StoryEditorOCM
RegionalSVETI FILIP I JAKOV PRED INVESTICIJOM OD DVA MILIJUNA KUNA

Predstavljen projekt preobrazbe starog kina

Piše Zadarski.hr
19. prosinca 2018. - 14:19
SLIKA2.JPG

Nakon potpisivanja ugovora, 29. listopada 2018. godine započela je provedba projekta „KINO - Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje", s ukupnim proračunom od 2.099,720 kuna, koje sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.784.762 kuna, odnosno 85 posto bespovratnih sredstava, dok se ostalih 314.958 kuna odnosno 15 posto ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna RH. Projekt je predstavljen javnosti 18. prosinca 2018. godine u prostorijama Kina u Sv. Filip i Jakovu.

Pred preko 60 nazočnih u publici projekt je predstavio voditelj Ivan Matić, a nazočnima su se obratili predsjednica Udruge "U Pokretu" Lucija Mikas te Darko Mikas, predstavnik Općine Sv. Filip i Jakov. Nositelj je Udruga za kulturu i umjetnost "U Pokretu", uz partnerstvo Zajednice udruga "Centar nezavisne kulture", te Općine Sv. Filip i Jakov, a prijavljen je na poziv Kultura u centru - potpora razvoju javno - civilnog partnerstava u kulturi. Glavni cilj jačanje je kapaciteta članova i zaposlenika OCD-ova i javnog sektora, u svrhu kreiranja zajedničkog modela sudioničkog upravljanja u kulturi i uključivanje građana u stvaranje većeg broja kulturnih i umjetničkih projekata u lokalnoj zajednici, uz paralelnu preobrazbu starog kina u Općini Sv. Filip i Jakov u KINO - Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje. Tijekom provedbe, u trajanju od 20 mjeseci, kroz različite aktivnosti osnažit će se i uspostavit suradnja između OCD-ova i Općine Sv. Filip i Jakov.

Projektne aktivnosti pridonijet će povećanju kvalitete života, afirmaciji kulturnog identiteta i razvoju civilnog društva, te se će se riješiti problem manjka kulturnih sadržaja, ne umreženosti javnog i civilnog sektora, ali i manjka kvalitetnih projekata u području kulture. Smanjit će se socijalna isključenost stanovništva, te stvoriti pozitivno ozračje u kojem svaki član zajednice aktivno stvara kulturu prilagođenu potrebama i željama zajednice. S tim u skladu osmislit će se i napraviti manifest, koji će definirati sve daljnje aktivnosti KINA i nakon završetka projekta, a koji će biti dio strategije sudioničkog upravljanja u kulturi.napraviti manifest, koji će definirati sve daljnje aktivnosti KINA i nakon završetka projekta, a koji će biti dio strategije sudioničkog upravljanja u kulturi.

Također, namjera je kinu vratiti stari sjaj, jer je kino Sv. Filip i Jakov, prije Domovinskog rata, slovilo za jedno od najboljih kina u Dalmaciji, a sama kino dvorana i danas služi, kao jedino mjesto okupljanja i izvođenja kulturno-zabavnih manifestacija svih šest naselja općine. Projektom je predviđena adaptacija i opremanje kinodvorane i predvorja, koje bi se pretvorilo u tinel, odnosno dnevni boravak za druženje i različite aktivnosti, mnoštvo kulturno-umjetničkih manifestacija i edukativnih radionica, od integrativnih procesa, dramskih i plesnih predstava, izložbi, do lokalnih klasika poput Fjaka film festivala, te neformalnih druženja u tinelu.

19. travanj 2024 23:13