StoryEditorOCM
RegionalSTRAVIČAN SLUČAJ

Pas joj odgrizao dio lica, a nitko nije bio odgovoran?! Sama je krenula otkrivati istinu i onda je uslijedio preokret

Piše Katarina Marić Banje/SD
10. ožujka 2023. - 08:25
Gordana Martinec u KBC Split nakon operacije od ugriza psa; Turski kangalski ovčar/IlustracijaPrivatni album; Shutterstock

Protiv vlasnika psa pasmine turski kangal koji je odgrizao dio kože na licu Gordane Martinec, djevojačko Bačić, (58) iz Blata na Korčuli podignuta je optužnica zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi. Optužni akt je proslijeđen na Općinski sud u Dubrovnik, a poražavajuće je što je podignut dvije godine i tri mjeseca nakon događaja za koji su u prvi mah i korčulanski policajci i DORH kazali kako u njemu nema elemenata kaznenog djela.

Pas je Gordanu Martinec napao u kolovozu 2020. godine dok je bila kod rodbine na ručku u uvali četiri kilometra od Blata u kojem živi. U kući su u trenutku napada bili i vlasnici psa kod kojih je Gordana sa suprugom bila gost.

Životinja je skočila na nju kada se ustala od stola da zapali cigaretu i čeljustima joj zahvatila lice te lijevu ruku koju je podigla da se zaštiti. Na Hitnoj pomoći u Blatu joj je liječnica konstatirala teške tjelesne ozljede zbog kojih je morala na operaciju u KBC Split na Odjel maksilofacijalne kirurgije kojeg nema u Dubrovniku.

image

Gordana Martinec prije napada psa

Privatni album

U Split nisu Gordanu uputili sanitetskim prijevozom, već bez medicinske pratnje u osobnom automobilu kojim je upravljao njen suprug. Operirana je dva puta i do danas ima fizičke i psihičke posljedice traume o kojima smo pisali nakon razgovora s njom.

Međutim, kako se pokazalo i kako su liječnici potvrdili u nizu nalaza, njenom stanju je doprinijela i činjenica da su se nadležne institucije doslovno grčevito borile da u navedenom slučaju ni ne pokušaju naći odgovornu osobu.

Dok je Gordana Martinec ispod zavoja krvarila u automobilu na 200 kilometara dugom putu do splitske bolnice iz rana na licu i ruci, na Korčuli se odvijao igrokaz radnog naslova “Slabo vidim, a još slabije čujem”. Nakon što je medicinska sestra Zavoda za hitnu medicinsku pomoć iz Ispostave Blato dojavila da je medicinsku pomoć zatražila žena koju je ugrizao pas, u slučaj je uključena Policijska postaja Korčula.

Skočio je na nju, potpuno je unakazio i život joj pretvorio u pakao: ‘Liječnici u splitskoj bolnici bili su šokirani‘

Prijavljeno im je kako je liječnica ozljede na Gordani Martinec okarakterizirala kao teške tjelesne ozljede. 

- Izvršenim konzultacijama s Općinskom državnim odvjetništvom Dubrovnik procijenjeno je da nema elemenata kaznenog djela, a nisu utvrđeni ni elementi prekršaja - stoji u potvrdi iz policije.

Procjena je donesena bez razgovora sa žrtvom jer je neposredno nakon događaja bila u stanju šoka i nije mogla govoriti, ali i bez da se pričeka da bude u stanju dati izjavu. Policajci su razgovarali s vlasnikom psa i suprugom ozlijeđene žene i zaključili slučaj.

image

Gordana Martinec nakon operacije

Privatni album

Kada je Gordana Martinec vidjela da zaista nitko neće odgovarati za ozljede koje su joj ostavile trajne posljedice, i kada joj je zdravstveno stanje dozvolilo, sama je krenula u otkrivanje potpune istine. Prvo je u prosincu 2021. godine zatražila i dobila potvrdu od PP Korčula da je slučaj prijavljen i da su znali kako se radi o teškim tjelesnim ozljedama.

UPOZORAVAMO ČITATELJE DA JE FOTOGRAFIJA PRILOŽENA U NASTAVKU TEKSTA IZRAZITO UZNEMIRUJUĆEG SADRŽAJA

Nakon toga se obratila Službi za unutarnju kontrolu PU dubrovačko-neretvanske. Oni su joj u ožujku 2022. godine odgovorili kako su vezano za napad psa policajci izašli na mjesto događaja i obavili razgovor s liječnicom, zatim s vlasnikom psa i sa suprugom Gordane Martinec.

- Tom prilikom poradi zadobivenih ozljeda i stanja šoka s vama nije obavljen razgovor. Izvršena je telefonska konzultacija s ODO Dubrovnik s kojeg su izjavili kako u događaju nema elemenata kaznenog djela koje se provodi po službenoj dužnosti ili prijedlogu te da se radi o nesretnom slučaju.

Na osnovu toga, policijski službenici nisu imali razloga za daljnjim postupanjem - odgovorili su iz unutarnje kontrole policijske uprave.

Pozvali su se i na navode iz otpusnog pisma u kojem stoje podaci iz Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije prema kojima pas živi s vlasnicima u Zagrebu, a redovito se cijepio. Prije i nakon ugriza se uredno ponašao te je naloženo da se provede desetodnevni veterinarski nadzor psa, navedeno je.

image

Ugrizna rana snimljena neposredno prije operacije

Privatni album

Ako životinja po isteku bude živa i zdrava, zaključeno je kako tada ne treba žrtvu ugriza podvrgavati antirabičnom tretmanu koji je potreban kada se utvrdi da je životinja oboljela od bjesnoće.

- Ne znam ni odakle ti podaci u otpusnom pismu kada sam ja osobno kontaktirala veterinarsku inspekciju koja nije imala nadzor nad psom te su iz nadležnog ministarstva potvrdili kako oni nisu upoznati s događajem. Posebno sam ogorčena na Policijsku postaju Korčula koja nije nikoga prijavila za ovaj stravični događaj.

Pa pogledajte fotografije mojih ozljedica i posljedice. Je li moguće da nitko za to neće odgovarati? Što bi se dogodilo da nisam podigla ruku ispred lica? Što bi se dogodilo da je na mom mjestu bilo dijete?

Policajci se nisu niti potrudili saznati stvari koje se pričaju po cijelom mjestu i koje bitno ukazuju na okolnosti koje su prethodile napadu - pita se žrtva napada.

Kako nam je kazala, kasnije je saznala kao je pas kangal  bio deset dana prije napada zatvoren sam u apartmanu. Razlog toga je bio incident na plaži kada je krenuo na dijete koje se kupalo u moru.

Turski kangal je ovčar koji spada u tradicionalnu pasminu pasa čuvara velike stoke prijeklom iz okruga Kangal u pokrajini Sivas. Mužjaci su teški od 48 do 60 kilograma i visoki od 70 do 80 centimetara.

image

Gordana Martinec nakon druge operacije rekonstrukcije ožiljka od ugriza psa

Privatni album

U otpusnom pismu iz splitske bolnice navedeno je kako je Gordana Martinec išla psu dati jesti pri čemu je on skočio i ugrizao je za lice. U jednom dijelu dokumentacije je navedeno da se tijekom ručka sagnula kako bi podignula hranu koja je pala na pod te je tada pas napao.

Gordana Martinec nam kaže kako ne zna odakle potječu takve verzije događaja koje kategorički poriče. Ona sama nije bila u stanju govoriti kada je došla na Hitni prijem, a policija je u prvoj rundi dvoje obrade sve provela bez da nju ispitaju.

Zbog svega opisano je u ožujku 2022. godine osobno došla u Policijsku postaju Korčula i podnijela kaznenu prijavu na zapisnik. To je bio i prvi put da su korčulanski policajci uzeli njenu izjavu vezano da događaj.

Njenu prijavu su korčulanski policajci zajedno s ostalom prikupljenom dokumentacijom proslijedili DORH-u u Dubrovnik. Istovremeno je Gordana Martinec podnijela prigovor Službi za unutarnju kontrolu MUP-a.

Krajem travnja prošle godine iz MUP-a stiže odgovor na njen prigovor upućen unutarnjoj kontroli. U njemu su doslovno “oprali ruke”, ali i obraz korčulanskim policajcima.

Kronološku su nabrojili što se sve napravilo neposredno nakon napada psa.

- S obzirom na navedeno nismo utvrdili nezakonitosti u postupanju službenika PP Korčula te je  prigovor neutemeljen - zaključili su. 

Istakli su kako je Gordana u međuvremenu sama podnijela kaznenu prijavu u postaji u Korčuli koja je uredno zaprimljena i proslijeđena DORH-u.

- DORH je samostalno i neovisno pravosudno tijelo i zabranjen je svaki oblik utjecaja prema državnom odvjetniku vezano za poduzimanje daljnjih radnji i mjera - podučili su između ostalog u odgovoru iz MUP-a.

Međutim, sva ta zakonita postupanja korčulanskih policajaca, napravljena u konzultaciji s Općinskim državnim odvjetništvom Dubrovnik bila su manjkava. Pokazalo se to u studenom prošle godine, dvije godine i tri mjeseca nakon stravičnog događaja.

image

Kangalski ovčar

Toliko vremena je trebalo, istom tom državnom odvjetništvu koje je u prvoj fazi konzultiralo policajce s Korčule da nema ni kaznenog ni prekršajnog djela u događaju gdje je ženi odgrižen dio lica, da podigne optužnicu protiv vlasnika psa. Terete ga za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Odvjetnik Marko Samardžija, koji zastupa Gordanu Martinec, potvrdio nam je kako je optužnica na dubrovačkom sudu.

- Od Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku sam obaviješten kako su nakon izvidnih radnji podigli optužnici zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom prilikom čega su prouzročene teške tjelesne ozljede mojoj klijentici.

Od prvog dana je jasno da se radi o teškim tjelesnim ozljedama i tako se izjasnila i liječnica s Hitne pomoći u Blatu - kazao nam je odvjetnik.

Nakon toga se Gordana Martinec ponovno obratila Službi unutarnje kontrole zbog neprofesionalnog i nezakonitog postupanja PP Korčula. Dobila je odgovor kako nije iznijela “nove pritužbene navode” te da su joj već ranije odgovorili.

Očito, podignuta optužnica protiv vlasnika psa, koja ukazuje na potpuno krivo postupanje u obradi slučaja, nije ništa novo ni bitno.

15. travanj 2024 11:00