StoryEditorOCM
RegionalPAZITE SE

Polarni val zahvatio Hrvatsku: DHMZ izdao ozbiljna upozorenja za hladnoću, u nekim dijelovima države bit će i -12

Piše Jutarnji.hr
14. siječnja 2021. - 10:49

Hrvatsku je zahvatio polarni val zbog kojeg će se temperature tijekom noći i jutra u dijelovima zemlje spuštati i do -12 stupnjeva. 

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za hladne valove diljem zemlje idućih dana koji mogu ugroziti ljudsko zdravlje, pa je umjerena opasnost za zdravlje za danas označena za splitsko i riječko područje, dok je velika opasnost u narednim danima označena za područje Gospića i Karlovca, prenosi Jutarnji.hr.

image
Upozorenje na hladne valove koji mogu djelovati na zdravlje
 
Screenshot DHMZ

Upozorenje na hladne valove koji mogu djelovati na zdravlje

Danas će temperature biti niske, -10 u gorju, u većini unutrašnjosti temperatura će se kretati između -7 i -2, na obali i otocima od -1 na sjevernom dijelu do 5 na jugu.

Kako javlja DHMZ, u unutrašnjosti je mjestimice moguć snijeg, osobito u prvom dijelu dana kad je u središnjim kopnenim predjelima moguća i slaba kiša koja se smrzava u dodiru s podlogom.

U drugom dijelu dana oborina će biti uglavnom u Dalmaciji, mjestimice malo kiše, ponegdje i snijeg, a na sjeveru zemlje postupno smanjenje naoblake i česta sunčana razdoblja.

Na kopnu vjetar slab, na istoku i umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu istočnjak i jugoistočnjak sredinom dana će okrenuti na buru i jačati na jaku s olujnim udarima.

Najviša dnevna temperatura od 0 do 5 te između 6 i 10 stupnjeva Celzijevih na moru.

Idući će dani na moru biti sunčaniji, osobito u Dalmaciji, piše HRT. No bit će sve hladnije, a osjetu hladnoće pridonijet će povremeno jaka bura i sjeverni vjetar. U nedjelju - porast naoblake, na sjevernom Jadranu prema večeri i kiša, a u Istri susnježica i snijeg.

Povremeno slabog snijega, uz osjetan pad temperature bit će u unutrašnjosti. Snijeg će većinom padati u sjevernim kopnenim predjelima, ponajprije u Slavoniji i Baranji. Od petka dulja sunčana razdoblja. No sa sjevera će stizati osjetno hladniji zrak zbog čega je DHMZ objavio upozorenje na opasnost od hladnog vala. Njegov je vrhunac u nedjelju.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kako se ponašati za vrijeme ledenog vala.

Ne boravite dugo na otvorenom

Izbjegavajte izlazak u jutarnje ili noćne sate kada su temperature najniže. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu da se prekine boravak na hladnoći. Također izbjegavajte sve aktivnosti koje mogu uzrokovati brzo umaranje i izazvati ubrzano disanje pri niskim temperaturama. Ako vam grijanje nije dostupno, kao privremeno rješenje možete provoditi vrijeme u trgovačkim centrima.

Obvezni kapa, šal i rukavice

Ako ne možete izbjeći izlazak na hladnoću, zaštitite glavu kapom, jer se 30 % topline gubi iz područja glave. Ruke zaštitite rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Lice i usnice zaštitite kremom i balzamom za usnice.

Pripazite na odjeću i obuću

Odjenite više slojeva tople, ne preuske, odjeće po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Izuzetno je važna obuća otporna na vlagu. Izbjegavajte neudobnu obuću visokih potpetica radi smanjenja rizika od pada i ozljeda.

Budite u kontaktu sa svojim starijima

Starije osobe, osobito kronični bolesnici, zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. U hladnim mjesecima održavajte redoviti kontakt sa starijim osobama i osigurajte da uvijek uza sebe imaju osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Što učiniti u slučaju ozljede hladnoćom?

U slučaju pojave početnih simptoma hipotermije ili ozeblina (trnci u prstima, smanjen osjet prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol) potrebno je u što kraćem roku potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postupno ugrijavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se konzumirati tople bezalkoholne napitke (čaj, juhe) te potražiti stručnu medicinsku pomoć kod nadležnog liječnika.

19. travanj 2024 04:06