StoryEditorOCM
RegionalKAD NE MOŽE ZADAR, MOŽE SV. FILIP I JAKOV

Ovo je stvarno super priča: Imaju najstarije kino u županiji i sada su dobili 300.000 kuna od Ministarstva kulture da ga digitaliziraju!

Piše Ana Franić
20. rujna 2018. - 00:57
tiho_mikas2-180714

Zatvaranje malih kinodvorana već je odavno postala hrvatska realnost. Umjesto "malih kina srca moga" dobili smo multiplekse u sklopu trgovačkih centara, skupe ulaznice i repertoar ograničen na nekiloko velikih domaćih distributera. Kino za sve, kakvo je nekada imalo svako malo mjesto, preživjelo je u tragovima. Jedan Zadar s preko 80 tisuća stanovnika već godinama nema takvo kino, ali se zato jedna općina, Sv. Filip i Jakov, sa tek nešto više od četiri tisuće stanovnika, odlučno bori sačuvati svoje. Ne odustaju od ideje da njihovo malo kino radi i služi kao mjesto okupljanja što dokazuje i projekt Digitalizacije kino dvorane za koji su od Ministarstva kulture ove godine dobili 300 tisuća kuna.

- Iznimno smo ponosni na naše kino koje je dobro zaživjelo i prihvaćeno od strane mještana i turista. Investicijom Ministarstva kulture nabavili smo novi projektor i razglas čime je omogućeno pikazivanje najnovijih kino filmova. No, nećemo stati samo na tome, već sada nam je u planu apliciranje na novi natječaj Ministarstva za izmjenu tepisona i sjedala, govori Darko Mikas, viši suradnik za razvoj i društvene djelatnosti u Općini Sv. Filip i Jakov ističući kako dvorana ima 220 fiksnih sjedala.

- Novim općinskim projektima i projektima EU fondova te suradnjom sa raznim udrugama i entuzijastičnim mještanima intenzivno radimo na prostoru koji neće samo služiti kao kino, već multifunkcionalno mjesto, u kojem će se u većem obujmu nego do sad moći održavati priredbe, predstave, koncerti i razna društvena događanja, kaže Mikas.

Kino dvoranu je 1978. godine izgradilo građevinsko poduzeće Vladimir Gortan, a financiralo Turističko društvo Napredak, mjesna zajednica i mještani Filipjakova, kako se u to vrijeme zvao Sv. Filip i Jakov. Danas, 40 godina poslije, kino u Sv. Filipu i Jakovu je zasigurno najstarije aktivno kino u županiji, a glavni cilj općine je da prostor kina postane višenamjensko mjesto na korist mještana u kojem će se održavati sva društvena događanja.

- Stvaranje društveno-kulturnog središta najviše će doći do izražaja u projektu KINO – Centar za Kulturu, Inovaciju i Obrazovanja, kojeg je nositelj Udruga u pokretu IN Flux. Projekt je prijavljen i na Europski socijalni fond "Kultura u centru", a predviđa adaptaciju i opremanje kinodvorane i predvorja koje bi se pretvorilo u tinel odnosno dnevni boravak za druženje i različite aktivnosti, objašnjava Mikas dodajući kako se i krov prošle godine sanirao uz pomoć investicijske potpore Ministarstva kulture u iznosu od 70 tisuća kuna.

Plan je da se u kinu dva puta tjedno prikazuju filmovi za sve uzraste, a Mikas objašnjava kako će se truditi da to budu najnoviji naslovi iz filmske produkcije. Tako su u zadnje vrijeme prikazani naslovi "Mamma Mia 2", "Časna", "Predator", "Patrick", animirani film "Tajni život mačaka", "Johnny English ponovno na zadatku" i mnogi drugi.

18. travanj 2024 02:34