StoryEditorOCM
RegionalNAPOKON PRED SUDOM

Počelo suđenje generalu Đukiću za ratne zločine u Dalmaciji: pozvano 400 svjedoka; U odsutnosti se sudi još šestorici

Piše Vladimir Urukalo
1. ožujka 2023. - 18:04

Umirovljeni 75-godišnji general bivše JNA Borislav Đukić doveden je jučer iz splitskog zatvora na Županijski sud u Splitu gdje mu je, čitanjem optužnice, počelo suđenje za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen od kolovoza 1991. do 4. kolovoza 1995. godine na širem području Šibenika, Knina, Skradina, Vodica i Drniša.

Đukić je jedini od prvotno osam okrivljenih koji je dostupan hrvatskom pravosuđu nakon što ga je još u ožujku 2016. godine Crna Gora izručila Hrvatskoj gdje ga se tražilo zbog postupka ratnog zločina protiv civila odnosno zbog toga da je s 30 tona eksploziva htio srušiti HE Peruća.

Za taj je zločin bio dva puta osuđivan, prvi put na devet godina, a kad je ta odluka ukinuta u ponovljenom je postupku krajem prosinca 2020. godine na splitskom sudu osuđen na deset godina zatvora. No, i tu je odluku viši sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje koje tek treba početi.

U međuvremenu je, evo, počeo postupak za zločine na šibenskom području, a osim Đukića u optužnici su još i oficiri bivše jugo vojske potpukovnik Jovan Grubić (76), pukovnik Milorad Radić (67), pukovnik Petar Andrić (76), pukovnik Vladimir Davidović (74) te dva nekadašnja sekretara SUP-a Knin u tom periodu Ilija Prijić (66) i Slobodan Vujko (62).

Njima se sudi u odsutnosti, a postupak protiv pukovnika Dragana Harambašića je obustavljen jer je u međuvremenu umro.

Đukić je na splitskom sudu kazao da se ne osjeća krivim, a tijekom postupka sudsko vijeće na čelu sa sucem Milom Rebićem trebalo bi se saslušati čak oko 400 predloženih svjedoka.

Optužnica ŽDO-a tereti Đukića da je tijekom kolovoza i rujna 1991. godine svojim podređenima izdao zapovijed da nasumce, bez određenih ciljeva, topništvom i pješačkim napadima udaraju po Tribunju, Skradinu, Vodicama, Drnišu, naseljima u općini Promina i Ružić pri čemu je ubijen 21 civil, a veći broj njih je teže i alkše ranjen te su uništeni i oštećeni vjerski, kulturni, stambeni, gospodarski i drugi objekti.

U okupaciji naselja Sonković, Gračac, Vaćane, Kula Peković, Ždrapanj, Rupe, Laškovica, Ićevo i Plastovo u skradinskom zaleđu, naselja Piramatovci, Bilostanovi, Krković, Lađevci, Žažvić, Cicvare, Međare, Čista Velika, Čista Mala i Dragišić u vodičkom zaleđu potom Drniša te sela Miljevci, Trbounje, Velušić, Žitnić, Badanj, Siverić, Tepljuh, Parčić, Kanjane, Kadina Glavica, Kričke, Ružić, Otavice, Gradac i Baljci, po optužnici je od gotovo 14 tisuća građana hrvatske i drugih nesrpskih nacionalnosti koji su tamo živjeli protjerano njih 13 tisuća i 97 odnosno ostalo ih je tek 870 uglavnom starih, nemoćnih i bolesnih.

Dakle, oficiri nekadašnje armije su zapovijedali i dopuštali da se uništavaju civilni objekti, ubijaju i siluju civili, pljačkaju i miniraju vjerski i drugi objekti. Konkretno, tereti ih se za smrt 126 civila, zatvaranje i zlostavljanje više stotina civila u zgradi SUP-a u Kninu te uništavanje i oštećivanje 3964 stambena objekta, 20 katoličkih crkvi, dvije kapelice, 37 gospodarskih objekata, sedam javnihi objekata, Gradskog muzeja Drniš i Crkvice Presvetog otkupitelja s obiteljskom grobnicom Meštrović u Otavicama.

Suđenje se nastavlja sredinom svibnja kada je planirano saslušanje 45 svjedoka.

20. travanj 2024 06:54