StoryEditorOCM
RegionalČEKA IH 150 NASLOVA

Pomoć malim pacijentima: zadarska Liga protiv raka otvorila knjižnicu na Odjelu onkologije Opće bolnice Zadar

Piše Zadarski.hr
28. listopada 2020. - 21:28

Kao posljednju stavku u sklopu projekta – Mjesec ružičaste vrpce - , zadarska Liga protiv raka otvorila je jučer malu knjižnicu na Odjelu onkologije Opće bolnice Zadar.

Počevši sa tradicionalnim štandom prve subote u listopadu i tematskim artiklima koji su se dijelili uz donaciju , Liga protiv raka Zadar , na čelu sa dr. Brankom Dukićem, ponudila je ovaj put građanima i svima onima koji su neki način involvirani u bolest koja je postala pošast suvremenog svijeta, niz od tri predavanja četvrtkom u Gradskoj loži .

Sport kao prevencija bolesti, Biljni dodaci kao suportivna terapija kod onkoloških bolesnika i Crijeva sa šarmom, su predavanja koja su pomogla raskrinkati mnoge zablude koje nameće današnji život . Posjetitelji su , osim informacija , imali svaki puti priliku ponijeti nešto kući; vodu, biljne čajeve, voće ili povrće, za što su se pobrinuli sponzori.

Na sam nacionalni dan Borbe protiv karcinoma dojke na Odjel onkologije Opće bolnice Zadar, ženama koje se liječe od karcinoma dojke uručene su poklon vrećice sa kozmetikom Yves Rocher, biljnim čajem Agristar i platnenom maskom Udruge Prospero iz Gračaca.

Oko 150 probranih naslova iz područja zdravlja, prehrane, popularne psihologije , duhovnosti i beletristike našlo se na policama male knjižnice na zadarskom onkološkom odjelu. Pored naručenih knjiga, projekt su velikodušno podržali Gradska knjižnica Zadar, Znanstvena knjižnica Zadar i nutricionističko savjetovalište Alimentarius sa svojim donacijama kvalitetne literature, kao i nakladna kuća Planetopija koja je , pored naručenih, priložila i nekoliko vlastitih izdanja kao donaciju.

Odjel onkologije Zadar je time prvi takav odjel u Hrvatskoj koji svojim pacijentima i osoblju nudi kutak za čitanje , te mogućnost predaha između terapija ili brige o pacijentima uz dobru literaturu.

Projekt – Mjesec ružičaste vrpce- je u svim aktivnostima naišao na vrlo pozitivan odjek i snažnu potporu , te je i voditeljica Odjela za onkologiju Opće bolnice Zadar i ujedno i članica predsjedništva Lige protiv raka Zadar, dr. Vesna Telesmanić Dobrović, izrazito zadovoljna što je program bio usmjeren prema pacijentima i njihovoj dobrobiti, te se i kao takav realizirao.

Sredstva koja su prikupljana tijekom cijelog listopada biti će uplaćena za nabavku linearnog akceleratora , uređaja koji je neophodan za radioterapiju, kako oboljeli ne bi morali putovati u Split ili Zagreb na dnevna zračenja, obavijestili su javnost iz Lige protiv raka.

19. travanj 2024 11:17