StoryEditorOCM
RegionalBRUTALNO SMAKNUĆE

Potvrđena optužnica za ubojstvo u Omišu, Košta smatra da su pravi krivci na slobodi: Zanimljivo da od 187 dokaza nema nijednog u korist okrivljenika

Piše PSD
22. rujna 2020. - 21:34

Obrane Stipe Ringwalda, Vlade Zolote i Jerka Pirića nisu uspjele u naumu da "stopiraju" optužnicu splitskog ŽDO-a koja je podignuta nakon istrage zbog ubojstva Karmelina Fistanića (39) iz Piska krajem prošle godine na Jadranskoj magistrali na ulazu u Omiš.

Fistaniću je tada, dok je s djevojkom sjedio u automobilu, prema optužnici, na motociklu prišao Ringwald i ubio ga ispalivši u njega najmanje šest metaka u glavu i vrat.

Pirić i Zolota su, po optužnici, sve pripremili i dogovorili ubojstvo s Ringwaldom. Optužnica je podignuta početkom travnja, no obrana je tražila izuzimanje dokaza iz spisa jer su ih smatrali nezakonitim. Odnosilo se to prvenstveno na rezultate vještačenja MUP-ovog "Centra Ivan Vučetić" te snimke video nadzora.

No, njihov zahtjev prvo je odbilo vijeće splitskog Županijskog suda, no kako je uslijedila žalba na tu odluku, spis je "otputovao" na Vrhovni sud koji je potvrdio odluku splitskog suda i odlučio da su svi prikupljeni dokazi zakoniti. U ponedjeljak je održano Optužno vijeće koje je potvrdilo optužnicu. Tako je ona postala pravomoćna i više nema zapreka da suđenje počne.

Naravno, ovakva odluka nije "sjela" obrani.

- Zanimljivo je da od 187 dokaza koje je tužiteljstvo predložilo da se izvedu, nema niti jednog koji bi išao u korist okrivljenika iako ŽDO mora u okviru istrage po zakonu uzeti u obzir i prikupiti i one dokaze koji idu u korist okrivljenika.

Štoviše, tijekom istrage je bilo desetak dokaza odnosno svjedočenja svjedoka koje je tužiteljstvo zvalo, a čiji su iskazi išli u korist okrivljenih i njih ŽDO nije predložilo u optužnici. Zašto? Zato jer sami ti dokazi dovode u sumnju osnovanost optužnice. Također, mi smo predložili i pedesetak naših dokaza koji nisu uvaženi - kazala nam je odvjetnica Doris Košta koja zastupa Pirića.

image
Kafić Kantun u Omišu, jedno od mjesta uhićenja
 
Josko Šupic/Cropix

Tragovi na ručici motocikla

Slobodna Dalmacija je već pisala da je Košta podnijela kaznenu prijavu protiv N.P. (29) iz Omiša i M.M. (22) koji živi u Londonu smatrajući da postoje dokazi koji ukazuju da bi baš oni mogli biti počinitelji brutalnog ubojstva, a ne njen klijent.

Smatrala je i da tragovi barutnih čestica koji su pronađeni na N.P.- u i M.M.- u i njihovoj odjeći po kemijskom sastavu odgovaraju tipu i marki streljiva koje je korišteno u ubojstvu. Pozivaju se na vještvo Vojina Maštruka kojeg su angažirali.

Odvjetnica je u svojoj prijavi navela i da je policija sedam sati nakon ubojstva pronašla N.P. i s njegovih ruku kao i ručica motocikla izuzela tragove, a vještačenje je pokazalo da su na dlanovima i šakama pronađene GSR čestice koje odgovaraju onima nađenim na pokojnom Fistaniću.

U prijavi je navela da su njih dvojica iz neutvrđenog razloga odlučili usmrtiti Fistanića te je N.P. vozeći motocikl Honda crne boje u Fistanića ispalio kobne hice, a onda se udaljio i stao s motorkotačem sa strane misleći da ga nitko neće primijetiti.

No, dvojica policajaca su stigla oko 14 sati i dok su razgovarali s djevojkom pokojnika vidjeli su muškarca na motociklu koji odgovara opisu onoga kojeg je dala djevojka za napadača. On se nakon pet sekundi odvezao s mjesta ubojstva.

Na cesti u Omišu, kod skretanja za Blato na Cetini našao se s M.M. i tada je došlo do kontakta i prenošenja GSR čestica na M.M. U prijavi se navodi da je zbog strke koja je nastala, M.M. bježeći u vozilu doživio prometnu nesreću, a N.P. se udaljio u nepoznatom pravcu.

image
Stipe Ringwald
Šibenik In

Postoji li tetka?

Košta u prijavi navodi i da je izuzeta motociklistička kaciga N.P. te je na desnoj bočnoj strani vizira evidentiran trag crvene boje nalik na krv.

No, vještvo navodi da na vanjskoj strani kacige nisu dokazani tragovi krvi, a odvjetnica smatra da je došlo do propusta jer se u nalazu navodi da je za analizu uzet bris s unutarnje prednje strane, a ne onaj s vanjske iako je evidentiran na kacigi. Također, N.P. tijekom istrage, navodi obrana, nitko nije pitao za objašnjenje odakle na njemu GSR čestice.

Što se tiče M.M., on je zaustavljen na graničnom prijelazu kod Imotskog te je kazao da je tog dana bio kod tete u Omišu, da posjeduje motor Suzuki i da ga vozi te da je kritičnog dana oko 13.30 krenuo iz Dugog Rata prema Omišu i dalje u smjeru Srbije preko Sarajeva.

Rekao je i da je imao nezgodu s automobilom udarivši u zaštitnu ogradu dok se vozio po nekom brdu prema prijelazu. Odvjetnica Košta tvrdi i da nitko nije provjeravao postoji li ta tetka niti je uzeo ikakvu izjavu od nje. Na desnom dlanu M.M., ali i na njegovoj crnoj majici s kapuljačom, pronađene su GSR čestice, no on nije dao izjavu u istrazi vezano za tu okolnost.

Obzirom na najnoviju odluku Vrhovnog suda o tome da su svi dokazi u spisu zakoniti, za očekivati je da se splitsko tužiteljstvo neće dalje baviti ovom kaznenom prijavom jer očito smatraju da ima dovoljno čvrstih dokaza kojima će dokazati krivnju trojice optuženih.

Ostaje tijekom suđenja vidjeti da li će obrane uspjeti uvjeriti sudsko vijeće da su njihovi argumenti ipak jači i da Ringwald, Zolota i Pirić nisu ubojice.

19. travanj 2024 22:59