StoryEditorOCM
RegionalKORNATSKI ARHIPELAG

Počinje velika akcija spašavanja magaraca s pustog i zabačenog otoka Kurba Mala. Prijatelji životinja: Ostavljeni su žedni, izmučeni, prijeti im smrt!

Piše Saša Jadrijević Tomas/SD
29. srpnja 2020. - 20:05

Pozdrav. Mi smo turisti iz Poljske. Jedrimo Jadranom, a danas smo bili na napuštenom otoku i primijetili smo dva magarca. Činilo nam se da s njima nije nešto u redu, dali smo im vode. Popili su oko 20 litara vode. Prilično smo sigurni da su napušteni i da trebaju pomoć. Tu poruku Poljaci su poslali neprofitnoj organizaciji "Animal Police in Croatia (001)" prije nekoliko dana.

- Molim one koji imaju brod, brodić, čamac i koji mogu doći do otočića da im odvezu vode i hrane ako imaju i da nam se jave ako bi mogli pomoći s prijevozom kad se nađe smještaj. Ako su magarci uopće još živi. Isto tako molim one koji bi mogli smjestiti pokojeg da nam se jave, kao i one koji bi pomogli u hvatanju. Skupit ćemo novac za troškove - napisali su u toj neprofitnoj udruzi.

Slučaj smo prijavili Veterinarskoj inspekciji i Ministarstvu poljoprivrede te Državnom inspektoratu iz kojeg su žurno reagirali.

- Tijekom ove godine Državni inspektorat nije zaprimio niti jednu predstavku koja se odnosi na magarce koji se nalaze na lokaciji iz vašega upita. No, po predmetnoj predstavci, a zbog dobrobiti životinja veterinarska inspekcija žurno će obaviti zajednički inspekcijski nadzor s komunalnim redarstvom nadležne jedinice lokalne samouprave, a kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje životinja i da su životinje označene - naveli su u Državnom inspektoratu.

Pokazalo se da se radi o otočiću Kurba Mala u kornatskom arhipelagu, stoga smo komentar zatražili od Rokice Ferare, predsjednika udruge "Tribunjski tovar".

image
Otok Kurba Mala
Boris Kačan

- Ja sam prošle godine spašavao neke magarce koji su također bili ostavljeni na tom i drugim otocima. Ali mi pojedinci nemamo za to resurse, treba posebna mreža i puška za uspavljivanje, jer oni se prepadnu, misle da im želimo naškoditi. Također, to je nepristupačan teren, krš i makija, teško ih je uhvatiti. Ne znam čiji su to magarci na Kurbi Maloj i kako su tamo dospjeli, pretpostavljam da ih je netko vjerojatno bacio u vodu i oni su doplivali, jer nema tamo pristaništa gdje možete privezati brod.

Oni imaju tamo što brstiti, vidio sam da ima maslina i vjerojatno nisu gladni, ali za vodu nisam siguran, možda ima neki izvor. Ne znam mogu li do vode ljeti na ovim žegama. Taj problem moraju riješiti država i inspekcija, a najbolje bi bilo kad bi tovare s tog i drugih otoka skupilo i stavilo na jedan otok koji bi bio pod nadležnosti Nacionalnog parka Kornati. Bili bi svojevrsna atrakcija, jer su to krasne i pametne životinje. Ali nikoga nije briga - rekao nam je Rokica, koji je čuo da magarce povremeno nahrane i napoje radnici koji rade u obližnjem ribogojlištu.

- Znam i osobu koja je vlasnik većine parcela na Kurbi Maloj, to je obitelj Murterina Jadranka Papeše, ali magarci sigurno nisu njegovi - zaključuje Rokica.

Nazvali smo i obitelj Papeša, rekli su nam da magarci sigurno nisu njihovi.

- Da su naši magarci, mi bismo se sigurno brinuli o njima. Nekome možda nisu trebali, pa ih je tamo ostavio - rekli su nam u obitelji.

image
Lokacija Kurbe Male
Google Maps

Prijavu o ostavljenim magarcima dobili su i u udruzi "Prijatelji životinja".

- Primili smo nekoliko dojava očajnih turista i stanovnika nekoliko bližih otoka o okrutnom ostavljanju dvaju magarca na otoku Kurba u Nacionalnom parku Kornati. Doznali smo da su magarci ostavljeni prije više od tjedan dana na otoku na kojemu nema hlada, pitke vode ni hrane, a to je jedan od najsurovijih otoka na Kornatima. Pristup otoku moguć je samo uz posebnu brodicu koju ima Nacionalni park Kornati, a ta brodica ima rampu preko koje bi se magarci mogli ukrcati i prebaciti na obližnji otok Murter na kojemu postoji nekoliko farmi za konje i magarce ili barem privremeno na drugi otok na Kornatima gdje ima hlada i posjetitelja pa bi im barem bila omogućena pitka voda i hrana - kažu nam u toj udruzi u kojoj su poduzeli i konkretnu akciju.

- Na naš jučerašnji poziv Nacionalnom parku Kornati upućeni smo na gospodina koji vozi brodicu, a koji nam je odgovorio da je njegova brodica namijenjena skupljanju otpada i da do kraja tjedna mora skupljati otpad na otocima u sklopu Nacionalnog parka te da im nije prioritet maknuti magarce. Rekao nam je i da ga nazovemo u ponedjeljak pa ćemo onda vidjeti što se može, što je prekasno za izmučene životinje kojima prijeti smrt od gladi i žeđi. Mještanin Murtera koji nam se također javio kaže da je otok jako nepristupačan za dolazak bilo kojim drugim brodom ili gliserom osim tzv. brodicom te da kada bi ravnatelj NP Kornati naredio da se magarce makne s otoka, to bi se vjerojatno i učinilo.

Turisti dolaze svaki dan i ostavljaju magarcima pitke vode, no bez hrane i hlada, pogotovo na otoku gdje temperatura u ljetnim mjesecima doseže i do 40 °C, pitanje je koliko će još njihova jadna i izmučena tijela izdržati. Pitamo se kako skupljanje otpada može biti važnije od spašavanja nečijega života te kako jedan Nacionalni park, bez obzira na to što nije izravno odgovoran za navedenu situaciju, može dopustiti takvo ponašanje i nemar - navode u udruzi.

Iako se otok Kurba Mala nalazi u kornatskom arhipelagu, nije dio Nacionalnog parka Kornati, rečeno nam je u toj ustanovi. No, u Nacionalnom parku su spremni pomoći u spašavanju, te će u suradnji s inspekcijom i poslati plovilo koje će pokupiti nesretne životinje.

U akciju spašavanja će se uključiti i općina Murter - Kornati, što nam je potvrdio i načenik općine Toni Turčinov.

‘Prijatelji životinja‘: Dobiju poticaje, a onda magarce ostave

U udruzi 'Prijatelji životinja' kažu da često dobivaju prijave zbog ostavljenih magaraca.
- Naša udruga svake godine, a osobito ljeti, dobiva dojave turista o isluženim, gladnim i žednim magarcima koje neljudi ostavljaju na nenaseljenim dalmatinskim otocima. Te nesretne životinje, bez pomoći ljudi, osuđene su na polaganu i bolnu smrt od gladi, a osobito žeđi zbog jakih vrućina kojima su izložene cijele dane. Napominjemo da, iako u tim slučajevima nema izravnog zlostavljanja životinja, riječ je o kaznenom djelu mučenja ili ubijanja životinja jer ih njihovi skrbnici uskratom hrane i vode izlažu tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, što je kažnjivo kaznom zatvora do šest mjeseci i oduzimanjem životinje.

Prijavljujemo svaki slučaj, pa tako i ovaj, Općinskom državnom odvjetništvu i Veterinarskoj inspekciji. Naime, zanemarivanje i zlostavljanje životinja za koje njihovi skrbnici dobivaju državne poticaje redovita su praksa u Hrvatskoj, pri čemu se provedba davanja poticaja slabo ili nikako ne kontrolira.

Pojedini slučajevi dospiju u javnost zbog prijave turista, no mnogo je više onih gdje životinje svakodnevno trpe velike patnje zbog gladi, žeđi i zanemarivanja, a nitko za njih ne zna i ne može im pomoći. Nakon što njihovi ''vlasnici'' dobiju poticaje, a životinja im više nije korisna, ostave ju na pustom otoku, a sve kako bi ponovo zatražili poticaje za njih, bez sankcija jer kontrole nema. Smatramo nužnim da Ministarstvo poljoprivrede provede istragu svih pojedinaca i farmi koji su dobili poticaje kako bi se utvrdilo stanje u kojemu se nalaze životinje i kako bi se, uz rješenje veterinarske inspekcije, oduzele životinje svima koji zloupotrebljavaju mogućnost dobivanja poticaja - navode nam u udruzi.

Roca: Ja sam jednu spasio

Svojedobno je jednu magaricu spašavao i Bernard Roca iz Vodica.

- Neki od tih otoka su u državnom vlasništvu, a na nekim otocima ima zemljišta koje je u privatnim rukama, pa je teško znati jesu li magarci ostavljeni ili su nečije vlasništvo. I sad tko će znati čiji su to magarci i zašto ih je netko tu ostavio. Ja sam spasio jednu magaricu, a onda se odjednom javio vlasnik i tražio je natrag, ali veterinarska inspekcija je rekla da magarac ostaje sa mnom, pa smo mu našli smještaj - kaže za 'Slobodnu' Bernard Roca.

Portal Morski.hr je prošle godine pokrenuo i akciju spašavanja magaraca. Naime, na plaži otoka Ravan (šibenski arhipelag) jedna osoba je uočila magaricu. Također je bila žedna, a vjerojatno i gladna jer na otoku nema previše vegetacije.
– Životinja je vrlo pitoma. Odmah prilazi ljudima i traži pomoć.

Prilikom prvog susreta i prije nego što smo se usidrili izašla je na obalu i počela nas tužno dozivati. Nakon što smo je napojili i dali nešto dvopeka i voća, te krenuli nazad na brod, krenula je za nama zagazivši u more i ponovno nas tužno dozivala – ispričao je tada vidljivo uzbuđeni čitatelj. Tu magaricu je spasio spomenuti Bernard Roca.

KZ: Zatvor do godine dana

Zlostavljanje, zanemarivanje i ubijanje životinja kazneno je djelo. Naime, "tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine".

Tko to učini iz koristoljublja, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine. Tko, pak, iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju tijekom duljeg vremena, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci. Također, žiovotinja će se oduzeti.

‘Potreseni smo i zgroženi‘

Na općinskim stranicama se oglasio i načelnik Općine Murter-Kornati, Tonći Turčinov. 

- Zahvaljujemo na dojavi savjesnih i humanih nautičara koji su na otoku Kurba Mala uočili dvije napuštene i zanemarene životinje iz porodice kopitara Equus- magarca. Potreseni smo i zgroženi ovakvim nehumanim činom zanemarivanja životinje, koja je uz konje najdugovječnije u suživotu s ljudima, prema saznanjima još od 3000. p. n. e - napisao je Turčinov koji je potom u izjavi za 'Slobodnu Dalmaciju' naveo da će tijekom četvrtka prijepodne prema otoku krenuti veterinari i on osobno kako bi im se dostavila hrana i voda.

U planu je potom, možda već i u petak, da se uz pomoć broda Nacionalnog parka Kornati životinje izmjeste, te presele na neku od farmi.

NP Kornati: Transportirat ćemo magarce

Na slučaj se osvrnuo i Šime Ježina, ravnatelj javne ustanove Nacionalni park Kornati. 

- Otočić se nalazi u šibenskom arhipelagu, tj. Žutsko-sitskoj otočnoj skupini. U širem smislu, ti otoci spadaju pod kornatski arhipelag ali nisu u granicama nacionalnog parka.

Administrativno spadaju pod Općinu Murter-Kornati te je ona dužna utvrditi razloge zbog čega je došlo do ovog nehumanog čina, jer je to prije svega komunalni problem.

Kako ustanova NP Kornati raspolaže odgovarajućim plovilima spremni smo za svaku logističku pomoć oko transporta unesrećenih životinja - rekao nam je Ježina.

16. travanj 2024 10:48