StoryEditorOCM
RegionalSKANDAL

Po lovištu Ljubač pobacan otrov: engleski seter star osam godina je uginuo; a dva psa, ptičar epaniel bretonac te tornjak, u posljednji čas spašena!

Piše Branko Božić
25. siječnja 2021. - 16:28

Pored toga što ih je pandemija koronavirusa tako reći bacila na koljena, i to prvenstveno u sferi financija, koje su jednostavno presušile uslijed izostanka lovnog turizma, lovci ražanačkog Lovačkog društva "Kobac", ovih se zimskih dana na čelu s mladim i agilnim predsjednikom Markom Kožulom, suočavaju sa još jednom velikom nevoljom.Naime, na nekoliko punktova unutar njihovog otvorenog lovišta XIII/119 Ljubač, za sada nepoznati počinitelj, ili pak njih više, odložili su otrovne pripravke od kojih je jedan lovački pas engleski seter star osam godina uginuo, dok su dva psa, živahni ptičar epaniel bretonac te tornjak, u posljednji čas zahvaljujući  pravovremenoj intervenciji njihovih vlasnika i liječnika veterinara ostala na životu.

- Na terenu između zaseoka Stojići i Jordani u dubini lovišta u okviru turističkog lova na šljuku benu, sudjelovali su naši dugogodišnji talijanski prijatelji, sa kojima imamo potpisan ugovor o zakupu, a koje smo u ovoj krizi COVIDA-19 čekali da nam dođu kao ozebli sunce.U jednom trenutku jedan njihov pas, a riječ je o osam godina starom engleskom seteru, u radu je pojeo još tada nepoznatu stvar.U vrlo kratkom vremenu počeo je teturati te se ponašati na vrlo čudan način. Uočivši da je po srijedi nešto ozbiljno, talijanski prijatelji pozvali su naše lovočuvare, koji su potom hitno organizirali prijevoz psa i njegovog vlasnika do najbliže veterinarske ambulante.No, nažalost intervencija liječnika nije urodila plodom, jer je progutana otrovna tvar nažalost tijekom operativnog zahvata prouzročila smrt. Ustanovljeno je da se radi o otrovnoj supstanici zvanoj pužomr, kazuje nam dugogodišnji lovnik "Kopca" Alen Perišić te nadodaje:

- Možete zamisliti kako smo se nakon ovog incidenta mi domaćini osjećali, a da ne govorim o vlasniku psa. Sa suzama u očima i u nevjerici nije mogao doći k sebi. Bio je jednostavno užasnut i zgrožen. Nakon tolikih godina koliko već lovi kod nas, ovo mu se dogodilo po prvi put.

- Nekoliko dana potom na sličan način umalo naš član lovac Davor Miočić iz Podvršja, nije ostao bez njegovog lovačkog psa bretonca kao i gospođa rekreativka Smilja Salapić bez njezinog tornjaka.Njihovi su psi spašeni zahvaljujući pravovremenim intervencijama veterinara. Nakon ova tri nemila događaja , koja su nam nanijela nemjerljivu štetu,odmah smo se na nivou udruge organizirali te smo pristupili detaljnom češljanju terena.Potraga je urodila plodom jer smo na 6-7 lokacija nakon detaljne pretrage pronašli otrovne supstance.U međuvremenu smo organizirali pojačani nadzor lovišta od strane lovočuvara, lovnika i samih lovaca. Nažalost, nismo u mogućnosti nikome zabraniti ulazak u lovne terene, a u okviru mjera koje provodimo svakodnevno u terenu uz ostalo upozoravamo i sve vlasnike kućnih ljubimaca, da se i oni maksimalno pripaze prilikom šetnje, pojašnjava lovnik Perišić, te dodaje kako su odmah o navedenim vandalskim radnjama obavijestili zadarsku Policiju kao i glavnog županijskog lovnog inspektora te čelnike LSZŽ.

- Po nama ovo je organizirani udar na našu uspješnu Lovačku udrugu, prvenstveno od strane onih iz naše okolice, koji bi nas najradije gurnuli u jamu. Proradila je ljubomora,zloba, jal a i u krajnjem slučaju ludost neprijatelja "Kopca". I to upravo sada u vrijeme koronakrize, kad su čuli a i vidjeli, da su nam ipak unatoč COVIDU-19 stigli u komercijalni turistički lov dugogodišnji talijanski prijatelji, zaključuje na kraju s velikom dozom rezigniranosti lovnik Alen Perišić.

19. travanj 2024 07:49