StoryEditorOCM
RegionalU SRIDU

Pobjednik Bare, prvog natjecanja za jedan od trofeja 307. alkarskih svečanosti, je alkar Ivo Zorica iz Hrvaca s ukupno 10 punata

Piše Toni Paštar
5. kolovoza 2022. - 20:56

Pobjednik Bare, prvog natjecanja za jedan od trofeja 307. alkarskih svečanosti, je alkar Ivo Zorica iz Hrvaca s ukupno 10 punata i to poslije dvostrukog pripetavanja. Poslije završene treće trke alkari Mihovil Župa i Ivo Zorica imali su po 8 punata pošto su obojica imali po dva pogotka "u sridu" i jedan pogodak "u dva". Nakon što je vojvodin ađutant Josip Jadrijević izijestio vojvodu da dva alkara imaju isti broj punata vojvoda Mario Šušnjara zapovjedio je da se pripetavaju do kraja.

image

Ivo Zorica

Ante Cizmic/Cropix

Sa starta je prvi krenuo Mihovil Župa i – promašio. Kada je pojurio Ivo Zorica cijelo gledalište bilo je na nogama. Njegovo koplje pogodilo je alkarsku metu, odbacilo je,ali nije ostala na koplju, pogodio je "u ništa". Tako su oba alkara ostala na skoru od po 8 punata. U ponovljenom pripetavanju Mihovil Župa pogodio je "u jedan", a Ivo Zorica "u dva".

Ivo Zorica je rođen 1983. godine. Po naobrazbi je ekonomski tehničar zaposlen kao službenik u sinjskoj poslovnici PBZ. Oženjen je Monikom s kojom je do sada dobio sina Dominika i kćerku Juditu. Dolazi iz poznate obitelji Zorica, kao drugi alkar. U pratnji barjaka debitirao je 2000. godine, a 2002. godine postao je alkar kopljanik. Od 2006. do 2013. godine bio je zamjenik alaj-čauša. U riznici trofeja ima slavodobitnički plamenac 305. Sinjske alke, četiri Čoje, a ovo mu je peta pobjeda na Bari. Do svoga desetog alkarskog trofeja Ivo Zorica došao je jašući na konju Dream u vlasništvu konjičkog kluba "Vreba" iz Hrvaca.

image

Ivo Zorica je prošle godine pobijedio na Čoji

Tom Dubravec/Cropix

Za pobjedu na Bari alkarski vojvoda Mario Šušnjara na koplje Ive Zorice privezao je 200 centimetara zelene čoje, simbol livade "alkarice" u Sinjskom polju i pobjede. Zorica je uz to za sebe i svoga alkarskog momka Miljenka Lovrića, također iz Hrvaca, zaposlenika HTK-PSK i HRVI, osvojio brončanu plaketu Alke, a osvojio je i novčanu nagradu Viteškog alkarskog društva od 15 tisuća kuna.

Natjecanje za Baru održano je pred više od 5.000 gledatelja. U svečanoj alkarskoj loži bili su domaćini dr. Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva, Miro Bulj, gradonačelnik Sinja, fra Marinko Vukman, gvardijan Franjevačkog samostana i upravitelj svetišta Gospe Sinjske, članovi Upravnog i Nadzornog odbora VAD-a, čelnici gradova i općina alkarskog kraja, sinjski gradski vijećnici, predstavnici "Trke na prstenac" iz Barbana, Starih Grenadira iz Ženeve, Sartiglie iz Oristana na Sardiniji i drugi.

Alkari su već na prvom natjecanju 307. alkarskih svečanosti pokazali da su izvrsno uvježbani. Odlično su pogađali alkarsku metu. U prvoj trci pogodili su nevjerojatnih 30 punata, u drugoj 22 punta, a u trećoj odličnih 29 punata. Ukupno su 11 puta pogodili u najmanji krug, "u sridu", 15 puta "u dva", uz minimalni broj promašaja i tek nekoliko pogodaka "u ništa". Ove subote s početkom u 17,30 sati održat će se natjecanje za Čoju. 

image
Ante Čizmić/ CROPIX
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
24. travanj 2024 18:34