StoryEditorOCM
RegionalSKELA DO SKELE

Pomama za nekretninama u Imotskom, stare kuće prodaju se po suho zlato, cijene kvadrata odletjele u nebo: ‘Ovo ne pamtim, vlada ludnica!‘

Piše Braco Ćosić
12. studenog 2022. - 07:45

Ovo ne pamtim, kod mene i susjeda vlada ludnica! Interesiraju se, zovu i raspituju se za stare kuće u našem kvartu.

Ne pitaju za cijenu, samo traže da je vlasništvo "jedan kroz jedan". Koliko vidim, sve oko mene se - rasprodalo.

Upravo spomenute rečenice koje nam je kazala starija Imoćanka daju jasnu sliku jagme za nekretninama koja vlada u gradu. Još prije nepunih petnaestak godina zjapile su prazne i na pola urušene brojne stare kuće u središtu Imotskog.

S njih je otpadala žbuka, bile su prava opasnost za prolaznike. A njihovi vlasnici? Tko zna kamo su se svojedobno bili odselili ili su preminuli, a te nekretnine naslijedila je u pravilu brojna rodbina.

Situacija se danas okrenula doslovno na glavu. Samo u Ulici Ante Starčevića, smještenoj na zapadnom dijelu grada, u blizini Modrog jezera, te ulici Ispod volta, u samom središtu, gdje su kamene kuće desetljećima zjapile prazne i razrušene, danas je pravo gradilište.

image
Braco Ćosić

Obnovljeno je nekoliko kuća, a još se dalje obnavljaju "varuške" kuće, strše skele, građevinci rade punom parom. I ne samo u toj ulici, već u širem središtu Imotskog, i to ne samo za "čiste" stambene objekte nego i za baštinske hotele.

Po suho zlato plaćaju se nekretnine, cijena nije u prvom planu, na stotinama adresa diljem svijeta oni koji su imali barem neki udjel u nekretninama traže ostalu rodbinu kako bi dogovorili posao s (potencijalnim) kupcima. Predmeti za reguliranje stvarnog vlasništva samo se gomilaju na sudu, zemljišniku u katastru, a i odvjetnici trljaju ruke.

Za razliku od prije samo desetak-petnaest godina, kada su se smještajni kapaciteti mogli nabrojiti na prste jedne ruke, danas sve one koji žele boraviti u Imotskom ili naprosto samo prespavati, na svakom kantunu dočekuju ih plave ploče s natpisom apartmani, najčešće s tri ili četiri zvjezdice.

- Nekretnine, posebno one starije gradnje ili čak urušene, u središtu grada ili bližem okruženju, traže se na veliko. No, naprosto ih nema puno. One atraktivnije su već kupljene, a neke čekaju da vlasnici srede "papirologiju" kako bi se odmah nakon toga prodale.

Takav trend nismo očekivali, bez obzira što su Imotski i cijela krajina gotovo preko noći postali prestižni dio Dalmatinske zagore kada je u pitanju turizam. Podatak da je danas u našem gradu prava lutrija pronaći stan koji se može kupiti ili unajmiti, pa čak i ako je u pitanju garsonijera, donedavno je bio nezamisliv.

image
Braco Ćosić

Samo mi svakodnevno imamo na desetke upita za unajmljivanje stanova, ali na tržištu nema slobodnih. Iz iskustva savjetujem vlasnicima da odmah u startu rješavaju dokumente i vlasništvo, jer će time svoju nekretninu prodati u sat vremena - kaže Željko Ajduk, vlasnik tvrtke specijalizirane za posredovanje u prometu nekretninama..

O stalnom rastu cijena nekretnina dovoljno govori činjenica da su se oko blagdana Velike Gospe, četvorni metar stana u novogradnji ili obnovljenog stambenog prostora prodavao po prosječnom iznosu od 1800 do 1850 eura. Već ovih dana, dakle nakon samo tri mjeseca, nitko ne prodaje takve kvadrate ispod 2000 eura. Za usporedbu, prije pet-šest godina, četvorni metar stana koštao je oko 500 eura.

Građevinska zemljišta trenutno koštaju od 35 do 50 eura po kvadratu, naravno, ovisno o poziciji, blizini i kvaliteti infrastrukture i nizu drugih kriterija.

Sada je i Grad pokrenuo inicijativu za projekt društveno poticane izgradnje. Na službenoj internetskoj stranici gradske uprave objavljen je poziv zainteresiranim građanima da ispune upitnike kako bi se ocijenio interes. Grad ima nešto zemljišta u svojem vlasništvu i cilj je upravo da se tim modelom osiguraju životni prostori za mlade obitelji.

Kada je riječ o izgradnji stanova u samom Imotskom, nekoliko privatnika upustilo se u taj posao još prije nekoliko godina. I pogodili su u sridu.

image
Braco Ćosić

Stanovi u jednom izgrađenom bloku rasprodani su odmah, a uskoro bi trebao biti gotov i još jedan kompleks od triju objekata s luksuznim stanovima i garažama. Kako doznajemo, svi kvadrati prodani su unaprijed.

Ovakva situacija na tržištu nekretnina svakako je odraz i ubrzanog razvoja turizma. Bez obzira što se već slijedeće godine očekuje ponuda od oko 500 kuća za odmor, pretežno u ruralnim područjima Imotske krajine, bez obzira što je ponuda apartmana u stalnom porastu, očito da je prilika za dodatnom zaradom pokrenula cijelu "pomamu" za nekretninama u gradu.

Ono što u cijeloj priči zvuči čak i nestvarno jest činjenica da i dio samih imotskih starosjedilaca, ali naslijednika nekadašnjih vlasnika kuća i zemljišta, a rasuti su širom Hrvatske i svijeta, još nisu svjestan aktualnih zbivanja na tržištu. Da ne govorimo da će se i sadašnji stanovnici Imotskog morati ubrzano prilagoditi svim izazovima koje donosi turizam.

17. travanj 2024 21:30