StoryEditorOCM
RegionalBRAVO ZA KINEZE

Ovi prizori s najvećeg hrvatskog gradilišta bude nadu: postavlja se čelična konstrukcija Pelješkog mosta, a radi se i na pristupnim cestama

Piše Zadarski.hr
29. veljače 2020. - 19:58

Krenulo je postavljanje ukupno 29 segmenata koji čine prvi kontingent čelične rasponske konstrukcije budućeg Pelješkog mosta. 

Na gradilištu mosta Kopno - Pelješac se sukladno planiranoj dinamici trenutno izvode sljedeći radovi: iskop unutrašnjosti, ugradnja armature i betoniranje preostalih pilota, izvedba naglavnica pilota, izvedba stupova mosta te izgradnja upornjaka.

U međuvremenu, u tijeku su i radovi na izgradnji pristupnih cesta mostu Kopno - Pelješac. Ugovorni izvođač austrijski Strabag, zadužen za radove na dionici Duboka-Sparagovići/Zaradeže, pri završetku je radova čišćenja trase i probijanja pristupnih puteva, a početak građevinskih radova očekuje se u sljedećem tjednu.

Na sljedećoj dionici, koja predviđa izgradnju stonske obilaznice (Sparagovići – Prapratno i Prapratno – Doli), ugovorni izvođač grčki Avax započeo je s organizacijom gradilišta i iskolčenjem na terenu.

Podsjetimo, ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je u travnju prošle godine između predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava.

Predviđeni rok za izvođenje radova na sve četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom je 33 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao, dok je referentan rok Hrvatskim cestama za završetak svih radova 31. siječnja 2022. godine.

19. travanj 2024 02:04