StoryEditorOCM
RegionalSLUČAJ IZ SVIBNJA

Podignute optužnice protiv gotovo svih navijača Hajduka koji su privedeni na Desincu, zna se i koje im kazne prijete

Piše Marin Dešković/JL
28. ožujka 2023. - 17:03

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Goricio odlučilo je za navijačke nerede kod benzinske pumpe na Desincu u svibnju prošle godine, pri kojima je policija koristila vatreno oružje ranivši nekoliko navijača, podignuti optužnicu protiv gotovo svih navijača Hajduka koji su tada bili uhićeni - njih ukupno 43, neslužbeno doznajemo, piše Jutarnji list.

Tereti ih se da su s drugim nepoznatim osobama te jednim maloljetnikom sudjelovali u gomili od 250 do 300 osoba koje su, nezadovoljne time što ih Dinamo nije pustio na maksimirski stadion kako bi navijali na utakmici Dinamo - Hajduk, pri povratku napustili autobuse i druga vozila te napali policajce koji su im bili u pratnji.

"Bacali su razna aktivirana pirotehnička sredstva, staklene boce za piće, kamenje, iščupane prometne znakove, požarne aparate, kante za smeće i druge predmete, uslijed čega je došlo do upotrebe sredstava prisile od strane više policijskih službenika, kojom prilikom je 20 policijskih službenika zadobilo tjelesne ozljede", navodi se u optužnici.

Za trojicu navijača koji su jedini već ranije osuđivani tužitelji predlažu bezuvjetne zatvorske kazne od 10 mjeseci zatvora, dok su za ostalih 40 predložili 10-mjesečne zatvorske kazne zamijenjene radom za opće dobro. Sva 43 navijača porekla su optužbe - jedan dio se branio šutnjom, a veći dio je iznosio istovjetne obrane, prema kojima su oni bili napadnuti od strane policije, koja ih je počekla bespoštedno tući premda nisu nikoga napadali i nisu pružali otpor.

Kao svjedoci su ispitani i policajci, koji su pak tvrdili da ih je napala gomila od nekih 300-tinjak ljudi, no nitko od ispitanih policajaca nije vidio tko je od njihovih kolega ranio navijače, već ih dio samo navodi da su čuli pucnjave, a neki od njih su vidjeli jednoga policajca kako puca u zrak.

"U tom trenutku kada sam vidio koliko njih ide prema nama – oko 400 – rekao sam šefu: "Šefe gotovo je, ništa od nas". Bio sam u velikom strahu i u svojih 25 godina rada, nije se nisam tako osjećao, niti sam ikad takvo što doživio. Radio sam i u interventnoj policiji nekad i bio na dosta osiguranja utakmica, ali nešto ovako nisam nikad doživio, iako sam bio napadan od strane raznih navijačkih skupina dok sam radio taj posao.", rekao je jedan policajac.

20. travanj 2024 06:59