radionice osnaživanja osoba s invaliditetom, klubovi čitatelja, škola znakovnog jezika, sportske i kreativne radionice.

Početna konferencija projekta „Uključi se knjigom“ održala se danas, 14. travnja u 11 sati u Gradskoj knjižnici Zadar. Zbog epidemiološke situacije, konferencija je organizirana i u fizičkom i u virtualnom prostoru, putem YouTube kanala Gradske knjižnice Zadar.

U ime predstavnika korisnika projekta Gradske knjižnice Zadar, na konferenciji su sudjelovali: ravnateljica Doroteja Kamber-Kontić i koordinatorica Andrea Jovančević i Matea Bakmaz i v.d. pročelnika Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra Ante Ćurković, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Renata Vuksan, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković sa suradnicima, kao i predstavnici partnera projekta - načelnik Općine Galovac Marin Gulan, Marina Lučić u ime Općine Poličnik, Borjan Andrija Peša u ime Grada Nina, dok su partneri Općina Preko i Udruga HVIDR-A Zadar program pratili virtualnim putem.

image
početna konferencija
Gkzd
image
početna konferencija
Gkzd

Prva se prisutnima obratila ravnateljica Gradske knjižnice Zadar Doroteja Kamber-Kontić koja je ukratko navela važnost projekta „Uključi se knjigom. Osim što će se njime nabaviti novo vozilo biblio-kombi koje će osnažiti službu pokretne knjižnice Gradske knjižnice Zadar koja obilazi 77 stajališta diljem Zadarske županije, naglasak je na uključivanju posebno osjetljivih skupina našeg društva, osoba s invaliditetom koje će se kroz različite aktivnosti družiti, učiti, kreativno izražavati. Također, zahvalila se Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, njihovim djelatnicima na čelu s ravnateljicom Agencije Marinom Dujmović Vuković na tehničkoj pomoći u pripremi projekta, kao i tijekom provedbe projekta.

Prisutnima se obratila ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković koja je istaknula kako je projekt „Uključi se knjigom“ izvrstan primjer dobre prakse kako se bespovratnim europskim sredstvima može raditi na rješavanju socio-ekonomskih problema pojedinca, ali i cijele lokalne zajednice. Rekla je kako je angažman Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA na ovom projektu omogućen drugim projektom - „ZADRA NOVA ZA VAS“ kojim se financiraju plaće djelatnika Agencije i time ne stvara nikakav dodatni teret drugim projektima.

Na kraju, u svom govoru v.d. pročelnika Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra Ante Ćurković naglasio je važnost ITU mehanizma za veliko urbano područje grada Zadra. Istaknuo je da je ITU mehanizam potvrda koliko je važno lokalno identificiranje projekata, planiranje i izrada strategije. Čestitao je korisniku Gradskoj knjižnici Zadar i svim partnerima na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava kao i Agenciji ZADRA NOVA na pružanju tehničke pomoći.

Nakon pročelnika Ćurkovića, voditeljica projekta Mia Perica predstavila je projekt „Uključi se knjigom“ istaknuvši najvažnije važne elemente pripreme i provedbe projekta kao i aktivnosti koje će se odvijati tijekom sljedeće dvije godine.

20. travanj 2024 03:38