StoryEditorOCM
RegionalNEVIĐENA DRAMA

Poznati lokalni čelnik uzeo bocu benzina i plamenik, te zaprijetio: ‘Zapalit ću se, pravosudnim spletkama otimaju mi zemlju u korist tajkuna!‘

Piše Mate Primorac
21. studenog 2022. - 14:42
Tomislav Miočević (desno) godinama tvrdi da se preko njegove imovine pokušava ‘provući‘ javni put do stare obiteljske kuće Mate Jujnovića, vlasnika tvrtke ‘Promet Makarska‘Mate Primorac

Zabiokovsko selo Kozica, nedaleko od Vrgorca, još nije vidjelo takvu dramu.

Prvi pivci su jutros zapjevali, rosa je prekrila njive i šumu ispod Osoja, a na kamenu pokraj svoje kuće sjedio je Tomislav Miočević, hrvatski branitelj i bivši predsjednik Mjesnog odbora. Čekao je policajce, radnike "Gradske čistoće" i komunalnog redara iz Vrgorca.

Gradske službe uz policijsku asistenciju priremale su se ukloniti željezne stupove koje je Miočević postavio na svoje zemljište preko kojeg put vodi do njegove kuće i starog obiteljskog doma makarskog tajkuna Mate Jujnovića, vlasnika prijevozničkih tvrtki "Promet Makarska" i "Prometa Sinj", splitskog autobusnog kolodvora.

Parkirali smo se, a pokraj nas su u kamionu prolazili radnici "Gradske čistoće".

- Ja sam žrtva hrvatskog pravosuđa i sprege gradske vlasti u Vrgorcu s tajkunom. Bez mog znanja i izvlaštenja uknjižili su se na mojem vlasništvu, a Županija splitsko-dalmatinska im je poništila riješenje.

Moram biti prisutan kad geodet iziđe na teren. No, njih to ne briga, oni žele na silu uzeti moje vlasništvo. Mene u ovih godinu dana nitko nije tužio zbog zapriječenja puta - kazao je Miočević.

Dok je nekadašnji seoski "glavar" iznosio svoje probleme, iza zavoja se pojavilo četiri-pet policijskih automobila, a iz njih je izišlo desetak policajaca predvođenih Dragom Vukosavom, pomoćnikom načelnika Postaje granične policije Vrgorac. Kada ih je Miočević, naglo je prekinuo razgovor, otišao iza stijene, uzeo u ruke bocu punu benzina i njime se polio.

image

Jake policijske snage osiguravale su naelektriziranu situaciju

Mate Primorac

Zatim je uhvatio konop kojim se vezao za jedan od željeznih stupova, dok je u drugoj ruci držao plamenik. Taj prizor doslovno je zamrznuo sve okupljenje. Dio policajaca odmah je po vozilima počeo tražiti vatrogasne aparate.

- Kome vi služite? Kome? Ako krenete ovo uklanjati, zapalit ću se.

Čujete li vi? To je moja djedovina, a ovi su se protuzakonito na to uknjižili. Nikome ne smetam da probije put gdje je i prije bio, ali neće ispred moje kuće i uzimati moje vlasništvo - krenuo je Miočević s "paljbom".

Policajci su ostali na svojim mjestima, dok su se radnici "Gradske čistoće" odmaknuli malo dalje kad su vidjeli da je vrag odnio šalu. U tom trenutku s punom fasciklom papira izišao je iz vozila komunalni redar Željko Erceg.

- Sram te bilo, donio si riješenje o uklanjanju zapreka s puta na Dan pada Vukovara i Škabrnje. Je li ti išta sveto?!

No, to su u policiji vidjeli, pa su odgodili za danas - nastavio je Miočević ne ispuštajući iz ruku plamenik i bocu s benzinom.

Kad je redar vidio scenu, okrenuo se i uhvatio mobitela. Mučne scene trajale su još jedno vrijeme, a onda je revoltirani Kozičanin upitao čovjeka koji je cijeli događaj snimao:

- Gdje je odvjetnik? Je li stiže?

- Trebao bi svaki trenutak, sišao je s autoceste - glasio je odgovor.

Dok je ledeni zrak s Mijovila i Osoja "parao" naelektriziranu atmosferu, došao je Mercedes splitskih registracijskih oznaka, a iz njega je izišao odvjetnik Joško Mikulić iz splitskog odvjetničkog društva "Ljubičić, Vrdoljak i partneri".

Šokiran prizorom koji ga je dočekao, krenuo je prema Miočeviću.

- Što je Tomislave? Smiri se - pokušao je Mikulić malo "spustiti balun".

- Rekao sam ti da se makneš, ne prilazi mi. Eno ti tamo komunalni redar i policija, riješi s njima stvari - uzvratio je bivši seoski "glavar".

Odvjetnik se okrenuo i počeo tražiti komunalnog redara, a u tom trenutku stigli su i vatrogasci iz Vrgorca s cisternom.

- Ovo je privatno vlasništvu, a ne javni put. Dakle, ovdje se Zakon o cestama zlorabi. Rješenja koja ste vi kao komunalni redar ranije donosili, ukinuta su od strane Županije.

image

Vrgorski komunalni redar Željko Erceg i odvjetnik Joško Mikulić, Miočevićev pravni zastupnik

Mate Primorac

To vam je poznato, ali isto rješenje ste ponovno donijeli. Što se tiče nužnosti za postupanje, ne postoji naznake da će se dogoditi šteta. Ne vidim čemu ovo vodi, po meni ničemu dobrom.

Prijedlog je da uredovanje zastane na način da se odgodi do donošenja odluke na temelju žalbe. Koristite prisilu u situaciji kad nije donošen pravorijek suda. Vidite do čega ste doveli čovjeka ovdje - ustvrdio je odvjetnik.

- Zakon o cestama izričito propisuje da se na sve što je urađeno kao cesta prije 2004. godine, bila ona nerazvrstana, lokalna, županijska ili državna, može se bez geodetskog elaboarata uknjižiti jedinica lokalne samouprave.

Grad Vrgorac je ove godine napravio geodetski elaborat koji je proknjižen kroz katastar i zemljišnik. Ako je ovo njegovo privatno vlasništvo zašto je Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću protiv njega podnijelo kaznenu prijavu - uzvratio je Erceg.

- Varate se, ne možete iz zakona izvlačiti pojedine zakonske odredbe iz konteksta, a od strane gospodina Miočevića je protiv vas podneseno nekoliko kaznenih prijava - nadovezao se Mikulić.

U tom trenutku je komunalni redar pozvao odvjetnika sa strane i zatim se obratio policajcima, rekavši da se odgađa uklanjanje prepreka s ceste.

image
Mate Primorac

Pomoćnik policijskog načelnika Drago Vukosav poručio je svojim suradnicima da uđu u službene automobile i kazao odvjetniku:

- Nismo tu došli kako bismo rješavali imovinsko-pravne odnose, nego kao podrška u slučaju nekih neugodnosti u postupku.

Dok je Mikulić razgovarao s policajcima pojavio se i tim Hitne pomoći iz Vrgorca. Nakon što su policajaci sjeli u svoje automobile, Tomislav Miočević je spustio bocu benzina i plamenik, tako je ova drama završila.

19. travanj 2024 07:03