StoryEditorOCM
RegionalKAKO I KOLIKO?

Perete ruke, ribate kuću, a jeste li zaboravili očistiti potencijalni izvor zaraze? Vaša omiljena igračka možda je puna virusa, no kako ju oprati? 

Piše Slobodna Dalmacija
23. ožujka 2020. - 19:12

Nosimo maske, dezinficiramo kvake i cipele, ribamo ruke dok ne pocrvene... no čistimo li predmet kojeg nosimo posvuda, pa i tamo gdje, prema najnovijim preporukama, nipošto ne bismo smjeli?

U moru savjeta oko pandemije opakog Covida-19 jedan se čini poprilično važnim, a imamo dojam da ga mnogi previđaju. Čišćenje mobitela u doba korone. Kako i koliko često.

Vjerojatno ste čuli da koronavirus može preživjeti na različitim površinama, na nekima duže, na nekima kraće, no na većini tvrdih površina lako preživi puno duže od jednog dana. A čistite li vi svoj smartphone bar jednom dnevno? I je li to dovoljno?

Je li moguće da cijelo vrijeme svoje ruke, koje tako pažljivo sapunjamo, čim uzememo mobitel potencijalno izlažemo virusu?

Prema mišljenju koje su iznijeli američki stručnjaci, mobitel bi trebalo dezinficirati svaki put kad ga nekome posudimo, ali i svaki put kad operemo ruke. S tim se slažu i Britanci te upozoravaju da se, kad dodirnemo nedezinficirani ekran pa potom taknemo lice, izlažemo zarazi kao da smo ga dirali neopranim rukama. 

No, ruke je lako oprati, a kako očistiti mobitel? Apple savjetuje korištenje 70-postotnog isopropyl alkohola ili Clorox maramica za čišćenje. Maramice koje sadrže klor nije preporučljivo koristiti za dezinfekciju mobitela jer ih može oštetiti, a prema nekim mišljenjima alkohol je uputno razrijediti destiliranom vodom, u omjeru 1:1.

Samsung svojim korisnicima savjetuje korištenje mekane, vlažne krpice.

Mobitel možete očisititi lagano navlaženom krpicom od mikrofibre, ali ju nakon toga odmah operite da viruse s mobitela ne biste prenijeli na druge površine.

Nije preporučljivo prskati mobitel sredstvom za dezinfekciju, bolje ga je nanijeti na krpicu pa njome prebrisati ekran. Naravno, pod uvjetom da je prikladno za čišćenje elektronike.

Nije li vam ništa od navedenog pri ruci, smartphone možete očistiti sapunom i vodom. Naravno, nećete mobitel gurnuti pod vodu, čak ni ako proizvođač tvrdi da je vodonepropusan, nego ćete koristiti komad tkanine ili papirnati ubrus navlažen vodom i prekriven sapunom. Mobitel treba prebrisati, a zatim sapunicu očistiti drugim, lagano navlaženim ubrusom. Pustite ga da se osuši i koristite bez straha od zaraze.

 

19. travanj 2024 12:47