StoryEditorOCM
RegionalDEVASTACIJA OBALE -

Otočani zgroženi: punac generala Zagorca ispred vikendice na Šolti nalijeva beton i gradi sunčalište na pomorskom dobru 

Piše Sandra Barčot/PSD
13. travnja 2020. - 18:26

Premda smo svi uglavnom fokusirani na pandemiju koja nam je izokrenula živote iz temelja, građevinski sektor i dalje je aktivan. Zabrane rada nema, građevinski radnici su na terenu, kako oni legalni sa svim potrebnim dozvolama, tako nažalost i oni ilegalni.

Jer i dalje se nasipa pomorsko dobro, devastacija obale uoči svake sezone, pa tako i ove “koronavirusne”, u punom je zamahu!
Stoga ne čude brojne prijave nadležnima zbog uzurpacija i betoniranja obale, a jedna od njih stigla je i sa Šolte, od “Pokreta otoka” - aktivistica Maja Jurišić poslala nam je slike “nalijevanja” betona na budućem sunčalištu u uvali Nečujam.

Na lijevoj strani ove šoltanske vale, na području zvanom Milića ratac, radnici su 13. i 14. ožujka užurbano “stvarali” betonski podest te do tog sunčališta i novog priveza brodova gradili i pošire stepenice.

- Na području naselja Nečujam obavljaju se neovlašteni radovi na pomorskom dobru. Ljubazno vas molimo za promptnu reakciju sukladno priloženim fotografijama te obavijest o učinjenome sukladno Zakonu o pomorskom dobru i svim relevatnim pravilnicima i zakonskim aktima koji iz njega proizlaze – uputila je Jurišić svim odgovornima ovo upozorenje, s fotografijama u prilogu, na kojima je vidljiv ritam građevinskih radova na pomorskom dobru.

image
Devastacija u Nečujmu
Pokret Otoka

Neslužbeno doznajemo kako se betonira ispred parcele i kuće Ante Borića, punca generala Vladimira Zagorca, kojeg je javnost upoznala zbog afere krađe dragulja iz sefa Ministarstva obrane, pa je i osuđen na sedam godina zatvora zbog tog (ne)djela, uz povratak novca državi, gotovo 40 milijuna kuna.

A šoltanska vikendica vlasništvo je roditelja Zagorčeve supruge Klerise, znači Jasne i Ante Borića. Gospođa Borić je, u svojoj bogatoj biografiji, bila i savjetnica predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, protiv kojega su u tijeku također brojni sudski procesi zbog zloporabe položaja i prisvajanja imovinske koristi. Poslije je bila aktivna u obiteljskoj tvrtki, a suprug Ante Borić godinama je vodio zagrebačko predstavništvo, sada već bivše tvrtke “Željezara” Split.

Pa se, eto, sada bračni par Borić upustio u devastaciju pomorskog dobra, a Šoltani su s pravom ljuti što im se opet, po tko zna koji put, betonira “mrkinta” na zemljištu koje je vlasništvu svih nas.

Nadamo se da će na ove ilegalne radove reagirati nadležne institucije od kojih se očekuje i zabrana rada.

Naravno, ako smo uopće u pravnoj državi! 

image
Pokret Otoka
19. travanj 2024 03:25