StoryEditorOCM
RegionalŠAKOM PO GLAVI

Pogledajte snimku brutalne tučnjave između splitskog prometnog redara i građanina, čuje se kričanje, zapomaganje, psovke. Bio je to pravi boks-meč!

Piše PSD
13. kolovoza 2021. - 16:22

Što se zaista dogodilo u Stobreču u nedjelju, pitanje je koje je otvorila video snimka dostavljena u našu redakciju. Naime, prema službenoj informaciji dobivenoj iz PU splitsko-dalmatinske, događaj je istražen i riješen.

Međutim, prema snimci, situacija je nešto složenija nego li u par rečenica dobivenih u policijskom biltenu. U ponedjeljak je njemu navedeno: policijski službenici II. PP dovršili su kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom koji se sumnjiči da je 22. kolovoza na ulici u Stobreču verbalno, a potom i fizički napao prometnog redara koji je obavljao službene radnje.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela napad na službenu osobu podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu. S druge strane na snimci se vidi kako prometni redar udara šakama 47- godišnjaka nakon što više nije ugrožen i nakon što je ovaj podigao ruke da se obrani.

Znači u trenutku kada se redar već obranio od prvotnog nasrtaja i kada ga je 47-godišnjak prestao napadati na bilo koji način. Još zanimljivija je konverzacija između drugog prometnog redara i okupljenih prolaznika koji su vidjeli, komentirali i snimali događaj.

Osim što se grčevito pokušava riješiti svjedoka događaja, kako ne bi vidjeli što se zaista događa, prijeti im razgovorom u policiji budu li snimali zbivanje te u konačnici policiji neistinito prijavljuje kako je napadnut i on i kolega mu.

image
PRIVATNI ALBUM

Sve opisano možete vidjeti u videu, a dijelove razgovora koje smo uspjeli rekonstruirati prenosimo radi boljeg razumijevanja snimke na kojoj je zvuk u nekim djelovima nerazgovjetan.

Mjesto radnje: Stobreč, kraj okretišta autobusa

Vrijeme radnje: nedjelja, 12.30 sati

Sudionici: dva prometna redara, 47-godišnjak, njegova obitelj, prolaznici, mještani

Snimka traje 3.04 minute, počinje takoreći idilično jer se u pozadini čuju cvrčci, kada se začuje uzvik:

- Ej, ej, stani, jes' ti lud? Jesi ti lud, alo! - čuje se muški glas dok vidimo kako muškarac u plavoj majici (47-godišnjak koji je dobio prijavu, op.a.) trči prema jednom prometnom redaru u uniformi i sustiže ga s leđa.

image
PRIVATNI ALBUM

Sljedeća scena je kako prometni redar šaketa 47-godišnjaka prikliještenog uz parkirani automobila dok ovaj obrambeno diže ruke u zrak. Priklještenom muškarcu ispada mobitel i pada na cestu.

Čuje se dječji krik, vidimo dječaka kako viče i  izviruje do pola kroz suvozački prozor vozila 47-godišnjaka, vjerojatno mu sin. U vozilu mu je i  supruga koja također sve vidi.

- Čekaj, dobro je! Sad će ti doći policija! - govori isti muški glas kao s početka snimke, zaustavlja kolegu u daljnjem udaranju te zaključujemo da cijelo vrijeme govori i snima drugi prometni redar.

- Udri! Nisam ga taka! - viče 47-godišnjak i pokušava objasniti.

- Snima te kamera! Još jednu rič reci, sniman te ima po ure, ja sam bivši policajac, ići ćeš na obavijesni pa ćeš skinut taj repić! Je l' ti jasno? Smirite se, vozilo je u prekršaju!- kaže mu prometni policajac koji snima.

Okreće se prema mladiću koji stoji i snima situaciju mobitelom te ga je uspio prijetnjama otjerati da prestane snimati. Problem mu je tada drugi mladić koji snima i ne da se potjerati. Pokušava i njega spriječiti da snima i govori mu da se udalji:

- Snimaš i ometaš! Snimate, ja sam službena osoba, ići ćeš na obavijesni razgovor,makni se s položaja!- govori redar.

Čujemo tijekom monologa i uzvik: Mater ti je**m!

Nakon toga isti redar govori:

image
PRIVATNI ALBUM

- Službene osobe napadnute su u uniformi u centru Stobreča. Omladinsko šetalište, dva službena redara. Molim te makni se s ovog položaja, upravo razgovaram sa policijskom postajom, govorim ti kao službena osoba. I ti i repić ići ćete na obavijesni razgovor.

Ovo je službeni mobitel, službeni, ne moram govorit ime ćut' će ime ovdje svi, napa mi je kolegu i mene fizički, sve ima snimljeno kamerom - govori stalno redar koji snima, malo se obraćajući policiji na mobitelu, malo mladiću koji snima, a malo prolaznicima koji počinju negodovati i čuje se da među sobom prepričavaju situaciju.

Kako smo naknadno saznali od očevidaca, 47-godišnjak je stao s vozilom kraj okretišta autobusa te mu je supruga izašla, otišla do pekare i vratila se odmah u vozilo s kruhom. Dobili su prijavu, iako, kažu očevici niti su ometali promet niti su stajali duže od minute-dvije. 

image
PRIVATNI ALBUM

- Ma ulazi ona s kruhom u auto i redar je vidi i snima. Zna da idu ća i nikog ne ometaju pa opet piše prijavu. Čuo sam da tako znaju ljudima pisat prijave na istoj autobusnoj postaji dan za danom za isti prekršaj pa im onda šalju poštom sve najedanput.

Trebali bi građaninu odmah dat prvu prijavu da ga upozore kako čini prekršaj da ga ne bi ponovio, a ne silovat dan za danom. Počeli smo se bojat tih lokalnih šerifa - ogorčen je mještanin koji kaže da bi trebao i drugi prometni reda bit prijavljen za lažno prijavljivanje jer je vikao policiji da su obojica napadnuti što nije sitina.

Radi potpunog informiranja zabrinutih mještana Stobreča i javnosti, poslali smo video snimku policiji i državnom odvjetništvu da nam pojasne ima li u postupanju prometnog redara koji udara 47-godišnjaka elemenata kaznenog djela ili prekršaja. Također da se uvidom u snimku procijeni ima li ikakvih nedjela u postupanju ostalih osoba sa snimke.

19. travanj 2024 17:33