StoryEditorOCM
RegionalTOP INVESTICIJE

Ovo su najvažniji poljoprivredni projekti: briljiramo u vinu, maslinama, bajamu i maraški, trešnje ugrožava posolica, a sve je oduševio - eukaliptus!

Piše Mišel Kalajžić
9. svibnja 2020. - 11:04

Na zadarskom području uspješno je realizirano nekoliko top poljoprivrednih projekata, koji suvremenim metodama i modernom tehnologijom konkuriraju i na europskom tržištu. Pandemija koronavirusa donijela je otrežnjenje da se gospodarski razvoj ne može bazirati samo na turizmu. Ono u čemu je zadarsko područje oduvijek imalo velik potencijal jest upravo poljoprivredna proizvodnja, za koju postoji sve veći interes mladih stručnjaka koji je žele razvijati suvremenim metodama, poput onih koje se primjenjuju u svijetu.

Voditeljica Poljoprivredno-savjetodavne službe u Zadru dipl. ing. agr. Gordana Dragun, koja poljoprivredu zadarskog kraja ima "u malom prstu", izdvojila je nekoliko uspješnih poljoprivrednih projekata koji mogu poslužiti kao putokaz na koji način razvijati konkurentnu djelatnost u tom području.

PZ Masline i vino

- Neki od njih uključili su se i na web stranicu e-tržnica preko stranica Ministarstva poljoprivrede gdje prijavljuju svoje proizvode. Jedan od aktivnijih proizvođača u tom smislu je PZ Masline i vino u Tinju/Polači koju vode Radoslav Bobanović i Željko Uzelac. Među prvima su se javili i stavili svih svojih 16 proizvoda koje imaju, s cijenama i pakovinama. Vrlo transparentan proizvođač. PZ Masline i vino su za svaku pohvalu u smislu razvoja i plasmana svoje ekološke proizvodnje – kaže Dragun.

Koke i masline

Još jedan izvrstan projekt razvija se u Poličniku. Radi se o masliniku Miodraga Deše iza industrijske zone Grabi.
- Radi se o doista uzornom masliniku koji se pruža na površini od 24 hektara, ali poseban je još po nečemu – u masliniku se nalaze i koke nesilice. Ima i nastambe za te koke od kojih dobiva ekološka jaja, a koke ujedno na prirodan način i gnoje maslinik, tako da se radi o o zanimljivom ekološkom projektu. Tamo je i pakrinica iz koje jaja izlaze po kategorijama i cjelokupan plasman odlazi u Zagreb i Zadar. On je nekadašnji sustav maslina – ovca pretvorio u sustav maslina – koka i to je zbilja odličan projekt – ističe Dragun.

Nadinski vinari i bajami iz Korlata

Valja istaknuti nadinsku skupinu vinara koje predvodi Šime Škaulj, te Željko Vrsaljko, Tomislav Glavić i još nekolicina nadinskih vinara koji se izdvajaju kvalitetnom proizvodnjom, kaže Dragun.

Postoji i još jedan zanimljiv projekt nasada bajama OPG Iva Bulić u Korlatu. Uveli su sustav za navodnjavanje, radi se o suvremenom nasadu bajama, jednom od najuzornijem u Dalmaciji. Također je ekološki, a ukupna površina je oko 30 hektara. - Pomogli smo im u plasmanu proizvoda koji se prodaju i po trgovačkim centrima, a većinu otkupljuje tvrtka Vega - kaže Dragun ističući i primjer nasada maraške zadarske tvornice Maraska koji su jedni su od najvećih nasada višnje u Europi, u Hrvatskoj im u industrijskim nasadima nitko nije ravan, a radi se o površini od oko 200 hektara s najmodernijom proizvodnjom.

Vrana i PIK Vinkovci

Vrana kod Biograda na Moru također je značajan proizvođač više kultura. Na Sokoluši imaju plantažu stolnog grožđa, također hvale vrijednu. Uz povrće koje proizvode, kao i mlijeko i jaja, održali su se na tržištu visokom kvalitetom. Mrkva iz Vrane može se pronaći u velikim trgovačkim centrima u Zadru i Hrvatskoj, kao i ostalo povrće.

- Na prostoru nekadašnje poljoprivredne zadruge Nova zora prema Tinju, PIK Vinkovci organizirao je vrlo kvalitetnu proizvodnju povrća, na površini od oko 100 hektara. To pokazuje da imamo potencijal i imamo lijepih priča u poljoprivredi. U zadnje vrijeme dosta se mlađih ljudi okrenulo poljoprivrednoj proizvodnji i u tome vide svoju budućnost – kaže Dragun.

Trešnjama prijeti bura

Projekt koji svakako plijeni pažnju je plantaža trešanja kod Ninskih stanova gdje je organizirana proizvodnja tog voća također na suvremen način. Dragun pozdravlja i taj projekt jer se radi o jednoj od najvećih plantaža trešanja u Hrvatskoj pa čak i u Europi. Iako temeljena na najsuvremenijim metodama, investicija iza kojega stoje vlasnici iz Zagreba ipak nije prošla bez teškoća.

- To fantastično izgleda, nasadi su formirani zbilja na odličan način. Ali imali su problema na koji sam osobno upozoravala, a to je posolica. Zbog toga sam i prije podizanja tih nasada dala svoje mišljenje da bi trebalo napraviti sustav vjetrozaštitnih pojaseva i osigurati vodu za navodnjavanje kako bi se stabla isprala kad zapuše bura i donese sol koja djeluje agesivno na stabla, pogotovo na pupove. Sad je ta oprema instalirana i nasad je doista uzoran, s tim što će morati biti oprezni zbog bure i posolice koja ometa taj, po svemu dojmljiv projekt – kaže Dragun završavajući niz i s jednom od možda najljepših poljoprivrednih priča na zadarskom području.

- Jedan od zanimljivijih projekata nalazi se na otoku Ugljanu. Mlada braća Marin i Tomislav Hrabrov kupili su 8 hektara zemlje i posadili između ostalog i 8 tisuća sadnica eukaliptusa. Cjelokupna količina išla je za San Remo. Sad je zbog ove situacije sve zastalo, ali to je zbilja jedan lijep primjer koliko mogućnosti za razne oblike poljoprivrede pruža zadarsko područje. Uvjerena sam da će u budućnosti biti još takvih primjera, a mi smo naravno tu da takve projekte podupremo – zaključuje voditeljica Poljoprivredno-savjetodavne službe u Zadru.

19. travanj 2024 09:36