StoryEditorOCM
RegionalNEVOLJA NA NEVOLJU

Ovršilo kćerku za bolnički račun pokojne majke: bolnica naplatila 1.500 kuna jednodnevni boravak 83-godišnjakinje koja je preminula na liječenju

Piše PSD.
17. travnja 2021. - 12:48

Splitska bolnica ovršila je 57-godišnjakinju za bolnički račun njene pokojne majke u iznosu od 1.500 kuna. Presudom Općinskog suda u Splitu, osim što je na snazi održan platni nalog na temelju kojeg je pokrenut postupak ovrhe, određeno je i da žena plati pripadajuće kamate te 200 kuna troškova javnog bilježnika koji je proveo postupak prisilne naplate.

Kontaktirali smo našu sugrađanku koja nam je potvrdila da je počela otplaćivati dug bolnici.

- Moja pokojna majka imala je 83 godine i posljednjih godinu dana stalno je bila u bolnici jer je imala moždani udar, a otprije je bila srčani bolesnik. Tako smo je i odveli 23. prosinca 2017. godine te je oko 17 sati zaprimljena u bolnicu, a preminula je sutradan, na Badnji dan  u 19 sat.

Tada je već bila nepokretna i ovisna o tuđoj pomoći. Svaki dan su se lijekovi dizali i znala sam da ima važeću policu dopunskog osiguranja. Nitko nije rekao da je istekla, zadnji dan je bio upravo taj dan kada je majka hospitalizirana. Na dan kada je preminula polica je bila već nevažeća.

Da su mi rekli da je istekla ja bih je produljila. Ovako su mi poslali račun za troškove za taj dan, njen posljednji. Ne sjećam se što je sve pisalo u računu, znam da je bilo nešto kao: jedna igla, ručak, usluge, okretanje u krevetu.

A što ću vam kazati, s obzirom na to da je majka imala osnovno zdravstveno osiguranje, pitam se koliki bi bio račun da nije bilo tako - kaže nam sugrađanka koja je uplatila prvu od tri rate na koliko su dogovorili otplatu duga.

Općinski sud u Splitu je u svojoj presudi odlučio da održava na snazi platni nalog javnog bilježnika iz Splita iz rujna 2019. godine. Ovrhu je predložila bolnica i zatražila od javnog bilježnika njenu provedbu na temelju računa broj i rješenja o nasljeđivanju iza 83-godišnjakinje prema kojem je kćerka bila jedina nasljednica.

Bilježnik je donio rješenje o ovrsi na koje je kćerka izjavila prigovor u kojem je navela da se račun odnosi na bolničko liječenje njezine pokojne majke, premda je njezina pokojna majka imala ugovoreno dopunsko zdravstveno osiguranje. Njezina majka da je uredno podmirivala obveze po ugovorenoj polici dopunskog zdravstvenog osiguranja zbog čega je kćerka predložila da se ovrha odbaci.

Dostavila je dokaz da je 20. prosinca 2017. uplaćeno 213,23 kune dugovanja za dopunsko zdravstveno osiguranje. Na traženje suda HZMO, Regionalni ured Split je dao očitovanje u kojem je navedeno da su uvidom u svoje evidencije utvrdili kako je polica dopunskog zdravstvenog osiguranja poništena krajem studenog 2017. godine.

Račun za kojeg se tereti kćerka je dužna platiti kao pravna sljednica pokojnice jer je nastao 24. prosinca, a datum dospijeća je 31. siječnja 2018. godine. Iz navedenog je, dakle, više nego razvidno da u razdoblju kada je nastao račun za bolničko liječenje sada pokojne ona nije imala važeću policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, navodi se u sudskoj presudi.

Stoga je kćerka, kao njezina pravna sljednica, dužna podmiriti utuženo dugovanje, zaključeno je. Upitali smo i KBC Split radi li se o uobičajenom postupku u ovakvim situacijama.

- Prema Zakonu o fiskalnoj odgovornosti Ustanova je dužna naplatiti potraživanja. Naplatu svakako nastojimo dogovorno riješiti. U pravilu čekamo plaćanje računa barem 3 mjeseca, a često i više mjeseci od dana prestanka liječenja.

Ako se račun ne plati Ustanova šalje opomenu, nakon koje čeka još barem 3 mjeseca. Prema tome, ovrsi pristupamo samo u krajnjoj nuždi jer nas na to obvezuje Zakon o fiskalnoj odgovornosti - odgovorile su nam Stručne službe Ravnateljstva KBC-a Split.

U troškove postupka uvrštena je javnobilježnička nagrada u iznosu od 80 kuna zajedno sa 25 posto PDV-a ili ukupnih 100 kn te sudska pristojba na presudu u iznosu od 100 kn.

24. travanj 2024 01:44